ροή ειδήσεων

Εδώ άνοιξε η γη στα δυο! Το επίκεντρο του σεισμού στην Κεφαλονιά – Άνοιξαν τάφοι στο νεκροταφείο του Ληξουρίου – Δε σταματούν οι μετασεισμοί

- Απίστευτες εικόνες από το Αργοστόλι και το Ληξούρι - Συνεχείς οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά...

- Έκκληση Μιχελάκη σε σεισμολόγους και «σεισμοσιολογούντες» να σεβαστούν την αγωνία του κόσμου - Αναστέλλεται για ένα μήνα η καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ για τους κατοίκους Κεφαλονιάς και Ιθάκης - Η Τράπεζα Πειραιώς αναβάλει για το ίδιο διάστημα την πληρωμή υποχρεώσεων των κατοίκων του νησιού - Παρατείνεται για τρεις μήνες η υποβολή φορολογικών δηλώσεων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα


Σχεδόν ένα 24ωρο μετά το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, οι μετασεισμοί συνεχίζουν να τρομοκρατούν τους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Η επόμενη μέρα από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου αποκαλύπτει το μέγεθος του σεισμού, τις καταστροφές σε σπίτια, κτίρια και οδικές αρτηρίες και επιβεβαιώνει πως από θαύμα και εξαιτίας των αντισεισμικών κτισμάτων δεν υπήρξαν νεκροί.

Οι εικόνες που έρχονται στο φως μέσω του nafpaktianews από το επίκεντρο του σεισμού, ανάμεσα στο Αργοστόλι και το Ληξούρι, προκαλούν σοκ! Ο δρόμος έχει ανοίξει κυριολεκτικά στα δυο!



Συγκλονιστικές όμως είναι και οι εικόνες από το Ληξούρι, όπου εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές, αλλά και από το Αργοστόλι.
Στο νεκροταφείο του Ληξουρίου, άνοιξαν τάφοι, ενώ ο δρόμος που ενώνει τις δυο πόλεις παραμένει κλειστός εξαιτίας των κατολισθήσεων!






Το νησί, από το πρωί της Δευτέρας, κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και αρωγής των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό.

Όσοι κάτοικοι δε μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους γιατί έχουν υποστεί ζημιές, θα μείνουν σε δυο πλοία που επιστρατεύτηκαν για να τους φιλοξενήσουν. Πρόκειται για το Superfast 11 με 700 κρεβάτια και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1300. Στο Superfast έχει ήδη δέσει στο λιμάνι του Αργοστολίου.




Ειδικά για τους κατοίκους της Παλικής, και δεδομένου ότι στο λιμάνι του Ληξουρίου είναι αδύνατος ο ελλιμενισμός του πλοίου λόγω μεγέθους και βυθίσματος, θα γίνεται δωρεάν η μεταφορά με τα φέρυ μπόουτ από Ληξούρι προς Αργοστόλι. Όσοι επιθυμούν την παραμονή στο SUPER FAST FERRIES θα δηλώνουν κατά την επιβίβαση τους στο φέρυ μπόουτ ότι μετακινούνται για αυτό το σκοπό και δε θα καταβάλουν εισιτήριο.

Επίσης στο χώρο αποβίβασης από τα φέρυ μπόουτ βρίσκεται μισθωμένο πούλμαν που θα μεταφέρει τους πολίτες στο SUPER FAST FERRIES.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ο δρόμος που ενώνει το Αργοστόλι με το Ληξούρι



Ακατάλληλο λόγω των ζημιών από το σεισμό κρίθηκε το λιμάνι του Αργοστολίου και μετά την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Εκτίμησης των Ζημιών το πλοίο «Νήσος Κεφαλονιά» τροποποιεί τα δρομολόγιά του και όλες οι αναχωρήσεις της γραμμής Αργοστόλι – Κυλλήνη θα εκτελούνται από το λιμάνι του Πόρου καθημερινά στις 08:00.



Οι κάτοικοι που θέλουν να δηλώνουν ζημιές σε σπίτια ή καταστήματα όπου απαιτείται επιτόπιο έλεγχος μπορούν να τηλεφωνούν στα: 26710-28450, 26710-22188, 26710-27311, 26710-22198, 2671028740




Επίσης, μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Κεφαλλονιάς: 26713-62650, 26713-62652, 26713-62653, 26713-62655 για να δηλώσουν ζημιές στις οικοσκευές – είδη σπιτιού.

Εξαιτίας του σεισμού, αναβάλλεται η εξεταστική στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα για μια εβδομάδα.
Σήμερα και μέχρι να ελεγχθούν για ζημιές, θα είναι κλειστά τα σχολεία του νησιού καθώς και οι δημοτικοί αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι.



Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών, στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς.

Η παράταση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων δόθηκε με εντολή του πρωθυπουργού, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.



Μιχελάκης: Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και εκκλήσεις στους σεισμολόγους


Επικεφαλής του πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκεται στο νησί από το βράδυ της Κυριακής είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, που ανακοίνωσε την αναστολή της καταβολής των τρεχουσών εισφορών στο ΙΚΑ για όσους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης επλήγησαν από το σεισμό.

Η αναστολή θα έχει ισχύ για ένα μήνα, ανακοίνωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών. Πρόσθεσε, ακόμα, πως η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε την αναβολή για ένα μήνα των υποχρεώσεων των κατοίκων του νησιού.


Νωρίτερα, έκανε έκκληση «σε σεισμολόγους και σε σεισμοσιολογούντες» που διαδίδουν διάφορες φήμες για επερχόμενο μεγάλο σεισμό.

«Πρέπει να σεβαστούμε την αγωνία και την ανησυχία του κόσμου» είπε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ενώ σε ερώτηση αν είχε υπάρξει προειδοποίηση- ενημέρωση από την ομάδα ΒΑΝ για τον σεισμό στην Κεφαλονιά, απάντησε: «Εγώ δεν γνώριζα κάτι τέτοιο, ούτε είμαι αρμόδιος για να έχω τέτοια ενημέρωση».


Σε ό, τι αφορά τη χορήγηση του επιδόματος έκτακτης ανάγκης και γενικότερα τα μέτρα στεγαστικής αποκατάστασης, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για να είμαστε συγκεκριμένοι σε ό,τι λέμε, θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες ελέγχου των κτιρίων από τα κλιμάκια των μηχανικών, τα οποία ενισχύονται εντός της ημέρας και από άλλους συναδέλφους τους της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του ΟΣΚ και του ΤΕΕ, που φτάνουν στο νησί.



Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, μόνο ένα κτίριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, καθώς, όπως είπε, ακόμη και τα παλιά κτίρια του νησιού άντεξαν.

Θα περιμένουμε κάποιες μέρες ακόμα να είμαστε σίγουροι ότι ο χθεσινός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Μελετάμε, είπε, το ενδεχόμενο να έχουν ενεργοποιηθεί γειτονικά ρήγματα, γιατί οι μετασεισμοί που σημειώνονται παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, με τον σεισμό που έγινε χθες.
Δύσκολο βράδυ περιμένει τους κατοίκους


Εκτός από τους μετασεισμούς, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς που πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές, έχουν ακόμη ένα πρόβλημα: τον καιρό.

Το κρύο είναι ήδη τσουχτερό, ενώ τις επόμενες ώρες ο καιρός θα χαλάσει ακόμη περισσότερο όπως προέβλεψε στο NewsIt ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός. Δύσκολο το βράδυ που έρχεται...

Σήμερα θα επικρατήσουν λιακάδες με λίγη συννεφιά, άνεμοι μέχρι 6 μποφόρ και θερμοκρασία από 8 έως 12 με 13 βαθμούς Κελσίου. Από το βράδυ όμως το σκηνικό αλλάζει προς το χειρότερο και την Τρίτη θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, με ανέμους μέχρι 7 μποφόρ και θερμοκρασία από 6 έως 14 με 15 βαθμούς Κελσίου.

"Την Τετάρτη περιμένουμε άστατο καιρό με νεφώσεις αλλά και διαστήματα με ήλιο και σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί - βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου", είπε ο κ. Αρνιακός.
Μίχαλος: Στηρίξτε τις επιχειρήσεις


Τη στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων από τον σεισμό της Κεφαλονιάς, ζητά, στο μεταξύ, από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ύστερα από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου του νησιού, Θεόφιλο Μιχαλάτο.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προβεί στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η Κεφαλονιά από τον μεγάλο σεισμό, τονίζει ο κ. Μίχαλος. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να προωθηθούν αποφάσεις για το πάγωμα όλων των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και το τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα, θα πρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους κατοίκους της περιοχής τις δικαιούνται, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους και να επιστρέψουν ασφαλείς στις κατοικίες τους» τονίζει ο κ. Μίχαλος.




Και προσθέτει: «Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να ζητήσει τη στήριξη του ευρωπαϊκού ταμείου αλληλεγγύης, προκειμένου να εισρεύσουν στο νησί κοινοτικά κονδύλια με πρώτο στόχο την ανασύσταση των υποδομών του νησιού.
Είναι βέβαιο ότι η Κεφαλονιά θα χρειαστεί χρόνο, κόπο και πόρους για να επουλώσει τις πληγές που υπέστη από τον καταστροφικό σεισμό».

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Κ. Μίχαλος, απέστειλε σχετική επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για την άμεση λήψη μέτρων με στόχο την ανακούφιση των πληγεισών επιχειρήσεων.
newsit.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *