επικαιρότητα

Κι όμως.... Οι σεισμολόγοι είχαν προειδοποιήσει για το ρήγμα της Ανατολίας από το 2013!

Στο κόκκινο και η Ρόδος

Ο σημερινός σεισμός 6,5 Ρίχτερ που έπληξε την Λήμνο και την Σαμοθράκη προέρχεται από το ανατολικό τμήμα του ρήγματος που ξεκινά από τα βάθη της Τουρκίας και καταλήγει στην Εύβοια.

Τον Σεπτέμβριο του 2013...
η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» είχε δημοσιεύσει τις προβλέψεις 50 σεισμολόγων σε άρθρο με τίτλο: «Des Seismes Sans Precedent Historique Sont Possibles En Europe» («Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη»).

Το άρθρο παρουσίαζε την έρευνα 50 επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών αλλά και τους χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).

Σύμφωνα με την έρευνα αυτές οι περιοχές δεν αποκλείεται μελλοντικά να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες φονικών σεισμών της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!

Μεταξύ αυτών ήταν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία. Το άρθρο τόνιζε ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε.Ο διακεκριμένος Τούρκος σεισμολόγος Αχμέτ Μετέ Ισίκαρα έχει προβλέψει ότι μέσα στο 2014 το ρήγμα της Ανατολίας θα δώσει ένα μεγάλο καταστροφικό σεισμό.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας είχε δηλώσει πέρσι ότι

«από το 1999 είναι κοινό μυστικό ότι το ρήγμα που δεν έχει σπάσει μπορεί ανά πάσα στιγμή να δώσει έναν μεγάλο σεισμό…

Ο σεισμός για την Κωσνταντινούπολη θα είναι καταστροφικός.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον Ελλαδικό χώρο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν και πόσο θα ενεργοποιήσει δικά μας ρήγματα».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

S M S

Αναγνώστης: Λεωφορείο της γραμμής... Τι παρατηρήτε?

M M S

M M S

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης