επικαιρότητα

Ουραγός στις μεταμοσχεύσεις η Ελλάδα - 10 εκατ. ευρώ το κόστος για τα Ταμεία

Στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης της δωρεάς οργάνων βρίσκεται η χώρας και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Αλκιβιάδης Κωστάκης, εντοπίζει ως κύριες αιτίες την ελλιπή ενημέρωση, την έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και την «άρνηση της Πολιτείας να ακούσει τους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέμα»...
Με ευρωπαϊκό μέσο όρο 20 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων και 30 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων σε Ισπανία, Ιταλία, και Κροατία, η Ελλάδα δυστυχώς καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό και μόνο 7 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Συνέπεια των παραπάνω είναι 50 περίπου ασθενείς ετησίως να μεταβαίνουν σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, είτε γιατί δεν υπάρχουν μοσχεύματα στη χώρα μας, είτε διότι πρόκειται για περιπτώσεις (μεταμόσχεση πνευμόνων) που δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα, με κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία που φθάνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Εφικτή η αύξηση δοτών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κωστάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΜ, σε συνεργασία με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών, ετησίως στην Ελλάδα πραγματοποιούνται γύρω στις 200 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, που προέρχονται από 70 δότες.

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ επεσήμανε, ότι θα μπορούσε η χώρα μας να φτάσει τους 150 δότες ετησίως αυξάνοντας τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων σε 500, με οικονομικό όφελος για το Σύστημα Υγείας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού όπως είπε η μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα έχει κόστος 50.000 ευρώ , ενώ στη Μ. Βρετανία το κόστος ανέρχεται σε 350.000 ευρώ.

Εκστρατεία

Την αισιοδοξία του για την απήχηση της εκστρατείας εξέφρασε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, τεχνικός διευθυντής της Εθνικής Ελλάδος Τάκης Φύσσας, σημειώνοντας, ότι «αν λάβουμε υπόψη μας την αγάπη και το πάθος των Ελλήνων φιλάθλων για την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου και εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ελπίζουμε πραγματικά, πως όλοι οι Έλληνες ως οπαδοί της Εθνικής Ομάδας θα γίνουν και Οπαδοί Ζωής».

«Βασικό όχημα» επικοινωνίας της εκστρατείας «Οπαδοί Ζωής», η οποία σχεδιάστηκε από την φαρμακευτική εταιρεία Novartis Hellas, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας, αποτελεί το Facebook.

Την καμπάνια στηρίζουν επίσης, το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω», η Πανελληνία Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ) και ο Σύλλογος Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών Ασθενών (ΣΥΒΑΚΑΠΑ).


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Σχέδιο νόμου για «κούρεμα» των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Mα τι ''μακάκες'' πρέπει να είμαστε όσοι καθόμαστε και πληρώνουμε κανονικά τις οφειλές μας . Μήπως πρέπει να το σκεφτούμε καλύτερα ;;;

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά