επικαιρότητα

Έρευνα-σοκ: Οι μισοί άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν από καρδιακή ανακοπή

Το 50% των θανάτων οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή γεγονός...που καθιστά απαραίτητη την εκπαίδευση των απλών πολιτών σε τεχνικές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης ώστε να μην χάνεται ο πολύτιμος χρόνος των 4 έως 6 λεπτών, μέσα στα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική μια πρώτη αντιμετώπιση ενός περιστατικού.

Το γεγονός αυτό, μάλιστα, θεωρείται επιτακτική ανάγκη καθώς το 66% των περιστατικών καρδιακής ανακοπής συμβαίνει μέσα στο οικιακό περιβάλλον, ενώ ακολουθούν πολύ μικρότερα ποσοστά για τα δημόσια κτίρια (6%), τους δρόμους (5%), τις εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού (1,5%). Το συνολικό ποσοστό των περιστατικών καρδιακής ανακοπής "συμπληρώνουν" χώροι όπως αεροδρόμια, βιομηχανικά κτίρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, με πολύ μικρότερα ποσοστά.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο επικεφαλής του τμήματος Α΄ Βοηθειών στην Ελληνική Ομάδα διάσωσης και εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών, Βάιος Πολυχρονίδης, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την 11η Φεβρουαρίου που έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112 και με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την καρδιακή ανακοπή που είναι η σημαντικότερη αιτία κλήσης του αριθμού αυτού.
Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονίδη, τα στοιχεία που παρουσίασε προέρχονται από έρευνες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ωστόσο κατά τον ίδιο στην Ελλάδα η κατάσταση θα πρέπει να είναι ακόμη χειρότερη καθώς δεν υπάρχουν καν στατιστικά στοιχεία ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός 112 είναι σχεδόν άγνωστος στη χώρα.
«Από το σύνολο των ανθρώπων που παθαίνουν ανακοπή στο σπίτι τους επιβιώνει μόνο το 7,6% καθώς δεν υπάρχει στο περιβάλλον τους κάποιος οικείος που να έχει εκπαιδευτεί στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Αντίθετα το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε χώρους όπως τα αεροδρόμια ή τα αθλητικά κέντρα, όπου υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός και άνθρωποι εκπαιδευμένοι για τέτοιες περιπτώσεις» σχολιάζει. Υπογραμμίζει δε ότι η εκπαίδευση απλών πολιτών στην Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης ενός ανθρώπου που θα υποστεί καρδιακή προσβολή.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη αναμένονται ανακοινώσεις από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες σχετικά με τα ποσοστά ενημέρωσης του κοινού στην Ελλάδα για τον αριθμό 112. Παράλληλα θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία και οπτικοακουστικό υλικό τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλα τα κράτη μέλη για να ενημερωθούν οι πολίτες για το συγκεκριμένο θέμα.


Parapona-Rodou

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ασυνειδητος στην οδό Σαμου έχει αφήσει ,εδώ και δεκα ημερες, τον βόθρο του σπιτιου του να ξεχειλίζει.
Τα βόθρο λύματα εχουν κατακλυσει το οδοστρομα της οδου Σαμου,και το πεζοδρομιο στην διασταυρωση με την οδο Δ.Αναστασιαδη. Μετά από πορεία μερικών μέτρων στον δρόμο και στο πεζοδρομιο,αυτά καταλήγουν στον υπόνομο της οδού Αναστασιαδη.
Σε ερώτηση γειτόνων προς Δήμο Ρόδου, ΔΕΥΑΡ, ΕΛΑΣ, υγειονομειο, όλοι δηλώνουν αν αρμόδιοι ενώ ο συνειδητος ιδιοκτήτης ως γνήσιος Ελληναρας υβριζει όποιον του κάνει παρατήρηση!

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά