ροή ειδήσεων

Πώς "σβήνουν" το Καστελόριζο από τον χάρτη

Έντονη ανησυχία προκαλεί το "σβήσιμο" του Καστελόριζου από τον χάρτη ως ελληνικό έδαφος στα αιγυπτιακά σχέδια για χωροθέτηση της ΑΟΖ που "κουμπώνουν" με... οικόπεδα που αυθαιρέτως έχει προκηρύξει ηΆγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας ουσιαστικά τουρκοαιγυπτιακά "σύνορα" στην περιοχή, σύμφωνα με το Βήμα.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως το Κάιρο έλαβε υπόψη την Άγκυρα στην δημοπράτηση των οικοπέδων και στη χάραξη της ΑΟΖ του χωρίς να υπολογίσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ότι η θέση αυτή μάλιστα κατέστη σαφής στον ίδιο τον πρωθυπουργό,Αντώνη Σαμαρά, από τον μεταβατικό πρόεδρο της Αιγύπτου Αντλί Μανσούρ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες, στις 30 Δεκεμβρίου 2013 το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου και συγκεκριμένα η Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (EGAS) αποφάσισε να προχωρήσει στην προκήρυξη νέου γύρου εκμετάλλευσης συνολικά επτά οικοπέδων στη Μεσόγειο και στο Δέλτα του Νείλου.

Από τα επτά οικόπεδα, τουλάχιστον δύο εξ’ αυτών βρίσκονται σε περιοχή στην οποία ουσιαστικά "συνορεύουν", με οικόπεδα που αυθαιρέτως έχει προκηρύξει παλαιότερα η Άγκυρα αγνοώντας το Καστελόριζο.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει επιφυλακτικότητα στην ιδέα η Ελλάδα να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας, ερωτηθείς από δημοσιογράφο του Βήματος, παρέπεμψε σε παλιότερες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ειδικά του βοηθού υπουργού ΕξωτερικώνΦίλιπ Γκόρντον και του πρώην ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ΕνέργειαςΡίτσαρντ Μόρνινγκσταρ.

Ο πρώτος είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των χωρών σε ΑΟΖ ωστόσο "δεν θα ήταν καλό για την Ελλάδα να το πράξει χωρίς πλήρη συνεργασία με τους γείτονές της". Ο δε κ. Μόρνινγκσταρ είχε αναφέρει ότι είναι θετικό γεγονός ότι υπάρχουν ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο αλλά "θα πρέπει να βρεθούν ευθύδικες λύσεις για να κερδίσουν όλοι. Αν όχι κανείς δεν θα δρέψει πλήρη οφέλη" σύμφωνα με το Βήμα.

Πάντως δημοσίευμα των Νέων της ίδιας περιόδου είχε αναφέρει πως η κατάθεση στον ΟΗΕ από την κυβέρνηση των συντεταγμένων για τον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ, ήταν θέμα χρόνου.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *