Η πρωτότυπη αυτή συνταγή προέρχεται από τη Ρόδο και συνδυάζει το αρνάκι με κρεμμύδια, ντομάτα και πληγούρι...
Συστατικά:
2-3 μπούτια αρνίσια χωρίς τα κόκαλα, περίπου 6 κιλά σύνολο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού φρέσκο βούτυρο
5 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας κύμινο τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
2 φλιτζάνια του τσαγιού πλιγούρι
4 ώριμες ντομάτες σφιχτές ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 κύβος λαχανικών
Οδηγίες:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Αλείφετε τα μπούτια με λίγο λάδι και τα πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τα βάζετε στο κέντρο ενός βαθιού ταψιού και τα τοποθετείτε στο φούρνο. Τα ψήνετε ώσπου η επιφάνεια του κρέατος να ροδίσει, 1 ώρα περίπου.
2. Στο μεταξύ λιώνετε το βούτυρο σ' ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαραθούν. Προσθέτετε το κύμινο και ανακατεύετε. Προσθέτετε τις ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Ρίχνετε το πλιγούρι, τα ανακατεύετε 1΄ και κατόπιν προσθέτετε 1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό. Ελαττώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή και αφήνετε να βράσουν ώσπου να απορροφηθεί όλο το νερό 3΄-4΄. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε το πλιγούρι μ' ένα πιρούνι για να αφρατέψει.
3. Βάζετε το μείγμα του πλιγουριού στο ταψί, γύρω από το αρνί. Προσθέτετε 4-5 φλιτζάνια του τσαγιού βραστό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τον κύβο λαχανικών, ανακατεύοντας τον με το πλιγούρι. Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και βάζετε το ταψί πίσω στο φούρνο. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε μέχρις ότου μαλακώσει το κρέας και να γίνει το πλιγούρι 40΄-45΄ ακόμη. Σερβίρετε σε μία μεγάλη πιατέλα τα μπούτια στο κέντρο και γύρω γύρω το πλιγούρι.
Παράπονα Ρόδου
Συστατικά:
2-3 μπούτια αρνίσια χωρίς τα κόκαλα, περίπου 6 κιλά σύνολο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού φρέσκο βούτυρο
5 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας κύμινο τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
2 φλιτζάνια του τσαγιού πλιγούρι
4 ώριμες ντομάτες σφιχτές ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 κύβος λαχανικών
Οδηγίες:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Αλείφετε τα μπούτια με λίγο λάδι και τα πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τα βάζετε στο κέντρο ενός βαθιού ταψιού και τα τοποθετείτε στο φούρνο. Τα ψήνετε ώσπου η επιφάνεια του κρέατος να ροδίσει, 1 ώρα περίπου.
2. Στο μεταξύ λιώνετε το βούτυρο σ' ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαραθούν. Προσθέτετε το κύμινο και ανακατεύετε. Προσθέτετε τις ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Ρίχνετε το πλιγούρι, τα ανακατεύετε 1΄ και κατόπιν προσθέτετε 1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό. Ελαττώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή και αφήνετε να βράσουν ώσπου να απορροφηθεί όλο το νερό 3΄-4΄. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε το πλιγούρι μ' ένα πιρούνι για να αφρατέψει.
3. Βάζετε το μείγμα του πλιγουριού στο ταψί, γύρω από το αρνί. Προσθέτετε 4-5 φλιτζάνια του τσαγιού βραστό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τον κύβο λαχανικών, ανακατεύοντας τον με το πλιγούρι. Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και βάζετε το ταψί πίσω στο φούρνο. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε μέχρις ότου μαλακώσει το κρέας και να γίνει το πλιγούρι 40΄-45΄ ακόμη. Σερβίρετε σε μία μεγάλη πιατέλα τα μπούτια στο κέντρο και γύρω γύρω το πλιγούρι.
Παράπονα Ρόδου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.