ροή ειδήσεων

Επιχείρηση Turla: H ρωσική κυβερνοκατασκοπεία απλώνει τα δίχτυα της

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία τις τελευταίες μέρες διέρρευσαν στο φως επιπλέον ...


πληροφορίες για την δράση ενός ακρως εξελιγμένου κακόβουλου λογισμικού με την ονομασία Turla, το οποίο μολύνει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες υπολογιστές κυρίως της Κυβέρνησης των ΗΠΑ. Θύματα έχουν πέσει και υπολογιστές που χρησιμοποιούνται από τις δομές της ΕΕ και ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με ζητήματα κοινής ευρωπαικής αμυντικής πολιτικής.

Το κακόβουλο λογισμικό είναι ένα rootkit το οποίο κρύβεται στους μολυσμένους υπολογιστές και επιτρέπει στην επίδοξο εισβολέα να εγκαθιστά και να εκτελεί προγράμματα υποκλοπής επικοινωνιών.

“Είναι προηγμένο κακόβουλο λογισμικό που σχετίζεται με άλλες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση και βάζει στο στόχαστρο Δυτικές κυβερνήσεις. Είναι γεμάτο με ρωσικά δακτυλικά αποτυπώματα.” δήλωσε στο ειδησεογραφικό Reuters o Τζιμ Λιούις πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η γνωστή εταιρεία BAE Systems και η θυγατρική της Applied Inteligence ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει πάνω από 100 μοναδικά δείγματα του κακόβουλου λογισμικού στα οποία περιλαμβάνονται 32 από Ουκρανία, 11 από Λιθουανία, 4 από το Ηνωμένο Βασίλειο και μερικά δεκάδες ακόμη από άλλες ευρωπαικές χώρες.

Ο συγκεκριμένος ιός φαίνεται που έχει το χαρακτηριστικό όνομα “Ouroboros” (προέρχεται από την ελληνική λέξη Ουροβόρος) είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί από τον μολυσμένο υπολογιστή ακόμη και αν αυτός ανιχνευθεί. Εκτός των άλλων έχει ειδικό μηχανισμό που καλύπτει και καταστρέφει τα ίχνη του. Έχει πολλές ομοιότητες με τον ιό Agent.BTZ ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί σε εκτεταμένη επίθεση εναντίον του αμερικανικού Πενταγώνου το 2008.

Η αμερικανική εταιρεία Symantec εκτιμά ότι τουλάχιστον 1000 δίκτυα υπολογιστών έχουν μολυνθεί με τον συγκεκριμένο ιό ανά τον κόσμο. Φαίνεται πως αυτός που κρύβεται πίσω από τον ιό -που αυτή τη στιγμή δυτικές πηγές δείχνουν τη Ρωσία- έχει αναπτύξει και στρατολογήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο χάκερ με σκοπό την παραγωγή εξαιρετικά εξελιγμένων ιών για στρατιωτική χρήση. Στον 21 αιώνα που ο πόλεμος βασίζεται στις πληροφορίες κάποιος θα μπορούσε να αποκτήσει κρίσιμα πλεονεκτήματα τα οποία του έδιναν το στρατηγικό προβάδισμα σε τεχνολογικό επίπεδο.
http://defencegreece.wordpress.com/


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *