ροή ειδήσεων

ΤΡΩΜΕ ΑΚΟΜΑ ΑΛΟΓΟ;; Ο ΕΦΕΤ ξεκινάει ελέγχους και υπάρχουν φόβοι για κρέας αλόγου!!!

Oταν πριν από ενάμιση περίπου χρόνο ξηέσπασε στην Ευρώπη το μεγαλύτερο διατροφικό σκάνδαλο, του αλογίσιου κρέατος, αποκαλύφθηκε ότι...και στην Ελλάδα είχαμε καταναλώσει πάνω από 700 τόνους κρέας αλόγου.

Μάλιστα το σκάνδαλο στην χώρα μας πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς όπως αποκαλύφθηκε πολλές αλλαντοβιομηχανίες "σέρβιραν" αλογίσιο κρέατος, οι οποίες αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις παρτίδες των προϊόντων τους.
Φαίνεται όμως πώς το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου δεν έληξε τότε…. με την επιβολή μερικών χιλιάδων ευρώ κυρίως σε μεγάλες αλλαντοβιομηχανίες (Νίκας, Υφαντής κλπ) από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς νέες εξελίξεις έρχονται στο προσκήνιο.


Εγγραφο που δημοσιεύτηκε προ ημερών στην Διαύγεια, προβλέπει την “καταβολή
επιχορήγησης στον ΕΦΕΤ από την κοινοτική ενίσχυση, προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ανίχνευσης dna αλόγων στα τρόφιμα.”, καταδεικνύει ότι ακόμη και σήμερα είναι πολύ πιθανό οι έλληνες καταναλωτές να συνεχίζουν να τρώνε κρέας αλόγου.
ΝΑ σημειωθεί ότι η πρώτη φορά που έγινε ανακοίνωση για ανίχνευση στη χώρα μας αυτής της ουσίας ήταν με το δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ τον περασμένο Απρίλιο για δύο δείγματα της εταιρείας Νίκας που είχαν παρασκευαστεί με βόειο κρέας προέλευσης Ιταλίας και είχαν βρεθεί θετικά την παρουσία DNA ιπποειδούς. Αυτά τα δείγματα βρέθηκαν θετικά στη συγκεκριμένη ουσία φαινυλοβουταζόνη. Απαντώντας η Νίκας επεσήμανε ότι τα προϊόντα έχουν ήδη αποσυρθεί από την αγορά και ότι έχει προβεί στην προμήθεια μηχανήματος για τον έλεγχο της ανίχνευσης DNA και στη διεξαγωγή πρόσθετων εσωτερικών ελέγχων.
Στο σκάνδαλο του αλογίσιου κρέατος ενεπλάκησαν και άλλες εταιρίες όπως η Υφαντής, Πασσιάς κλο, ενώ πρόσφατα Από τότε… και μέχρι σήμερα οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν κάτι περισσότερο για το θέμα αυτό, όταν ήδη στο εξωτερικό σημειώθηκαν προ ημερών και νέα κρούσματα με DNA αλόγου.
Ο ΕΦΕΤ πάντως ξεκινάει νέους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί αν και πόσο τελικά στην ελληνική αγορά υπάρχουν και διατίθενται ακόμη και σήμερα τρόφιμα με κρέας αλόγου.


Η εταιρία που επλήγη περισσότερο από το σκάνδαλο
Κρίσιμες στιγμές βιώνει η βιομηχανία αλλαντικών «Νίκας», η οποία ένα χρόνο μετά το διατροφικό σκάνδαλο με τη διαπίστωσση παρουσίας κρέας αλόγου και μάλιστα ντοπαρισμένου στα προϊόντα της, η αλλαντοβιομηχανία έχει υποστεί μεγάλη πτώση των οικονομικών της μεγεθών.
Ειδικότερα στο α’τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ο τζίρος της υποχώρησε κατά 9,8% και διαμορφώθηκε στα 13,81 εκατ. ευρώ, το ενοποιημένο EBITDA διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε 0,17 εκατ. ευρώ έναντι 0,51 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημίες 1,30 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,93 εκατ. ευρώ.


Οι καταναλωτές γύρισαν την πλάτη στα αλλαντικά


Πτώση καταγράφει η εγχώρια αγορά αλλαντικών, καθώς οι ελληνες καταναλωτές είναι πλέον πολύ δύσπιστοι. Συγκεκριμένα η αγορά στο πρώτο τρίμηνο του 2014 υποχώρησε κατά -4% σε αξία και 7,2% σε όγκο έναντι του πρώτου τριμήνου 2013 με τον μήνα Μάρτιο να υποχωρεί κατά -9,6% που είναι και η μεγαλύτερη των τελευταίων 5 μηνών. 

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/6/14 00:07

    Μπορει να μου εξηγησει καποιος ποιο ειναι το προβλημα στο αλογισιο κρεας?Τρωμε το γουρουνι και την κοτα που τρεφονται με οτι πιο σιχαμερο υπαρχει και κατηγορουμε το αλογο που τρωει μονο χορτο.Και απο φαρμακα?Τα γουρουνια και οι κοτες απο τη στιγμη που θα γεννηθουν τα πρηζουμε στα αντιβιωτικα και στις αυξητικες ορμονες.Χαλαρωστε επιτελους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *