ροή ειδήσεων

Επεισόδιο νότια της Κρήτης με ελληνική ΤΠΚ, τουρκική φρεγάτα και γερμανικό ερευνητικό πλοίο

Επεισόδιο ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης, στις 17 Απρίλιου, νότια της Κρήτης υποστηρίζουν οι Τούρκοι ότι υπήρξε με πρωταγωνιστές ...
το μισθωμένο από ελληνικής πλευράς γερμανικό ερευνητικό πλοίο, R/V Poseidon την τουρκική φρεγάτα, TCG Göksu (F 487) και ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά από ελληνικής πλευράς απορρίπτουν την εκδοχή αυτή και προσθέτουν ότι υπήρχε μία ελληνική πυραυλάκατος κλάσης "Ρουσσέν η Ρ68 "Δανιόλος" στην περιοχή, καθώς έκανε και την εμφάνισή του ένα τουρκικό CN-235 ναυτικής συνεργασίας.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, όχι τόσο ως προς το αν είχαμε όντως επεισόδιο (με την απαίτηση της τουρκικής φρεγάτα προς το R/V Poseidon να αποχωρήσει άμεσα γιατί δεν είχε "άδεια από τις τουρκικές αρχές") αλλά ως προς το γεγονός ότι το τουρκικό θράσος φτάνει πλέον να διεκδικεί αρμοδιότητες και εξουσίες σε μια περιοχή που είναι όχι μόνο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά νότια χερσαίας περιοχής της ελληνικής επικράτειας πολύ μακριά από οποιαδήποτε χερσαία περιοχή της τουρκικής επικράτειας.

Ας δούμε πώς έχει το θέμα από την αρχή: Το γερμανικό ερευνητικό πλοίο, R/V Poseidon, εκτελούσε ερευνητική αποστολή (για ενεργειακά κοιτάσματα λένε οι Τούρκοι, για ωκεανογραφικές έρευνες αναφέρει η ελληνική πλευρά) νοτίως της Κρήτης και μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αφού προηγουμένως είχε δεσμευθεί μια μεγάλη περιοχή από την δυτική μέχρι την ανατολική Κρήτη.

Η ελληνική εκδοχή -, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το defencenet.gr που ερεύνησε το θέμα - είναι ότι το ερευνητικό σκάφος είχε την συνοδεία της πυραυλακάτου (ερώτημα είναι γιατί αφού εκτελούσε "αθώα" αποστολή, μία πυραυλάκατος και μάλιστα από τις πλέον σύγχρονες είχε διατεθεί για την επιτήρησή του) και απλά πέρασε από την περιοχή η τουρκική φρεγάτα Göksu (F 487) κλάσης O.H.Perry, ενώ και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 το οποίο ανήκει όμως στην ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση Active Endeavor, πέρασε κοντά από το το γερμανικό ωκεανογραφικό και την ελληνική πυραυλάκατο.

Στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, γίνεται αναφορά σε ελληνοτουρκική αντιπαράθεση (sıcak karşılama), με την επέμβαση μιας τουρκικής φρεγάτας που ενισχύθηκε με πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής έχοντας και παράλληλη αεροπορική υποστήριξη (άρα η μόνη διαφορά σε ότι αφορά τα μέσα είναι η ύπαρξη και σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής.

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει πως το γερμανικό ερευνητικό πλοίο, R/V Poseidon, διενεργούσε έρευνες χωρίς να έχει προηγηθεί, «ως όφειλε», ενημερωτική αναφορά στους Τούρκους, πoυ όπως υποστηρίζουν, θα πρέπει να μετέχουν και αυτοί στις έρευνες αυτές του ερευνητικού σκάφους με δικό τους ειδικό παρατηρητή.

Το γεγονός αυτό οι Τούρκοι το θεώρησαν παραβίαση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να παρεμποδιστεί άμεσα η συνέχιση των ερευνών αυτών από το γερμανικό ερευνητικό σκάφος, μήκους 61 μέτρων.

Το πλοίο αυτό, σύμφωνα με τους Τούρκους, θα πρέπει να έχει και από την δική τους πλευρά σχετική άδεια για τις έρευνες νότια της Κρήτης και έτσι οι η τουρκική πλευρά να έχει άμεση ενημέρωση για τις έρευνες και τα αποτελέσματα τους με την πάγια επιδίωξη της Άγκυρας να συνδιαχειριστούν με την Ελλάδα το Αιγαίο και τα ενεργειακά του κοιτάσματα.

Η τουρκική εφημερίδα καταγγέλλει την ελληνική πλευρά ότι επιχειρεί με παράνομο τρόπο να αποκτήσει την αποκλειστική δικαιοδοσία ερευνών και στρατηγικού ελέγχου σε ένα μεγάλο εύρος στο Αιγαίο πέλαγος που αρχίζει από την Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο και ότι οι… «παράνομες» αυτές ελληνικές ενέργειες έχουν αρχίσει απ το 2006.

Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι προσπαθεί «παράνομα» να ελέγξει αποκλειστικά και την θαλάσσια κυκλοφορία σε όλο το ανατολικό Αιγαίο. Το γεγονός αυτό η Τουρκία δεν μπορεί να το αποδεχτεί και να υποχρεωθεί να αναγνωρίσει τετελεσμένα γεγονότα που… «παραβιάζουν», σύμφωνα με τους Τούρκους, τις… διεθνείς συνθήκες στις περιοχές αυτές του Αιγαίου.

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει ότι υπήρε οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ της τουρκικής φρεγάτας και του γερμανικού ερευνητικού και ότι η τουρκική φρεγάτα "απλά περνούσε" από την περιοχή. Την ύπαρξη του αεροσκάφους την δικαιολογούν από την συμμετοχή του στην ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση και αρνούνται την ύπαρξη σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής

Εκτίμησή μας: Κάτι έγινε. Και αυτό το "κάτι" ενισχύεται από την παρουσία της "Δανιόλος". Ερώτημα είναι το σημείο στο οποίο έγινε το συμβάν ή έστω η "σύμπλευση" και σύγκλιση της τουρκικής φρεγάτας, του R/V Poseidon  και της ελληνικής πυραυλακάτου. Αυτό θα το μάθουμε σύντομα...

Για το θέμα θα επανέλθουμε γιατί έχει τεράστιο ενδιαφέρον...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/4/14 11:08

    Ας ετοιμάζονται για τις στέπες από τις οποίες έχουν έρθει, θα ήταν πιό σώφρον από πλευράς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *