ροή ειδήσεων

Με "σφιχτές" τσέπες έρχονται φέτος οι Ρώσοι

Κατακόρυφη πτώση σημειώνουν οι κρατήσεις από τη ρωσική αγορά, λίγες μόλις ημέρες πριν από την «επίσημη» έναρξη της θερινής σεζόν. Όπως επισημαίνουν... στο Capital.gr εκπρόσωποι πρακτορείων που διακινούν Ρώσους τουρίστες, η σημαντική υστέρηση στη ζήτηση μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους: ή ότι τελικά θα επαληθευτούν οι προβλέψεις για μεγάλη μείωση της κίνησης από τη Ρωσία, ή ότι πολλοί θα προχωρήσουν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute).

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση 15% στα έσοδα από τη ρωσική αγορά και 5% στον αριθμό των διανυκτερεύσεων. Ο μεγαλύτερος φόβος των πρακτορείων, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, δεν είναι ότι θα μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών, αλλά ότι θα συρρικνωθούν οι εισπράξεις, αλλά και η «ποιότητα» των επισκεπτών. Όπως ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά στέλεχος του ταξιδιωτικού ομίλου Le Grand Group of Companies, ο οποίος συνεργάζεται με τον Labirint, το μεγαλύτερο tour operator της Ρωσίας, φέτος η Ελλάδα θα χάσει τους «καλούς Ρώσους πελάτες», καθώς οι περισσότεροι θα επιλέξουν πιο οικονομικές διακοπές σε σύγκριση με πέρσι.

Ήδη το νησί της Ρόδου σημειώνει μεγάλες απώλειες σε εισπράξεις, όπως επίσης και τα μεγάλα ξενοδοχεία της Κρήτης. Πτώση πάνω από 10% καταγράφεται και στη Χαλκιδική, που μαζί με τα Δωδεκάνησα αποτελούν τους βασικούς προορισμούς των Ρώσων. Οι απώλειες είναι σημαντικές, δεδομένου πως οι Ρώσοι τουρίστες δαπανούν 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο για διακοπές στην Ελλάδα, τη στιγμή που οι Γερμανοί δεν ξοδεύουν περισσότερα από 600 ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζονται ακόμη και τώρα οι προσφορές από ξενοδόχους, οι οποίοι προσπαθούν με ελκυστικές προσφορές να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους Ρώσους.

Η πορεία εντούτοις της τουριστικής ροής δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Είναι ενδεικτικό πως μόνο το Μάρτιο υπήρξε υστέρηση στις κρατήσεις από Ρωσία και Ουκρανία κατά 40%, ενώ τον Απρίλιο τα πρακτορεία κατέγραφαν πτώση στην ζήτηση κατά 28%. Ανακοινώσιμο ποσοστό μείωσης των κρατήσεων για το Μάιο δεν υπάρχει ακόμη, εντούτοις οι tour operators μιλούν για «τραγικό μήνα».

Αν και όπως επισημαίνουν δεν έχουν προς το παρόν σημειωθεί ακυρώσεις πακέτων, έχουν μειωθεί οι πτήσεις από τα αεροδρόμια της Ρωσίας, ενώ και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν συρρικνώσει κατά πολύ τις προγραμματισμένες θέσεις. Πριν από την υποτίμηση του ρουβλιού, που περιόρισε δραματικά την αγοραστική δύναμη των Ρώσων επισκεπτών, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση της ροής από τη Ρωσία κατά 25%, ποσοστό που σε απόλυτα νούμερα σήμαινε ότι θα φτάναμε το 1,5 εκατ. επισκέπτες. Προς το παρόν, δίνεται μάχη για διατηρηθεί ο περσινός αριθμός των Ρώσων επισκεπτών (1,3 εκατ. αφίξεις).

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *