ροή ειδήσεων

Έξωση και μετά… επίδομα ενοικίου

Aπο το ερχόμενο Φθινόπωρο αναμένεται να απλωθεί πάνω από τη χώρα μας...
ο βραχνάς των εξώσεων και των εικόνων που είδαμε από το μεγάλο στεγαστικό κραχ στις ΗΠΑ και στην Ισπανία όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες «πετάχτηκαν» στο δρόμο μέσα σε μια νύκτα μαζί με τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποτραπούν βάρβαρες και απάνθρωπες καταστάσεις, οι δανειστές και οι τράπεζες πιέζουν ώστε να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακόμα και μέσα στο 2014 παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προς τον ελληνικό λαό ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι φέτος.

Το πρόβλημα έχει μετατραπεί σε πολύ μεγάλο πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο και το Μαξίμου καθώς όπως όλα δείχνουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε κάποιο διακανονισμό με τις τράπεζες.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι πλειστηριασμοί αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση που προβλέπεται στο προσφάτως ψηφισθέν επικαιροποιημένο μνημόνιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η ελάχιστη τιμή για τον πλειστηριασμό θα είναι στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ανεξάρτητα από το ποσό που χρωστάει ο πολίτης.

Τα προγράμματα των πλειστηριασμών θα δημοσιοποιούνται με καταχωρήσεις στα ΜΜΕ και σε ειδική σελίδα που θα δημιουργήσει η γενική γραμματεία εσόδων, ενώ όταν ο πλειστηριασμός κρίνεται άγονος οι τιμές θα πέφτουν ακόμα πιο κάτω από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει να κάνει με κάποια μορφής αντίστασης απέναντι στους δανειστές.

Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας εξετάζουν μήπως με κάποιο τρόπο αξιοποιήσουν χρήματα από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προκειμένου σε πρώτη φάση να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους πολίτες που πρόκειται να χάσουν τα σπίτια τους και σε δεύτερη φάση να δώσουν κάποιο συμβολικό επίδομα ενοικίου για όσους μείνουν στον δρόμο.

Επί της ουσίας δηλαδή το σχέδιο της κυβέρνησης δεν προβλέπει τίποτα παραπάνω από ένα ευτελές επίδομα ενοικίου για όσους «ξεσπιτωθούν». Μάλιστα όπως γράφει και το Πρώτο Θέμα οι σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας είναι το ποσό αυτό να κινείται περίπου από 150 μέχρι 300 ευρώ και να δίδεται για περίπου 12 μήνες σε όσες οικογένειες βρεθούν στο δρόμο.

Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι συζητήσεις γίνονται στο παρασκήνιο και δεν δημοσιοποιούνται διότι στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται πως το όλο ζήτημα θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική κοινωνία που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιου είδους «αστείες» λύσεις που εξευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού.

Το θέμα το αποκάλυψε, χωρίς να το αντιληφθούν αρκετοί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις 14 Απριλίου όταν σε μια αποστροφή της ομιλίας του είχε μιλήσει για «κοινωνικές κατοικίες». Τότε αρκετοί ερμήνευσαν την φράση του πρωθυπουργού ως εξής: «Θα ανασκευαστούν συγκεκριμένα κτίρια του δημοσίου προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι».

Μόνο που στο πίσω μέρος του μυαλού του πρωθυπουργού βρίσκονται οι άστεγοι που θα προκύψουν το προσεχές διάστημα από το «τσουνάμι» των πλειστηριασμών που πρόκειται να ξεκινήσει μετά το Φθινόπωρο.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *