ροή ειδήσεων

ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ..... - ΔΕΙΤΕ τι μπορεί να κατάσχει η εφορία!!

«Χέρι» ακόμα και σε μικροποσά – Από ακίνητα μέχρι…αυτοκίνητα και έργα τέχνης

Καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί «φορολογικός νους» έχει το δικαίωμα να κατάσχει η εφορία, υπό την απειλή κατάρρευσης των εσόδων και εκτίναξης των ληξιπρόθεσμων χρεών.


Το Υπουργείο Οικονομικών για να φανεί καλός μαθητής στην τρόικα, που έρχεται σε ενάμιση μήνα από τώρα, θα προχωρήσει σε κατασχέσεις, καθώς μέχρι στιγμής τις περισσότερες φορές, μάλλον απειλούσε.


Εύκολος στόχος οι καταθέσεις


Οι πλέον ευάλωτες για κατάσχεση είναι οι τραπεζικές καταθέσεις, όταν η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ. Η εφορία έχει δικαίωμα να βάλει χέρι στον τραπεζικό λογαριασμό, εκτός και αν είναι συντάξεως ή μισθοδοσίας.


Εδώ θέλει προσοχή, γιατί οι ιδιώτες συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών δεν έχουν δικαίωμα να κατασχέσουν το μισθό ή τη σύνταξη οφειλέτη. Το Δημόσιο όμως, με βάση το νόμο, μπορεί να κατασχέσει το ¼ του μισθού ενός οφειλέτη, αφήνοντας όμως το ποσό των 1.000 ευρώ στο λογαριασμό του.


Αν όμως ο τραπεζικός λογαριασμός έχει δηλωθεί από τον κάτοχό του ως ένας και μοναδικός που του ανήκει, τότε το ποσό που δεν μπορεί να αγγίξει κανείς είναι μέχρι τα 1.500 ευρώ.


Ακίνητα τα ..αυτοκίνητα


Η εφορία μπορεί να κατάσχει και ΙΧ. Η κρίση όμως, έχει μειώσει τις τιμές των αυτοκινήτων και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προχωρά την κατάσχεση γιατί δεν τη συμφέρει. Το ίδιο ισχύει και με τις τράπεζες. Εδώ εξαιρούνται οι περιπτώσεις που υπάρχει δάνειο για αγορά αυτοκινήτου από τράπεζα.


Το πρόβλημα είναι ότι πληρώνουν ακόμα και το πάρκινγκ των κατασχεμένων ΙΧ. Αυτά που τους συμφέρουν είναι τα ακριβά αυτοκίνητα.


Το κλειδί στην ..εξώπορτα!


Σε περίπτωση οφειλής τα ακίνητα είναι ένας ακόμα μεγάλος στόχος. Θεωρητικά η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτου για μικροποσά που ξεκινούν ακόμα και από 500 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η κατάσχεση θα έρθει αν στο όνομα αυτού που χρωστά στο δημόσιο, δεν υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί με καταθέσεις, αυτοκίνητο και ό,τι άλλο εκτός κατοικίας.


Για χρέη προς ιδιώτες, ισχύει η αναστολή πλειστηριασμών για οφειλές. Αν όμως υπάρχει χρέος σε τράπεζα κάτω των 200.000 ευρώ, προστατεύονται όλα τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του.


Αν δεν χρωστά σε τράπεζα ή το ποσό είναι πάνω από 200.000 η αναστολή κατάσχεσης αφορά μόνο την κύρια κατοικία. Κατασχέσεις μπορεί να γίνουν ακόμα και σε ενοίκια!


Έργα τέχνης


Μην περιμένετε η εφορία να ενδιαφερθεί για τηγάνια και κατσαρόλες. Αν πρόκειται όμως για έργα τέχνης ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να περάσει μια βόλτα από το σπίτι σας για να ξεχρεώσετε την οφειλή σας.


Σκεφτείτε τι έχει να γίνει σε λίγους μήνες, όταν θα πρέπει να πληρώσουμε το φόρο εισοδήματος, τον ενιαίο φόρο ακινήτων, οι επαγγελματίες και τον ΦΠΑ, το ασφαλιστικό ταμείο συν πόσους ακόμα φόρους. Κι αυτό, γιατί τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φτάσει τα 66 δις, κάθε μήνα προστίθεται και 1 ακόμα δις.


Γι’ αυτό όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, καλό θα είναι να μπουν στις ρυθμίσεις για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, μιας και όπως λένε πληροφορίες, θα αυξηθούν και οι δόσεις.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *