ροή ειδήσεων

Έρευνα: Αυξάνεται ο καφές, μειώνεται ο κίνδυνος για διαβήτη

Η αύξηση της κατανάλωσης καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ αντίθετα ο κίνδυνος αυξάνεται, όταν οι ποσότητες καφέ μειωθούν, επιβεβαιώνει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα...

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σίλπα Μπουπαθιράτζου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέλυσαν δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, από τους οποίους περίπου 7.300 διαβητικοί, συσχετίζοντας την εμφάνιση διαβήτη με την κατανάλωση καφέ, κανονικού και χωρίς καφεΐνη, καθώς και τσαγιού με καφεΐνη.
Από τα ευρήματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι όσοι αύξησαν την καθημερινή κατανάλωση καφέ κατά τουλάχιστον ενάμισι φλιτζάνι για μια περίοδο τεσσάρων ετών, είχαν κατά μέσο όρο 11% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με εκείνους που δεν άλλαξαν τις συνήθειές τους.
Από την άλλη, όσοι μείωσαν την μέση καθημερινή κατανάλωση καφέ κατά δύο φλιτζάνια, είχαν κατά 17% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Εκείνοι που κατανάλωναν συστηματικά τον περισσότερο καφέ, με περισσότερα από τρία φλιτζάνια τη μέρα, παρουσίαζαν το μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη, 37% λιγότερο σε σχέση με όσους έπιναν το πολύ ένα φλιτζάνι καφέ καθημερινά.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, η μεταβολή στην κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη ή τσαγιού με καφεΐνη δεν επιφέρει κάποια αλλαγή στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «είναι σημαντικό πως οι αλλαγές στην κατανάλωση καφέ μπορούν να έχουν επίπτωση στον κίνδυνο για διαβήτη και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι «για τους περισσότερους ανθρώπους, ο καφές μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, όμως είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο για διαβήτη», συμπληρώνοντας ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους ανθρώπους να προσέχουν το βάρος τους και να ασκούνται σωματικά.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *