ροή ειδήσεων

Δείτε τις καλύτερες και χειρότερες χώρες για να γίνεις μάνα!

Η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία είναι
τα ασφαλέστερα μέρη για να γεννήσει μία γυναίκα ενώ το πιο επικίνδυνο είναι η Σομαλία.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση... της οργάνωσης Save the Children που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την σημερινή Γιορτή της Μητέρας η Σομαλία θεωρείται ο πιο επικίνδυνος τόπος για τις μητέρες εξαιτίας των συχνών φυσικών καταστροφών καθώς και των συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή.
Όπως διαπίστωσε η έκθεση το 6% των γυναικών στην αφρικανική αυτή χώρα είναι πιθανόν να πεθάνουν από επιπλοκές του τοκετού ή της λοχείας και το 15% των παιδιών θα χάσουν την ζωή τους πριν κλείσουν τα πέντε τους χρόνια.

Αντίθετα, στην Φινλανδία που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις ασφαλέστερες περιοχές για μία μητέρα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μία στις 12.000 γυναίκες και ένα στα 345 παιδιά.

Συνολικά η έκθεση εξέτασε 178 χώρες αξιολογώντας το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης και οικονομικούς παράγοντες για να καθορίσει ποιες συνθήκες είναι καλύτερες και ασφαλέστερες για να ζει μία γυναίκα.

Δεύτερη από το τέλος κατατάσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξαιτίας των "φρικτών παραβιάσεων κατά των γυναικών και των παιδιών" που έχουν στοιχίσει, άμεσα και έμμεσα, περισσότερες από 5,4 εκατομμύρια ζωές.

Μάλιστα, η οργάνωση επισημαίνει ότι στατιστικά είναι πιο επικίνδυνο για κάποιον να είναι παιδί ή γυναίκα στην ΛΔΚονγκό παρά ένοπλος αντάρτης.

Αναφορικά με τους θανάτους παιδιών, η Νιγηρία και η ΛΔΚονγκό κατέχουν το 20% των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Άλλες χώρες που βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη είναι η Συρία και οι Φιλιππίνες, η πρώτη λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου και η δεύτερη λόγω των πολύ συχνών φυσικών καταστροφών.
Όλως παραδόξως, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 31η θέση της λίστας πέφτοντας από την πρώτη δεκάδα όπου βρίσκονταν το 2000.

Η έκθεση επικαλείται φυσικές καταστροφές, περιλαμβανομένων των τυφώνων Κατρίνα και Σάντι, ως αιτίες υποβάθμισης των ΗΠΑ στη λίστα καθώς και μία αύξηση στις υψηλού κινδύνου κυήσεις μεταξύ των παχύσαρκων και των υπερτασικών γυναικών.

"Απαιτούνται επείγουσες δράσεις για την υποστήριξη των μητέρων που μεγαλώνουν τις μελλοντικές γενιές του κόσμου κάτω από ορισμένες από τις δυσκολότερες και φρικτότερες συνθήκες που μπορεί κάποιος να φανταστεί", τονίζει η έκθεση.

Μάλιστα πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε ότι οι θάνατοι γυναικών εξαιτίας προβλημάτων που συνδέονται με την κύηση και τον τοκετό μειώθηκαν από το 1990.

Όπως επισημαίνει το BBC, το 1990 περισσότερες από 500.000 γυναίκες πέθαναν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, ενώ το 2013 ο αριθμός αυτός ανήλθε στους 289.000.

Ωστόσο ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι και αυτός ο αριθμός παραμένει υψηλός καθώς αντιστοιχεί σε 33 θανάτους γυναικών ανά τον κόσμο κάθε ώρα.

Το χάσμα ανάμεσα σε φτωχές και πλούσιες χώρες είναι ευρύτατο. Στην υποσαχάριο Αφρική, ένα 15χρονο κορίτσι έχει μία σε 40 πιθανότητες να πεθάνει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της κύησης, ενώ στην Ευρώπη μία σε 3.300.

Οι δέκα καλύτερες χώρες για μητέρες

Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ισλανδία,Ολλανδία,Δανία,Ισπανία,Γερμανία,Αυστραλία και
Βέλγιο (στην ίδια θέση με την Αυστραλία). Οι χειρότερες είναι Ακτή Ελεφαντοστού,Τσαντ, Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία,Γουινέα Μπισάου, Μαλί, Νίγηρας, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Σομαλία.

Οι δέκα χειρότερες είναι οι:

Ακτή Ελεφαντοστού, Τσαντ, Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία,
Γουινέα, Μπισάου, Μαλί και Νίγηρας, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Σομαλία.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *