ροή ειδήσεων

Είναι η προσάρτηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας η κυρίαρχη στρατηγική της Ρωσίας;

Ο Χ. Κίσιγκερ στην WASHINGTON POST, που αναδημοσιεύθηκε σε εφημερίδα πανελλαδικής εμβέλειας...
(Το Βήμα, 6/3/2014 , 23:14), φέρεται να δήλωσε μεταξύ άλλων: «Kανείς δεν μπορεί να διαχωρίσει την Ουκρανία από τη Ρωσία, αλλά ούτε και να επιτρέψει να τη μετατρέψει το Κρεμλίνο σε "δορυφόρο" της». Επίσης, οι προτεινόμενες λύσεις που δίνει στο εν λόγω άρθρο, μάλλον δεν αποτελούν τις κυρίαρχες στρατηγικές επιλογές της Ρωσίας για τους κατωτέρω λόγους:

Όπως έχει ανακοινωθεί, στις 16 Μαρτίου 2014, θα γίνει δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική ομοσπονδία ή την παραμονή της Κριμαίας στην Ουκρανία, με ενισχυμένη όμως την αυτονομία που ήδη απολαμβάνει. Δηλαδή την επιστροφή στην κατάσταση που υπήρχε με το σύνταγμα του 1992, που έδινε στην περιοχή de facto ανεξαρτησία. Αυτή η απόφαση είναι αποτέλεσμα του θετικά προσκείμενου προς τη Ρωσία τοπικού κοινοβουλίου της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, ενώ έχει ήδη υιοθετηθεί από τις αρχές, διακήρυξη ανεξαρτησίας, την οποία η Μόσχα χαρακτήρισε «απολύτως νόμιμη». Η έκβαση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι το 60% του πληθυσμού της Κριμαίας είναι Ρώσοι. Βέβαια, υποστηρικτικό ρόλο διαδραματίζει η ύπαρξη του Ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας, στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Όμως, η διστακτική – προσεκτική ανάπτυξη δυνάμεων, χωρίς διακριτικά, αλλά με βαρύ Ρωσικό οπλισμό και με κινήσεις που παραπέμπουν σε επαγγελματίες, καθώς και η μειωμένη δυνατότητα των δυνάμεων αυτών να αποκρύψουν τις κινήσεις τους λόγω ύπαρξης τοπικών και διεθνών ΜΜΕ, αποτελούν σημαντικά στοιχεία αδυναμίας των εμπλεκομένων. Ανωτέρω δε αδυναμίες, δύναται να ενισχύσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφυλίου καθώς και τον κίνδυνο εξέγερσης των 226.000 Τατάρων της περιοχής.

Οι επικρατούσες συνθήκες καθιστούν τη δυνατότητα προσάρτησης της χερσονήσου ως ευκαιρία, στέλνοντας παράλληλα και μήνυμα ισχύος της Ρωσίας, προς τις δυνάμεις της Δύσης και κυρίως στις Η.Π.Α. Επίσης, η τυχόν προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική ομοσπονδία, την απαλλάσσει από την όποια ανάγκη σύναψης συμφωνιών στο μέλλον, για την χρήση των ευκολιών που διαθέτει στην περιοχή.

Ταυτόχρονα πρέπει να σημειωθεί ότι, οι ανωτέρω συνθήκες εγκυμονούν την απειλή δημιουργίας ενός νέου ψυχροπολεμικού κλίματος, καθώς και τον κίνδυνο εμπλοκής Νατοϊκών δυνάμεων σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι, η κυρίαρχη στρατηγική της Ρωσίας είναι, η αξιοποίηση της απόφασης του δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου, προκειμένου να προσαρτήσει την Κριμαία, αναλαμβάνοντας δράσεις υποστήριξης και ενίσχυσης του τοπικού κοινοβουλίου για αυτή τους την απόφαση. Εν λόγω εξέλιξη κρίνεται και η πιο πιθανή.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Με τιμή
Μαντικός Μιχαήλ (Σμήναρχος ε.α)

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *