ροή ειδήσεων

Ανεξίτηλη η παρέμβαση του ανθρώπου στις θάλασσες

Γυαλί, μέταλλο, ξύλο, κομμάτια από πήλινα αντικείμενα, ακόμη και ρούχα… είναι μερικά μόνο από τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στον πυθμένα του Ατλαντικού και του Αρκτικού Ωκεανού καθώς και της Μεσογείου Θάλασσας, όπως καταδεικνύουν τα απογοητευτικά αποτελέσματα μεγάλης μελέτης επιστημόνων από 15 ευρωπαϊκούς ερευνητικούς οργανισμούς.

Στο πλαίσιο της μελέτης - της πιο ολοκληρωμένης για το θέμα μέχρι σήμερα - οι επιστήμονες πήραν 600 δείγματα από 32 διαφορετικές τοποθεσίες, ανάμεσά τους και από την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Ρόδου. Σε όλες ανεξαιρέτως βρήκαν σκουπίδια, ακόμη και σε βάθη έως και 4,5 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση έως και 2.000 χιλιομέτρων από την ακτή. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα απορρίμματα ήταν είτε πλαστικά (41%) είτε τμήματα εξοπλισμού αλιείας (34%), π.χ. δίχτυα από τράτες.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές γράφοντας στην επιθεώρηση PLOS ONE, τα απόβλητα αυτά συνιστούν τεράστιο πρόβλημα, καθώς μεταξύ άλλων εισάγουν τοξικά χημικά, συσσωρεύονται και σκοτώνουν θαλάσσια είδη που τα καταπίνουν πιστεύοντας πως πρόκειται για φαγητό, ενώ επίσης μπορούν να «παγιδεύσουν» πουλιά, ψάρια και κοράλλια. Για την ακρίβεια, η απόρριψή τους στη θάλασσα αποτελούν όλο και μεγαλύτερη απειλή, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 6,4 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών το χρόνο.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/5/14 22:20

    Οποτε έχω πάει σε λιμάνι για να καλωσορίσω κάποιον ή να ταξιδέψω εγώ, ποτε μα ΠΟΤΕ δεν είδα να ξεφορτώνβουν τα πλοία τα σκουπίδια τους. Αρα τα ξεφορτώνουν στην θάλασσα!!! Αφήστε λοιπόν τους φαρισαϊσμούς γιατί καμιά μέριμνα δεν έχει παρθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για νομοθέτηση και υποχρεωτική αποκομιδή σκουπιδιών από πλοία που προσδένουν σε κάποιο λιμάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *