επικαιρότητα

Υπ.Πολιτισμού: Το YouTube ζήτησε πνευματικά δικαιώματα για τον Εθνικό Ύμνο!

Τι συνέβη όταν προβλήθηκε δελτίο ειδήσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ

Ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος δεν προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου περι πνευματικών δικαιωμάτων, αποκάλυψε... ο υφυπουργός ΠολιτισμούΧωρίς πνευματικά δικαιώματα ο Εθνικός μας υμνος

Την παραδοχή ότι ο Εθνικός μας Ύμνος δεν προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου περι πνευματικών δικαιωμάτων έκανε ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιωάννης Ανδριανός απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη.

«Ο Εθνικός μας Υμνος – ή πιο ορθά ο «Υμνος εις την Ελευθερίαν» - είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823, ο οποίος απεβίωσε το 1857. Το ποίημα μελοποιήθηκε από το Νικόλαο Μάντζαρο, ο οποίος απεβίωσε το 1872» αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτισμού και εξηγεί «η πνευματική ιδιοκτησία (ως έχει σήμερα) διαρκεί όσο η ζωή του δημιουργού και εβδομήντα χρόνια μετά τον θάνατό του που υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του έτους, το οποίο έπεται του θανάτου του δημιουργού. Επομένος επι του Εθνικού Υμνου δεν υφίστανται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας».

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές κατήγγειλαν ότι «ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος του Σολωμού και του Μάντζαρου φαίνεται να υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα τα οποία ζητάει να εισπράξει το YouTube».

Οι δύο βουλευτές ανέφεραν ότι ο Εθνικός Ύμνος, σύμφωνα με το You Tube, ανήκει στην εταιρεία διαχείρισης και διανομής μουσικής IODA (που πλέον ονομάζεται Orchard) και όπως σημειώνουν το θέμα ανέκυψε «όταν αναρτήθηκε το πρώτο ιστορικό δελτίο των εργαζομένων της ΕΡΤ με φόντο τα ΜΑΤ έξω από το Ραδιομέγαρο, στη δημοφιλέστερη πλατφόρμα προβολής βίντεο. Μετά το ανέβασμα του αρχείου στον ιστότοπο του ThePressProject ειδοποιήθηκε μέσω μηνύματος ότι θα έπρεπε να αφαιρεθούν τα ηχητικά ντοκουμέντα του βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα, είτε να επιτρέψουν στο YouTube να παίζει διαφημίσεις προκειμένου να αποδώσει στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσό που του αναλογεί».

Πάντως, ο κ. Ανδριανός σημείωσε ότι: «Το υπουργείο Πολιτισμού παρενέβη στις διαδικτυακές πλατφόρμες που αναγνώρισαν το λάθος τους και λαμβάνει μέτρα ώστε να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος30/4/14, 1:26 π.μ.

    Άντε ρε τα ΛΑΜΟΓΙΑ ήρθε η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε η ώρα της αριστεράς μιας νέας αριστεράς ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ !

    Όλοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΖΙ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ να στείλουμε ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΦΥΛΑΚΗ και τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ !

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

S M S

θα τους διώξει όλους τους παλιούς στο δήμο...
ή θα μάθει πρώτα από αυτούς και μετά...

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης