ροή ειδήσεων

“Δουλέψτε JUMBO - δουλέψτε τζάμπα”

Του Βασίλη Γεώργα

O θαυμαστός κόσμος των Jumbo στην Ελλάδα έχει δύο «πρόσωπα». Το ένα είναι εκείνο της πιο επιτυχημένης εμπορικής επιχείρησης μέσα στην κρίση, που σε καιρό ύφεσης καταφέρνει.... να επιτυγχάνει πωλήσεις και κέρδη-ρεκόρ, προσφέροντας στους καταναλωτές και τους μετόχους της ακριβώς αυτό που θέλουν: ποικίλα και φθηνά προϊόντα στους μεν, αξιοζήλευτες χρηματιστηριακές υπεραξίες στους δε. Οι πελάτες κάνουν ουρές στα 52 καταστήματα του Απόστολου Βακάκη σε όλη την Ελλάδα και οι επενδυτές «πίνουν νερό» στο όνομα του «Mr Jumbo», αφού οι μετοχές τους βρίσκονται πάλι σε ιστορικά υψηλά και αξίζουν «χρυσάφι» μετά την άνοδό τους κατά 500% τους είκοσι τελευταίους μήνες.

Πρόκειται για μια καθ΄ όλα εύρωστη εταιρεία που, στην προσπάθειά της να αναρριχηθεί και να παραμείνει στην πρώτη θέση, κάνει όλο και πιο μεγάλες εκπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων που εμπορεύεται, σε βαθμό που τα πρόστιμα και οι αποσύρσεις από τα ράφια προϊόντων ως επικίνδυνων για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών αποτελούν επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Κάθε λογής προϊόντα, από πλαστικά πιάτα, βρεφικά μπιμπερό και πιπίλες (!) μέχρι παιχνίδια, ρούχα και είδη σπιτιού, έχουν κριθεί ακατάλληλα από τις Αρχές και στην εταιρεία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Άλλωστε, το product mix των καταστημάτων της καταδεικνύει ότι το βασικό μέλημα της διοίκησης είναι, αν μη τι άλλο, το υψηλό περιθώριο κέρδους.

Πυρά

Η Jumbo είναι, παράλληλα, και μια από τις λίγες ισχυρές επιχειρήσεις της χώρας που συγκεντρώνουν ίσως τα εντονότερα πυρά για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα καταστήματά τους.

Χαμηλά ημερομίσθια, που φτάνουν να αντιστοιχούν σε 7,5 ευρώ την ημέρα (180-200 ευρώ τον μήνα), εκ περιτροπής εργασία, υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων και ωράρια-λάστιχο είναι μερικές από τις καταγγελίες που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ρίχνουν βαριές σκιές στον ξέγνοιαστο κόσμο της Jumbo. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει κανείς ότι η εταιρεία αποτελεί συγχρόνως και έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, με 2.880 μόνιμους και 1.294 έκτακτους εργαζομένους.

Ουδέν μεμπτόν

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ομίλου υποστηρίζει ότι τηρεί ευλαβικά την εργατική νομοθεσία και στελέχη της επικαλούνται ως επιχείρημα ότι ουδέποτε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει βρει κάτι μεμπτό. Η εταιρεία λέει, επίσης, πως, παρά την κρίση, δεν έγιναν απολύσεις προσωπικού, δεν μειώθηκαν μισθοί, ούτε κόπηκαν επιδόματα, αλλά ζητήθηκε από το προσωπικό να αυξήσει την παραγωγικότητα του, ενώ όλες οι νέες προσλήψεις έγιναν με τις μειωμένες αποδοχές που προβλέπει ο νόμος για τις νέες συμβάσεις.

Βέβαια, λίγο μετά τις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα πέρυσι έξω από καταστήματα του δικτύου της εταιρείας, ο Απ. Βακάκης έσπευσε να προαναγγείλει αυξήσεις μισθών στους νεοπροσληφθέντες, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν «αδικίες» ανάμεσα σε «παλιούς» και νέους εργαζομένους. Πα την ιστορία, η εταιρεία Jumbo δαπανά ετησίως περί τα 72 εκατ. ευρώ από τον τζίρο των 500 εκατ. ευρώ που πραγματοποιεί σε μισθούς, ημερομίσθια, επιδόματα και έξοδα κοινωνικής ασφάλισης του προσωπικού της.

Παρά, ωστόσο, τις διαρκείς παραβάσεις για την ποιότητα των προϊόντων της, τις βολές των καταναλωτικών οργανώσεων και τις καταγγελίες για εργασιακές αυθαιρεσίες, παράγοντες που σε άλλες χώρες θα είχαν ίσως πλήξει ανεπανόρθωτα τη φήμη μιας εταιρείας, η Jumbo δείχνει να παραμένει στο απυρόβλητο, αν και το τελευταίο διάστημα οι Αρχές δείχνουν μια μεγαλύτερη ευαισθησία σε τέτοιου είδους ζητήματα.

Η επιχειρηματική επιτυχία που στηρίχθηκε στα ασιατικά προϊόντα

Στις χρηματιστηριακές αναλύσεις ξένων και εγχώριων αναλυτών, που ομοιάζουν με διθυράμβους για τις επιχειρηματικές επιδόσεις της Jumbo, λείπει η αναφορά σε ένα σημαντικό «ρεκόρ» που κατέχει η εταιρεία: Στον αριθμό των προϊόντων που κατά καιρούς έχουν αποσυρθεί από τα ράφια της με εντολή του ΕΦΕΤ ή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και στα χρηματικά πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί.

Τα «κινέζικα» ή «ταϊλανδέζικα» προϊόντα, που, λόγω προέλευσης και ποιότητας, κοστίζουν κατά μέσο όρο 5 ευρώ στα ράφια των Jumbo (το 90% από τους συνολικά 22.000 κωδικούς που μπορεί να βρει κανείς στα Jumbo κοστίζει το πολύ 1 ευρώ και ο μέσος όρος είναι τα 4,99 ευρώ), μπορεί να είναι προσιτά για τους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που επισκέπτονται τα συγκεκριμένα πολυκαταστήματα, έχουν βάλει, όμως, πολλές φορές την εταιρεία σε περιπέτειες.

Τελευταία φορά ήταν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 6.000 ευρώ για τη διάθεση βρεφικών μπιμπερό τα οποία κρίθηκαν επικίνδυνα για την υγεία, καθώς περιείχαν μη ασφαλείς χημικές ουσίες (δισφαινόλη).

Τα μπιμπερό, φυσικά, ανακλήθηκαν, όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με αποσύρσεις προϊόντων και πρόστιμα. Για το ίδιο προϊόν, η εταιρεία είχε δεχτεί και παλαιότερα (201 1) ποινές, ενώ οι προειδοποιήσεις περί μη ασφαλών κωδικών μέσω του συστήματος Rapex και οι ανακλήσεις παιχνιδιών, βρεφικών ειδών, ρούχων ή ακόμα και τροφίμων είναι αρκετά συχνό φαινόμενο για τα είδη που εμπορεύεται η Jumbo.

Κατά τους τελευταίους 48 μήνες, η εταιρεία έχει δεχτεί τουλάχιστον 18 πρόστιμα, συνολικού ύψους 435.000 ευρώ, από τον ΕΦΕΤ και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, άλλοτε για μη ασφαλή προϊόντα και άλλοτε για παραβάσεις του νόμου περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, επιβολή καταχρηστικών όρων κ.ά.

Η εταιρεία έχει δεχτεί τουλάχιστον δύο μεγάλες χρηματικές ποινές στο παρελθόν, τόσο για διάθεση μη ασφαλών προϊόντων όσο και για τις σχέσεις της με τους καταναλωτές. Τον Ιανουάριο, λ.χ., του 2012 είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 140.000 ευρώ επειδή κρίθηκε ότι, μέσω καταχρηστικών εμπορικών όρων, ουσιαστικά παρεμπόδιζε ή δυσκόλευε τους καταναλωτές να ασκήσουν τα δικαιώματά τους σε περιπτώσεις αγοράς-επιστροφής ελαττωματικών προϊόντων.

Η πολιτική επιστροφών που έχει η εταιρεία και, σε κάποιες περιπτώσεις, η δυστοκία αντικατάστασης των προϊόντων αποτελούν μόνιμο θέμα παραπόνων προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή, ενώ καταναλωτικές οργανώσεις έχουν ανακινήσει το θέμα της ποιότητας των προϊόντων που εμπορεύεται η Jumbo αρκετές φορές, με αιχμή ειδικότερα τα πιθανά προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας που ενδέχεται να ανακύψουν, καθώς τελικοί αποδέκτες σε πολλές περιπτώσεις είναι βρέφη και μικρά παιδιά.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 22ας Μαρτίου
Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/3/14 08:39

    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΩΜΟΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΕΚΕΙ ΠΑΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος31/7/14 08:30

    Εγώ θέλω να μάθω ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος31/7/14 08:55

    Τα Σωματεία και η Επιθεώρηση εργασίας τι κάνουν ;
    Εγώ είμαι γραμμένος στο Σωματείο και ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΜΑΘΑ .
    Γιατί δέν παίρνουν απο το ταμείο που εγώ πληρώνω 1 ευρώ το μήνα να βγάλουν 500.000 φυλάδια και να τα μοιράσουν εξω απο τα καταστήματα του JUMBO να μάθουν οι κυράτσες και οι μπαρμπάδες που ψωνίζουν απο εκεί τι συμβαίνει .
    Να σου πώ εγώ εάν θα ξανα ψωνίσουν απο εκεί.
    Και εάν ξανα ψωνίσουν , ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος31/7/14 14:35

    Το μνημόνιο φταίει για όλα... το τρικατάρατο... οι τοκογλύφοι δανείστες ... καταστρέψανε οι οι πολιτικοι
    (που οι Έλληνες ψήφιζαν με χέρια - πόδια) ένα κράτος παράδειγμα...
    που στοιβαζόντουσαν οι Γερμανοί , οι Αμερικάνοι , οι 'Αγγλοι κα για να έρθουν εδώ λαθρομετανάστες για ένα καλύτερο αύριο...
    που είχε τόσο πλούτο που όταν έβλεπες 50άρικο στο δρόμο το πατούσες με απαξία...
    Αααχχ τι ώραια που ήταν... 520 € 5 μέρες 8 ώρες , τεχνική δουλεία με υπερωρίες στην σημαία, εκτός έδρας μηδέν, ή εσύ που
    έκανες τον πιτσαδόρο και τον σερβιτόρο γιατί δεν έβρισκες δουλεία στην ειδικότητά σου...και νάταν μία δουλεία?
    καλά θα ήταν...
    Με το 45% του πληθυσμού δημόσιους , συνταξιούχους με δυχιλιαρούμπες-τριχιλιαρούμπες , και έμεσα κρατικοδίαιτους...
    τότε που κάνανε την πάπια όταν τους τα λέγαμε και πέρναμε σαν απάντηση "έλα ρεσυ για πολιτική θα μιλάμε?"...
    και τώρα μου είναι αγανακτισμένοι για το τι έγινε στην χώρα (βασικά όχι στην χώρα αλλά στην τσέπη τους)
    και συμπαθούνε τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα και σκέφτονται ακόμα αραχτοί με πολλή πόνο τα βάσανα τους...
    Ακού φίλε , αύτα συνέβαιναν και θα συμβαίνουν, εσύ κάτσε πιές τον καφέ σου με άγχος μπας και δεν βγεί η δουλεία και άσε τους άλλους να κάνουν διακόπες με τα λεφτά σου κορόιδο...
    Μέχρι να πάρεις χαμπάρι τι τομάρι είναι ο 'Ελληνας θα έχεις γεράσει και θα σου έχουν φάει και τα αποθεματικά σου. ΧΟΧΟΧΟ κορόιδο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *