ροή ειδήσεων

Η Ρόδος εν έτει 2019, Μέρος Ε’

Με ιδιαίτερη χαρά ολοκληρώνουμε, με το πέμπτο και τελευταίο μέρος, τη σκιαγράφηση της Ρόδου, πέντε χρόνια μετά, μέγιστο χρονικό διάστημα υλοποίησης του προγράμματος.... που διανεμήθηκε από την παράταξη «Δύναμη Πολιτών».

Υπενθυμίζεται ότι, υπόψη πρόγραμμα εκτιμήθηκε θετικά από την πλειοψηφία του Ροδιακού λαού, σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επίσης, σημειώνεται και πάλι ότι: α/ επειδή το πρόγραμμα είναι μακροσκελές, επιλέχθηκε η κατάτμησή του σε πέντε μέρη β/ οι αριθμοί έχουν τοποθετηθεί αυθαίρετα, αφού το πρόγραμμα , δεν έχει τέτοια στοιχεία, αλλά πιστεύω ότι είναι αντιπροσωπευτικά, στο μέτρο του δυνατού, αφού δεν έχουν γίνει γνωστά, τα απαραίτητα δεδομένα για την ποσοτικοποίησή τους.

Παράλληλα, θεωρώ ότι, η νέα δημοτική αρχή, θα προβεί, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, σε διορθώσεις – ελπίζω αυξάνοντας τους αριθμούς, συχνότητες, ποσότητες κλπ- του παρόντος κειμένου, προκειμένου να λάβουμε πλήρη γνώση, για το πότε ,πώς και με ποιους πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινους), θα θαυμάσουμε τη Ρόδο μας όπως μας έχει υποσχεθεί προγραμματικά.

Λοιπόν, όσον αφορά την ενότητα ανάπτυξης με τίτλο: Ανάδειξη προστασία του δομημένου περιβάλλοντος με δράσεις

Η Ρόδος / στη Ρόδο θα:

α/ Έχουν προωθηθεί οι πράξεις εφαρμογής των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως και τα εδαφικά τμήματα που προήλθαν από εισφορά γης έχουν διατεθεί, είτε για τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων μέσα στην ίδια πολεοδομική ενότητα, είτε για κοινωφελείς χώρους και σκοπούς μέσα στην ίδια πολεοδομική ενότητα ,είτε για τη δημιουργία χώρων κοινοχρήστων και κοινωφελών χρήσεων και σκοπών για τις γενικότερες ανάγκες της περιοχής.

β/ Έχει ενταχθεί χωροταξική μελέτη για όλο το νησί και έχουν χαρακτηρισθεί οι χρήσεις γης. Έτσι, από το Γ’ τρίμηνο του 2015 έχει λυθεί το πρόβλημα με τις χρήσεις γης.

γ/ Έχουν υλοποιηθεί τα έργα προστασίας των βόρειων ακτών του νησιού από τη θαλάσσια διάβρωση, από την περιοχή της Καμείρου έως την Ιξιά. Τα οφέλη που προέκυψαν έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, ενώ υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και ενημέρωση των πολιτών.

δ/ Έχουν εξοικονομηθεί ,σε ποσοστό 30% (τουλάχιστον 6% κατ’ έτος), οι φυσικοί πόροι, λόγω της ορθολογικής διαχείρισής τους.

ε/ Τα υγρά απόβλητα, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, επαναχρησιμοποιούνται σε ποσοστό 30%, για ανάγκες άρδευσης, από το Γ’ τρίμηνο του 2015.

στ/ Γίνεται ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων με τη λειτουργία Χ.Υ.Τ.Υ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), μετά την ανακύκλωση- διαλογή στην πηγή. Έτσι, διαχωρίζονται και ανακυκλώνονται χαρτί, γυαλί, πλαστικά, αλουμίνιο- μέταλλα.

Επίσης, τα οργανικά κλάσματα, κομποστοποιούνται, όπως: χόρτα, κόκαλα και γενικά ότι προέρχεται από την κουζίνα. Τέλος, ό,τι υπολείπεται πάει στο Χ.Υ.Τ.Υ. Βέβαια, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Δημοτική Αρχή, έκλεισε τις χωματερές, κάνοντας πλήρη αποκατάσταση τους έως το 2019, ενώ διενεργεί συστηματικούς ελέγχους για την αποτροπή δημιουργίας νέων

ζ/ Λειτουργεί χωρίς προβλήματα ο αποχετευτικός αγωγός (αρχάγγελος- Αφάντου – Βόδι) και έχουν κατασκευαστεί δέκα -10- μικροί (compact) βιολογικοί, σε ταυτάριθμα χωριά και λειτουργούν αδιάλειπτα με προγραμματισμένη συντήρηση.

η/ Έχουν υλοποιηθεί εκατό -100- δράσεις, με σκοπό την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, σε συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις(είκοσι κατ’ έτος από το 2015).

θ/ Γίνεται χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με ποσοστό κάλυψης 10% , των συνολικών ενεργειακών αναγκών του Δήμου, λόγω εφαρμογής κατάλληλης στόχευσης.

Με το παρόν άρθρο ολοκληρώθηκε η καταγραφή του , τι αναμένεται να πράξει η νέα δημοτική αρχή έως το 2019, με βάση το πρόγραμμα της, χωρίς καμία διόρθωση, έως σήμερα -γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό!- επί των ποσοτικών δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν, προκειμένου οι στόχοι να αποκτήσουν χαρακτηριστικά S.M.A.R.T. Δηλαδή, χαρακτηριστικά που είναι απολύτως απαραίτητα για την αξιολόγηση και παρακολούθηση ενός στόχου και έχουμε αναφερθεί σε σχετικό άρθρο στο παρελθόν (βλ. άρθρο με θέμα: Για να μην κλέψουν την ψήφο μας)

Όμως, για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, θα ήταν καλό να έχουμε τουλάχιστον τρίμηνη ενημέρωση, με ποσοτικοποιήμενα στοιχεία και όχι αόριστους λόγους « επιτυχίας» ή επικαλούμενοι μη συγκρίσιμους αριθμούς, όπως συνηθίζουν μέχρι σήμερα να πράττουν, η δημοτική και περιφερειακή αρχή της περιοχής μας.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη νέα δημοτική αρχή.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Με τιμή
Μιχαήλ Β. Μαντικός (Σμήναρχος ε.α)

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *