ροή ειδήσεων

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ σε 13 περιφέρειες

Τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις

Στο Νότιο Αιγαίο Γιάννης Μαχαιρίδης και Γιώργος Χατζημάρκος στο ντέρμπυ της 2ης Κυριακής....

Οι υποψήφιοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ υπερτερούν σε πρόθεση ψήφου σε όλες τις περιφέρειες, καθώς οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεράστιο μειονέκτημα αναγνωρισιμότητας, που μπορεί να τους αφήσει εκτός δεύτερου γύρουΕκπληξη ακόμη και σε έμπειρους εκλογικούς αναλυτές προκαλεί το ασαφές πεδίο που διαγράφεται έντεκα εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές κάλπες της 18ης Μαΐου. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που σωρηδόν διεξάγονται αυτή την περίοδο, καθώς κορυφώνονται οι διεργασίες για το «κλείσιμο» των υποψηφιοτήτων που θα στηρίξουν τα κόμματα στις 13 περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, δείχνουν χαμηλό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και έντονες τάσεις αποχής κυρίως από τους ψηφοφόρους των νεότερων ηλικιών.

Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία των ερευνών που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα είναι το σαφές πλεονέκτημα που εμφανίζονται να διαθέτουν στην πρόθεση ψήφου οι νυν περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί με τα δύο κυβερνητικά κόμματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε μοιάζουν αδιαφιλονίκητα φαβορί, καθώς επωφελούνται από τις ιδιαιτέρως χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις για τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι σε αρκετές περιφέρειες μπαίνουν στην αφετηρία της αναμέτρησης με μεγάλο μειονέκτημα αναγνωρισιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν μονοψήφια ποσοστά αποδοχής στην κοινή γνώμη των περιοχών όπου εκτίθενται, συσπειρώνοντας λιγότερους από τους μισούς ψηφοφόρους που επέλεξαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Η εξήγηση που δίνουν οι αναλυτές είναι ότι στην πλειονότητά τους οι «εκλεκτοί» της Κουμουνδούρου «προέρχονται από το στελεχιακό δυναμικό του 4%», οι οποίοι εξελέγησαν μεν βουλευτές, ιδιότητα που έχουν 8 από τους 13 υποψηφίους, πλην όμως δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν απήχηση στο ευρύτερο εκλογικό ακροατήριο. Την ίδια ώρα μια μεγάλη γκάμα διαμαρτυρόμενων, κυρίως κεντροαριστερής προέλευσης, ψηφοφόρων, οι οποίοι λόγω των μνημονιακών πολιτικών «μετανάστευσαν» προς σριστερά, δείχνουν να μην έχουν διαρρήξει πλήρως τους δεσμούς τους με τους τοπικούς αξιωματούχους, οι οποίοι, εκτός από δοκιμασμένοι, είναι και ιδιαιτέρως αναγνωρίσιμοι από τις κοινωνίες της περιοχής τους.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις περιφέρειες που στις προηγούμενες εκλογές είχαν «γαλάζιο» χρώμα, καθώς οι εν ενεργεία περιφερειάρχες διατηρούν επαφή με παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους που έχουν λάβει αποστάσεις από τη Ν.Δ. εξαιτίας και του γεγονότος ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα ο σχηματισμός ισχυρών συνδυασμών από τον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο που θα μπορούσε να τους απειλήσει. Βαρόμετρο, ωστόσο, των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις οποίες όλοι αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία που διαδραματίζουν τα πρόσωπα που ηγούνται, αλλά και τα στελέχη που τα πλαισιώνουν, αποτελεί η διάρθρωση του εκλογικού σώματος που, εντέλει, θα προσέλθει στις κάλπες. Τα ευρήματα των περισσότερων ερευνών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, τουλάχιστον, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών θα σημαδευτεί από την υψηλότατη αποχή, η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα ξεπεράσει το ρεκόρ όλων των εποχών που σημειώθηκε στην προηγούμενη αναμέτρηση του Νοεμβρίου του 2010, φτάνοντας το 40% την πρώτη Κυριακή και το 53% τη δεύτερη. Ειδικά στους νέους ψηφοφόρους, η πρόθεση συμμετοχής είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί στις κάλπες, η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι θα πλήξει κυρίως τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στηρίζεται εκλογικά στην πρωτοκαθεδρία που διατηρεί στους εκλογείς των μικρότερων ηλικιών, έναντι των κυβερνητικών κομμάτων τα οποία προσελκύουν τους πιο ηλικιωμένους.

Η σύμπτωση του δεύτερου γύρου της αναμέτρησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις ευρωεκλογές, που θα γίνουν μία εβδομάδα αργότερα, στις 25 Μαΐου, είναι δυνατόν να αλλάξει κάπως τα δεδομένα, επειδή ίσως κινητοποιηθούν περισσότερο οι νεότεροι ψηφοφόροι, πλην, όμως, όπως εκτιμούν αναλυτές, μπορεί να έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα που πλέον να μην ανατρέπονται.

«Δεν θα εκπλαγώ αν τη δεύτερη Κυριακή βρεθούμε μπροστά σε ένα πρωτοφανές παράδοξο», σημειώνει πολύπειρος αναλυτής της εκλογικής συμπεριφοράς και συνεχίζει: «Στον χάρτη των ευρωεκλογών να κυριαρχούν τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει το προβάδισμα σε πολλές περιοχές, και ο χάρτης των αυτοδιοικητικών εκλογών να είναι γαλαζοπράσινος, με μικρές ή καθόλου ροζ κουκίδες».

Ποιοι έχουν το προβάδισμα Με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, αρκετοί υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών αν δεν αυξήσουν αισθητά την αναγνωρισιμότητά τους πέρα από τον στενό κύκλο των παλαιών ψηφοφόρων της παράταξής τους. Σε κάποιες περιπτώσεις δε τα ευρήματα των ερευνών προοιωνίζονται ότι ακόμη και αν περάσουν στη δεύτερη Κυριακή πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να είναι οι τελικοί νικητές, είτε λόγω χαμηλής εκκίνησης, είτε λόγω αδυναμίας ευρύτερης συσπείρωσης, κυρίως όταν ο αντίπαλός τους δεν είναι από τη Ν.Δ. Κι αυτό εξαιτίας της πόλωσης που θα έχει προηγηθεί με τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα που σηκώνουν οι περισσότεροι, απωθώντας οπαδούς των κυβερνητικών κομμάτων, χωρίς ταυτοχρόνως να συγκινούν τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ.

Αναλυτικότερα, η εικόνα που διαμορφώνεται σε καθεμία από τις 13 περιφέρειες έχει ως εξής:

Νότιο Αιγαίο: Δεν έχει ελπίδες να εκλεγεί, όπως το 2010, από τον πρώτο γύρο ο νυν περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης (ΠΑΣΟΚ), πλην, όμως, με δυσκολία θα του κόψουν τον δρόμο προς την επανεκλογή οι βασικοί αντίπαλοί του, που είναι ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος στηρίζεται από τη Ν.Δ., και ο επί δεκαετίες δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου, ο οποίος προέρχεται από την τάση των λεγόμενων «Ιταλών» του ΠΑΣΟΚ, έλαβε το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ και, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχει στήριξη και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Αττική: Με απροσδιόριστη ακόμη την απήχηση από την καθυστερημένη είσοδο στην κονίστρα του «γαλάζιου» ευρωβουλευτή κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος επιλέχθηκε ως υποψήφιος αφού προηγουμένως πλειάδα στελεχών του κόμματός του είχαν ταχθεί υπέρ της στήριξης του νυν περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρού, η έκβαση της μάχης στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας είναι από τις πλέον αβέβαιες. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ρένα Δούρου, που είναι η μόνη από τους υποψήφιους της Κουμουνδούρου που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, ξεκίνησε την καμπάνια της με ελαφρύ μειονέκτημα έναντι του «πράσινου» κ. Σγουρού, ο οποίος, εφόσον καταφέρει να μπει στον δεύτερο γύρο, θα είναι εκείνος που πιθανότατα θα κόψει πρώτος το νήμα. Ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής κ. Ηλίας Παναγιώταρος κινείται πολύ χαμηλότερα από το δημοσκοπικό υψηλό του κόμματός του. Αντιθέτως, ισχυρή δυναμική εμφανίζει ο υποψήφιος του ΚΚΕ κ. Θανάσης Παφίλης. Καθοριστική, πάντως, για τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων στον πρώτο γύρο μπορεί να αναδειχθεί η επιλογή που θα κάνει η ΔΗΜ.ΑΡ., όπως και η επίδοση που θα επιτύχει ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., δημοφιλής ηθοποιός κ. Παύλος Χαϊκάλης.

Κεντρική Μακεδονία: Από την ίδια, σχεδόν, δημοσκοπική αφετηρία ξεκινούν οι δύο «γαλάζιοι» υποψήφιοι, ο επίσημος κ. Γιάννης Ιωαννίδης και ο «αντάρτης» νυν περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, που εξασφάλισε και στήριξη από τους ΑΝ.ΕΛ., ενώ αρκετά πίσω τους βρίσκεται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Δέσποινα Χαραλαμπίδου, της οποίας η απήχηση περιορίζεται στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη. Η τράπουλα, ωστόσο, αναμένεται να ξαναμοιραστεί όταν ξεκαθαριστεί αν θα είναι ξανά υποψήφιος ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Μάρκος Μπόλαρης, που μπορεί να στηριχθεί από τη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και το πρόσωπο που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ.
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Με αστάθμητο παράγοντα την εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας, οι οιωνοί μιλούν για αμφίρροπη αναμέτρηση ανάμεσα στους διεκδικητές του 2010, τον «πράσινο» νυν περιφερειάρχη κ. Αρη Γιαννακίδη και τον «γαλάζιο» κ. Γιώργο Παυλίδη, καθώς το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από την Καβάλα κ. Κώστας Μορφίδης, που θα ηγηθεί του συνδυασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρειάζεται να καλύψει μεγάλο έδαφος για να ελπίζει να βρεθεί στον δεύτερο γύρο.

Δυτική Μακεδονία: Με «μπαλαντέρ» τον κομμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, ο οποίος επιμένει να κατέλθει ως υποψήφιος, το πεδίο είναι ασαφές τόσο για τον «γαλάζιο» εν ενεργεία περιφερειάρχη κ. Γιώργο Δακή, που προηγείται, όσο και για τον «πράσινο» αντίπαλό του το 2010 κ. Γιάννη Παπαϊορδανίδη, ενώ σε εκκρεμμότητα είναι ακόμη το νέο χρίσμα που θα δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση, πιθανότατα στον σκηνοθέτη κ. Θέμη Μουμουλίδη, και οι στηρίξεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ηπειρος: Ευδιάκριτο προβάδισμα διαθέτει ο νυν «γαλάζιος» περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης έναντι της βουλευτού Αρτας του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Ολγας Γεροβασίλη, η οποία μέχρι στιγμής υπολείπεται σημαντικά σε αναγνωρισιμότητα και πρόθεση ψήφου, ενώ δεν έχει ακόμη μετρηθεί η απήχηση της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., με τον υποψήφιο που είχε η δεύτερη στις προηγούμενες εκλογές κ. Γιώργο Ζάψα.

Θεσσαλία: Η Λαρισαία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Ηρώ Διώτη, η οποία θεωρείται «άγνωστη» για έξι στους δέκα ψηφοφόρους των γειτονικών νομών, δεν προβάλλει, σε αυτή τη φάση, ως σοβαρή απειλή για τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, ο οποίος έχει καλό «πέρασμα» στους ψηφοφόρους άλλων χώρων, αλλά και στους άλλους τρεις νομούς.
Δυτική Ελλάδα: Για τον εν ενεργεία «πράσινο» περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος παρουσιάζει μέτριους δείκτες ικανοποίησης του εκλογικού σώματος από το έργο του, μεγαλύτερη απειλή φαίνεται να συνιστούν το «αντάρτικο» του πρώην βουλευτή Ηλείας κ. Γιάννη Ζαφειρόπουλου και η υποψηφιότητα με τη ΔΗΜ.ΑΡ. του ΠΑΣΟΚογενούς πρώην δημάρχου Αγρινίου και νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιου Σώκου, παρά οι υποψήφιοι των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου, όπως και ο «γαλάζιος» κ. Ανδρέας Κατσανιώτης χρειάζεται να καλύψουν μεγάλη απόσταση για την είσοδο στον δεύτερο γύρο.

Στερεά Ελλάδα: Η δυναμική της υποψηφιότητας του νυν δημάρχου Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη κινδυνεύει από το επαπειλούμενο «γαλάζιο» αντάρτικο του κ. Θανάση Γιαννόπουλου, ενώ ερώτημα παραμένει το κατά πόσο θα καλύψει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ευβοίας κ. Βαγγέλης Αποστόλου, το κενό που δημιουργεί η απόφαση να αποχωρήσει ο στηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ νυν περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς.

Πελοπόννησος: Ως αδιαφιλονίκητο φαβορί προβάλλει ο νυν περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, που είχε εκλεγεί ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, και αυτή τη φορά έχει επίσημη στήριξη από τη Ν.Δ. Πρόσθετη δυναμική τού δίνουν οι σφοδρές εσωκομματικές συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του βουλευτή, με το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και τη ΔΗΜ.ΑΡ. στις τελευταίες εκλογές, κ. Οδυσσέα Βουδούρη, ενώ χαμηλή είναι, προς το παρόν, η αποδοχή της υποψηφιότητας του πρώην βουλευτή κ. Γιάννη Μανώλη, που στοχεύει να λειτουργήσει ως πόλος έλξης αντιμνημονιακών ψηφοφόρων.

Ιόνια Νησιά: Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Κερκυραίας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κυρίας Αντζελας Γκερέκου μπορεί να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα που φέρνουν πρώτο τον «γαλάζιο» νυν περιφερειάρχη κ. Σπύρο Σπύρου και δεύτερο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος αντιμετωπίζει ζήτημα χαμηλής απήχησης στα υπόλοιπα νησιά καθώς είναι Κεφαλλονίτης και στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει ποσοστό που μόλις υπερέβη το 4%.

Κρήτη: Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο νυν περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης θα είναι σίγουρα στον δεύτερο γύρο και θα επικρατήσει άνετα είτε έχει απέναντί του τον «γαλάζιο» υποψήφιο κ. Σεραφείμ Τσόκα είτε, το πιθανότερο, τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη, ο οποίος, μετά την άρνηση του συναδέλφου του κ. Γιώργου Σταθάκη να ηγηθεί του ψηφοδελτίου, επιφορτίσθηκε με το δύσκολο έργο να αποδείξει ότι η Κρήτη έπαψε να είναι «πράσινο» νησί.

Βόρειο Αιγαίο: Από τις πιο αμφίρροπες αναμένεται να είναι η αναμέτρηση στο Βόρειο Αιγαίο, αφού τέσσερα ψηφοδέλτια, των οποίων ηγούνται ο «πράσινος» περιφερειάρχης κ. Νάσος Γιακαλής, η «γαλάζια» πρώην βουλευτής κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ κυρία Αγλαΐα Κυρίτση, που κατεβαίνει με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ κ. Στρατής Κόρακας, βρίσκονται στην αφετηρία με πολύ κοντινές επιδόσεις, που αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος4/3/14 17:12

    Και μετά ξυπνήσατε. Η ΧΑ θα σαρώσει και θα τρίβετε τα μάτια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *