ροή ειδήσεων

Συναγερμός για προσφυγικό κύμα στη Μεσόγειο - Λαθρομετανάστες φτάνουν νεκροί

Συναγερμός έχει σημάνει για το ατελείωτο κύμα προσφύγων στη Μεσόγειο. Άλλοι 200 μετανάστες εντοπίστηκαν την Κυριακή σε δύο πλοιάρια στα ανοιχτά της Σικελίας, οι οποίοι προστίθενται στις χιλιάδες που έφτασαν στις ιταλικές ακτές, καθώς και στη Μάλτα, αυτήν την εβδομάδα...

Πάνω στο ένα πλοιάριο βρίσκονταν οι σοροί τριών μεταναστών που δεν επέζησαν του «ταξιδιού της ελπίδας», όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος του Ποτσάλο, πόλης που παλεύει με τη διαχείριση του μαζικού κύματος μεταναστών.

Οι μετανάστες που έχουν φτάσει ήδη με άλλα πλοιάρια στο λιμάνι του Πότσαλο δηλώνουν ότι υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες που περιμένουν να αναχωρήσουν από τις ακτές της Λιβύης.

Στα ύδατα μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης διεξάγεται εκτεταμένη επιχείρηση από πολεμικά σκάφη της Μάλτας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ που παρακολουθούν την προσέγγιση 25 πλεούμενων γεμάτων μετανάστες, ανακοίνωσε την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Μάλτας.

Στη διάρκεια της νύχτας δυνάμεις ΗΠΑ και Μάλτας διέσωσαν 130 ανθρώπους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βαλέτα, «οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας συμβάλλουν ενεργά σε μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν οργανωθεί στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια».

Στην επιχείρηση συμμετέχουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και της ακτοφυλακής της Ιταλίας, αμερικανικά πολεμικά πλοία, όλα τα εμπορικά πλοία που πλέουν στην περιοχή, καθώς και τρία περιπολικά και ένα αεροπλάνο της Μάλτας.

Κύμα προσφύγων χωρίς τέλος, επικρίσεις στις Βρυξέλλες

Ο αριθμός των χιλιάδων που περνούν τη Μεσόγειο για το «όνειρο της Ευρώπης» είχε ήδη φτάσει τους πρώτους πέντε μήνες του 2014 τον αριθμό ολόκληρου του 2013. Σύμφωνα με τα δεδομένα των ιταλικών υπηρεσιών διάσωσης, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν αποβιβασθεί στην Ιταλία από την αρχή της χρονιάς υπερβαίνει τις 50.000.

Στη Σικελία, ο δήμαρχος του Παλέρμο Λεολούκα Ορλάντο επέκρινε «την αναισθησία της Ευρώπης μπροστά στο δράμα που εκτυλίσσεται στα σικελικά ύδατα», ενώ ο Έντσο Μπιάνκο, δήμαρχος της άλλης μεγάλης πόλης, της Κατάνης, κάλεσε την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, με μήνυμά του στο Twitter, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας πραγματοποιούν μια άριστη δουλειά μαζί με την ιταλική Mare Nostrum και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, σε μια κοινή επιχείρηση. Η Ευρώπη είναι παντελώς απούσα».

«Αυτό που συμβαίνει είναι εκτός ελέγχου και αποτελεί μια ανθρώπινη τραγωδία. Η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών παραπαίει και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αφόρητους αριθμούς» δήλωσε το Σάββατο ο Λίλο Φιρέτο, δήμαρχος ενός από τα σικελικά λιμάια όπου οδηγούνται πολυάριθμοι μετανάστες, το Πόρτο Εμπέντοκλε.

Ο αριθμός των προσπαθειών των μεταναστών να φθάσουν στην Ευρώπη από τις αφρικανικές ακτές έχει αυξηθεί με την καλοκαιρία. Οι μετανάστες, οι οποίοι γενικά αναχωρούν εν πλήρει αναρχία από τη Λιβύη, προέρχονται από την Ερυθραία, τη Συρία, καθώς και από τις πιο φτωχές χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής.

Χιλιάδες εξ αυτών έχουν βρει το θάνατο τα τελευταία χρόνια επιχειρώντας το διάπλου με υπερφορτωμένα πλεούμενα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *