ροή ειδήσεων

Ποινικές διώξεις για τις φονικές πλημμύρες στη Ρόδο

Ποινικές διώξεις για βαρύτατα αδικήματα, άσκησε ο εισαγγελέας, για τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου στη Ρόδο, που στοίχισαν τη ζωή...

τεσσάρων ανθρώπων και προκάλεσαν βιβλικές καταστροφές στο νησί.

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, Κωνσταντίνος Μπούτσικος, άσκησε τις κακουργηματικές διώξεις έπειτα από την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι διώξεις στρέφονται κατά παντός υπευθύνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου της Ρόδου αλλά και των πρώην δήμων Ιαλυσού και Πεταλούδων, για τα εξής αδικήματα:

-Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή.

-Πλημμύρα από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο και επήλθε θάνατος κατά συρροή.

-Έκθεση η οποία προκάλεσε το θάνατο του παθόντος κατά συρροή.

Οι κατηγορίες θα προσωποποιηθούν από την ανάκριση που θα διενεργηθεί από την αρμόδια ανακρίτρια Ρόδου, η οποία θα καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε εξηγήσεις.

Η εισαγγελική έρευνα είχε αρχίσει λίγες ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και ζημιές αξίας εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο της έρευνας κλήθηκαν να καταθέσουν, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο δήμαρχος Ρόδου, αλλά και οι προϊστάμενοι ή οι υπεύθυνοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ρόδου, καθώς και των αντίστοιχων υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως σε ποιες περιοχές υπάρχουν ρέματα, αν έχουν μπαζωθεί και με ποιανού άδεια, πού έχει «κολλήσει» το έργο της γέφυρας της Κρεμαστής, αν υπήρξε εντολή για το κλείσιμό της την ημέρα της θεομηνίας, γιατί δεν εφαρμόστηκε η εντολή κ.α.

Παράλληλα, με εντολή της πταισματοδίκη Ρόδου διορίστηκαν τρεις πραγματογνώμονες ανάλογων ειδικοτήτων από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, οι οποίοι συνέταξαν έκθεση αναφορικά με τα αίτια της πλημμύρας και των θανάτων που σημειώθηκαν, σε συνδυασμό με τα έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, ή με τα έργα που έγιναν και παρουσιάζουν κακοτεχνίες.

«Καίνε» τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης

Σύμφωνα με το rodiaki.gr, οι εκθέσεις των τριών πολιτικών μηχανικών – πραγματογνωμόνων «καίνε» τους υπευθύνους καθώς προκύπτει ότι δεν είχαν γίνει τα απαραίτητα έργα προστασίας των περιοχών που επλήγησαν, ούτε είχαν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα και οι τρεις πραγματογνωμοσύνες καταλήγουν σε κοινά συμπεράσματα τα οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι:

α) υπήρχε έλλειψη μελέτης σχεδιασμού και κατόπιν κατασκευής ικανών τεχνικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

β) υλοποιήθηκαν λανθασμένες επιλογές όπως για παράδειγμα κατασκευή δρόμου στο πρωτεύων ή δευτερεύων οδικό δίκτυο, εγκάρσια μέσα σε ρέματα

γ) παντελής έλλειψη αστυνόμευσης για τις παρεμβάσεις τρίτων στα υδατορέματα (ποταμούς, χειμάρρους και ρέματα) όπου δηλαδή δεν υπήρξε καμία υπηρεσία να αστυνομεύσει περιοχές που μπαζώνονταν και από ποιους.

δ) η απομείωση του πλάτους των υδατορεμάτων, αποτέλεσμα είτε από το κτίσιμο οικημάτων είτε από μπαζώματα.

Τραγωδία με τέσσερις νεκρούς

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στη Ρόδο τον περασμένο Νοέμβριο. στοίχισαν την ζωή σε δύο εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν στο δημοτικό σχολείο Παραδεισίου, την 26χρονη Αναστασία Κατσαρού και τον 50χρονο Κώστα Αργυρόπουλο από το χωριό Ασπροκκλησιά Καλαμπάκας, οι οποίοι είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου της Κρεμαστής κάτω από τη γέφυρα.

Μαζί τους στο ίδιο αυτοκίνητο (το μεσημέρι της 22ης Νοεμβρίου 2013) βρισκόταν και 30χρονος συνάδελφος τους, ο οποίος κατάφερε να βγει από το όχημα, να κρατηθεί από τα πέταλα της γέφυρας και τελικά να διασωθεί.

Τη ζωή τους έχασας και η 54χρονη Καλλιόπη Παναγιώτου υπάλληλος του ΕΒΕΔ και ο σύζυγος της Γιάννης Μπαϊράμης, διευθυντής στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος, οι οποίοι παρασύρθηκαν μεταξύ Παστίδας και Κρεμαστής με το αυτοκίνητό τους.
http://directnews.gr/

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/6/14 22:17

    Σε αυτούς που πέταξαν τα μπάζα τους στο ποτάμι για να χτίσουν την σπιταρονα,,ποιός θα ασκήσει δίωξη;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *