ροή ειδήσεων

Toξικά χημικά σε παιδικά ρούχα

Η Greenpeace εντόπισε, αν και σε μικρές ποσότητες, επικίνδυνα χημικά σε παιδικά ρούχα όλων των ποιοτήτων και τιμών.... Ποιά είναι όμως αυτά τα χημικά και πόσο επικίνδυνα είναι για τον άνθρωπο;

Ογδόντα δύο παιδικά ρούχα αγόρασαν συνεργάτες της Greenpeace σε εικοσιπέντε χώρες σε όλο τον κόσμο. Στο μικροσκόπιο στάλθηκαν και τα ρούχα από δώδεκα γνωστές φίρμες, ακόμα και από εταιρείες που κατασκευάζουν ρούχα πολυτελείας.

Στα εργαστήρια εντοπίστηκαν ίχνη επικίνδυνων τοξικών ουσιών. «Οι τοξικολόγοι πάντως θεωρούν πως σε αυτή τη συγκέντρωση οι συγκεκριμένες ουσίες δεν είναι επικίνδυνες για τα παιδιά» δηλώνει ο χημικός από την Greenpeace Μάνφρεντ Σάντεν. Εντούτοις συμβουλεύει τους γονείς να είναι προσεκτικοί όταν αγοράζουν ρούχα για τα παιδιά τους. Τοξικά χημικά χρησιμοποιούνται πάντως σε όλα τα είδη ρούχων.


Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για αυτούς που έρχονται σε άμεση επαφή

Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για αυτούς που έρχονται σε άμεση επαφή κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Στα χρωστήρια και στα υφαντουργεία οι εργάτες έρχονται σε άμεση επαφή με αυτές τις επικίνδυνες ουσίες. Εκτός αυτού τα τοξικά αυτά χημικά διοχετεύονται σε μεγάλες ποσότητες στο περιβάλλον. Μεταφέρονται στο νερό και από εκεί στο έδαφος και στη συνέχεια περνούν στη διατροφική αλυσίδα.

Ποια είναι αυτά τα επικίνδυνα χημικά;

Καταρχάς πρόκειται για τους φθαλικούς εστέρες. Πρόκειται για μία κατηγορία χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές, δηλαδή ως ουσίες που προστίθενται στα πλαστικά για την αύξηση της ευλυγισίας τους. Οι χημικές αυτές ενώσεις θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβείς για τις ορμόνες και κυρίως αυτές που σχετίζονται με την αναπαραγωγή. Αυξάνουν τον κίνδυνο για γενετικά λάθη καθώς και για καρκίνο του μαστού.



Έρευνες της Greenpeace σε παιδικά ρούχα

Η Greenpeace κατά δεύτερο λόγο εντόπισε τις αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE). Πρόκειται για χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συχνά ως απορρυπαντικά σε πολλές βιομηχανικές διαδικασίες και στην παραγωγή φυσικών και συνθετικών υφασμάτων. Και οι ουσίες αυτές δρουν αρνητικά στις ορμόνες. Οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες είναι επίσης εξαιρετικά επιβλαβείς για τα ζώα της θάλασσας.

Τρίτο επικίνδυνο τοξικό που εντόπισε η περιβαλλοντική οργάνωση είναι το PFC. Αυτό χρησιμοποιείται στην επεξεργασία των ρούχων για να τα κάνει ανθεκτικά στο νερό, κυρίως για αδιάβροχα και παπούτσια. Η Greenpeace εντόπισε τη συγκεκριμένη χημική ουσία και σε μαγιό. Η μεγάλη κατασκευάστρια εταιρεία Adidas δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το πως το συγκεκριμένο χημικό βρέθηκε σε προϊόντα της. Σύμφωνα με τον Γερμανό χημικό Μάνφρεντ Σάντεν, η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή βλάβες στα νεφρά.

Εντοπίστηκαν επίσης οργανικές ενώσεις κασσίτερου σε βιοκτόνα προϊόντα, κυρίως σε βαμβακερά ρούχα. Τα βιοκτόνα σκοτώνουν βακτηρίδια και μύκητες σε υφάσματα που πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν από τον τόπο παραγωγής στον τόπο πώλησης.

Τέλος, η Greenpeace εντόπισε και αντιμόνιο, το οποίο σε μεγάλη συγκέντρωση είναι τοξικό.

Κάποιες πάντως από τις εταιρείες που ελέγχθηκαν, όπως η γνωστή αλυσίδα ρούχων H&Μ, δήλωσαν πως αυτοδεσμεύονται να κατασκευάζουν στο μέλλον ρούχα, τα οποία δεν θα περιέχουν τοξικές ουσίες. Ένα παράδειγμα που θα έπρεπε να βρει πολλούς μιμητές.

Sonya Angelica Diehn / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
dw.de

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *