ροή ειδήσεων

Guardian: Ο Παπανδρέου κοιμόταν στο αεροπλάνο και ο Βενιζέλος δίπλα του έγραφε τη δήλωση που τον έριξε

Μια ακόμη πινελιά στον καμβά που αποκαλύπτει το δραματικό παρασκήνιο μιας κρίσιμης και αμφιλεγόμενης περιόδου της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, κατά τη διάρκεια... της συνόδου των Κανών και όσων ακολούθησαν βάζει δημοσίευμα του Guardian που φιλοξενεί και δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κοιμόταν στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της πτήσης που τον έφερνε πίσω μετά τον άγριο καβγά με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί για το δημοψήφισμα. Δίπλα του, ο τότε αντιπρόεδρός του και υπουργός Οικονομικών έγραφε τη δήλωση που ουσιαστική ήταν η αρχή του τέλους της κυβέρνησης Παπανδρέου. Την έδωσε στη δημοσιότητα μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε και μετά μπήκε στο νοσοκομείο.

Το γεύμα ήταν για τέσσερις. Σύμφωνα με την εφημερίδα κανείς δεν έφαγε: «Καθισμένοι με τα κρυστάλλινα ποτήρια και τις ακριβές πορσελάνες, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος ομόλογός της, στραβοκοίταζαν τους δύο άνδρες απέναντί τους, στην άλλη πλευρά του τραπεζιού».

Ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνει: «Όλα τα χρόνια την ευρωπαϊκής μου πορείας δεν είδα ποτέ μία τέτοια «αντιδιπλωματική» συμπεριφορά. Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, απολύτως τραγικό. Και πολύ, πολύ επιθετικό».

Και συνεχίζει: «Ο Σαρκοζί ήταν πολύ εκνευρισμένος. Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει επειδή μίλαγε ο ίδιος συνεχώς. Η Μέρκελ ήταν πιο ήρεμη, αλλά το μήνυμα της ξεκάθαρο: «είτε θα ακυρώσετε το δημοψήφισμα, είτε θα κάνετε ένα το οποίο θα λέει ναι ή όχι στο ευρώ. Και μετά από αυτό θα δούμε εάν θα προχωρήσουμε με την επόμενη δόση του προγράμματος και το κούρεμα». Φανταστείτε την αντίδραση των αγορών. Σε τρεις ημέρες θα είχαμε καταρρεύσει. Δεν θα είχε γίνει το δημοψήφισμα, επειδή θα είχαμε πρώτα φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες».

Σύμφωνα με την εφημερίδα που χρησιμοποιεί μικτό λόγο για την απόδοση της συνέντευξης κ. Βενιζέλος, προσπάθησε στις Κάννες να υπερασπιστεί τον Γιώργο Παπανδρέου. «Αλλά όταν είδε ότι το μέλλον της χώρας ήταν αβέβαιο άλλαξε στάση. «Η πτήση της επιστροφής ήταν η πιο δραματική της ζωής μου»».

Καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου κοιμόταν στο κάθισμά του, ο Βενιζέλος ετοίμαζε μία δήλωση που θα ήταν τελικά «η αρχή του τέλους του δημοψηφίσματος», γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian.

Εντός λεπτών από την προσγείωση η οκτώ παραγράφων ανακοίνωσή του δόθηκε στη δημοσιότητα. «Η θέση της Ελλάδα εντός του ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτό το κεκτημένο του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από ένα δημοψήφισμα».

Οπως καταλήγει το δημοσίευμα, ήταν 4.45 το πρωί, περίπου τρεις ώρες πριν το άνοιγμα των τραπεζών και εννέα ώρες μετά την έναρξη του γεύματος στις Κάννες. «Η πιο σκοτεινή ώρα της ευρωζώνης είχε περάσει».




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *