ροή ειδήσεων

Τρόμος για τους 110.000 Έλληνες της Ουκρανίας – Απαγορεύτηκε η χρήση (και) των ελληνικών

Επικίνδυνη φαίνεται πως είναι η στροφή την οποία παίρνει η Ουκρανία στην νέα μέρα της μετά Γιανουκόβιτς εποχή, καθώς η ακροδεξιά και ξενοφοβική ατζέντα καταλαμβάνει....
το μεγαλύτερο μέρος της ρητορικής αλλά και πρακτικής της νέας κυβέρνησης.

Με τους πρώτους νόμους που ψηφίστηκαν στην ουκρανική Βουλή, προβλέπεται μεταξύ άλλων η απαγόρευση της χρήσης όλων των μειονοτικών γλωσσών, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν επίσημες, ενώ απαγορεύονται όλες οι δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας -προφανώς ως μια προσπάθεια αποκοπής δεσμών με τη Ρωσία- στοχοποιούν τις μειονότητες και αποποινικοποιούν τη ναζιστική προπαγάνδα. Παράλληλα οι προτάσεις της Βουλής προς τα υπουργεία προβλέπουν την τοποθέτηση στελεχών ακροδεξιών ομάδων όπως ο Δεξιός Τομέας και το «Svoboda». Επίσης, προωθείται νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τη λειτουργία των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στο έδαφος της Ουκρανίας.

Οι πρώτες αυτές αποφάσεις του νέου Προέδρου, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έχουν σημάνει συναγερμό στη Μόσχα αλλά και στις χώρες της ΕΕ, που μετέχουν στην προσπάθεια σταθεροποίησης της Ουκρανίας.

Καταγγέλουν επιθέσεις από μέλη του νεοναζιστικού Δεξιού Τομέα. Τα μέτρα για την απαγόρευση της χρήσης των μειονοτικών γλωσσών (ρώσικα, ρουμάνικα, ούγγρικα και ελληνικά) καταδίκασε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

11 Έλληνες βουλευτές 48 ελληνικά χωριά

Η Αλεξάνδρα Προτσένκο είναι η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων όλης της Ουκρανίας η οποία αριθμεί σε περισσότερους από 100.000 Έλληνες! Μένει και εργάζεται στην Μαριούπολη, όπου είναι και η βάση των περισσότερων ομογενών που βρίσκονται στην χώρα. «Αυτές τις ημέρες είμαστε διαρκώς με το τηλέφωνο στο χέρι. Η αλήθεια είναι ότι μας έπιασε πανικός, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι γίνεται, παρακολουθούμε τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Ωστόσο οφείλω να τονίζω ότι δεν έχουμε καμία απολύτως αναφορά για συμμετοχή Ελλήνων στα επεισόδια και πολύ περισσότερο για οποιονδήποτε τραυματισμό», λέει.

Οι αλλαγές που συντελούνται στην χώρα δείχνουν να ανησυχούν την κυρία Προτσένκο η οποία όπως αναφέρει το gr.euronews.com, αναφέρει: «Έχουμε έντεκα ελληνικής καταγωγής βουλευτές που αντιμετώπιζαν προβλήματα και είμαστε σε επαφή μαζί τους, γιατί φυσικά μας ενδιαφέρει να έχουμε ισχυρή ελληνική παρουσία στην Βουλή ανεξαρτήτως ποιος είναι επικεφαλής. Επίσης, οι κυβερνήτες σε έξι μεγάλες περιφέρειες είναι ελληνικής καταγωγής. Υπάρχουν επίσης για παράδειγμα Έλληνες κοινοτάρχες σε αμιγώς ελληνικά χωριά, που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς και δεν ξέρουμε τώρα αν θα τους αλλάξουν. Μόνο στις περιοχές της Μαριούπολης και του Ντόνετσκ έχουμε 48 ελληνικά χωριά και δεν ξέρουμε μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πώς θα επηρεαστούν».

Η κυρία Προτσένκο είναι σε διαρκή επαφή με τα δύο γενικά προξενεία της Ελλάδας στην Μαριούπολη και την Οδησσό και φυσικά με την πρεσβεία στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της χώρας, που αποτελεί άλλωστε το επίκεντρο των εξελίξεων. Ωστόσο εκεί οι Έλληνες είναι λίγοι και όσοι βρίσκονται εκεί δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως εξηγεί ο πρέσβης Βασίλης Παπαδόπουλος: «Στο Κίεβο υπάρχουν μόνο Έλληνες επιχειρηματίες, όχι ελληνικής καταγωγής γηγενής πληθυσμός. Τα περισσότερα μέλη των ελληνικής καταγωγής κοινοτήτων βρίσκονται στην Μαριούπολη, κοντά στα 105.000 άτομα. Σε όλη την υπόλοιπη Ουκρανία, περιλαμβανομένης και της Οδησσού, δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα 3.000».

Ο νέος πρωθυπουργός από την πλατεία στην κυβέρνηση

Οι ηγέτες των διαδηλωτών της Ουκρανίας πρότειναν την Τετάρτη τον Αρσένι Γιάτσενιουκ ως υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση της χώρας. Η υποψηφιότητα του Γιάτσενιουκ ανακοινώθηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας όπου πλήθος είχε συγκεντρωθεί.

Ο 40χρονος πολιτικός έχει χρηματίσει κατά το παρελθόν υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών, όπως και πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής. Προέρχεται από το κόμμα «Μητέρα Πατρίδα» της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αποφυλακίστηκε μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς. Από το ίδιο κόμμα προέρχεται ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί πρωθυπουργίας Τιμοσένκο.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *