ροή ειδήσεων

Καταστροφικός σεισμός 8,2 Ρίχτερ και τσουνάμι δύο μέτρων στη Χιλή

Πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους

Στους πέντε αυξήθηκαν οι νεκροί, ενώ υπάρχουν και αρκετοί βαριά τραυματισμένοι από τον σεισμό των 8,2 βαθμών στη Χιλή. Τσουνάμι δύο μέτρων χτύπησε... τις βόρειες ακτές, λίγη ώρα μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού. Απέδρασαν κρατούμενες από τις τοπικές φυλακές του Ινκουίκε. Χάος μετά το σεισμό.

Tο τσουνάμι χτύπησε τις βόρειες ακτές της Χιλής λίγη ώρα μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού μεγέθους 8 βαθμών που έπληξε τα ανοικτά των ακτών της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ικουίκουε, κοντά στο χερσαίο πεδίο εξόρυξης λιθίου και χαλκού.



Στους πέντε ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης των τσουνάμι που εξέδωσε αμέσως προειδοποιητικό σήμα κινδύνου για το σύνολο των ακτών της Λατινικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό μετρήθηκε η δημιουργία κύματος που έφτανε τα 2 μέτρα σε ύψος.



Το Κέντρο Παρακολούθησης στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για την Χαβάη, ενώ σε ισχύ βρίσκεται ακόμη η προειδοποίηση για τη Χιλή και το Περού. Το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός αναμένεται να φθάσει στη Χαβάη στις 13:24 GMT, σύμφωνα με το Κέντρο. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή και είχε επίκεντρο περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της περιοχής Ικουίκουε, κοντά στα σύνορα του Περού .

Τουλάχιστον 300 κρατούμενες απέδρασαν από γυναικεία φυλακή στο Ικουίκουε επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι που σήμανε ύστερα από τον σεισμό.

Το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής αμέσως με την προειδοποίηση για τσουνάμι ζήτησε την «προληπτική εκκένωση» της βόρειας ακτής της χώρας, ενώ στο ίδιο μέτρο προχώρησαν και οι αρχές του Περού καθώς ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή στα βόρεια της Χιλής, κοντά στο Περού. Το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν κατολισθήσεις και κλείσιμο οδικών αρτηριών χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ κήρυξε το βόρειο τμήμα της χώρας -τις περιοχές Αρίκα και Ταραπακάν, κοντά στα σύνορα με το Περού- σε κατάσταση φυσικής καταστροφής ύστερα από τον ισχυρό σεισμό των 8,2 βαθμών. Παράλληλα, η Ονδούρα εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Η προειδοποίηση αφορά τον Κόλπο του Φονσέκα, στα νοτιοδυτικά της χώρας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου θεωρείται ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος. Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τσουνάμι σημείωσε στην ανακοίνωσή του ότι το παλιρροϊκό κύμα στις πιο κοντινές περιοχές με το επίκεντρο του σεισμού μπορεί να είναι καταστροφικό και εξαιρετικά απειλητικό στις πιο απομακρυσμένες παράκτιες περιοχές.

Το 2010, ένας σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι που κατέστρεψε πολλές παράκτιες πόλεις στην κεντρική και νότια Χιλή, με 526 νεκρούς και πολλές καταστροφές.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *