ροή ειδήσεων

Αστυπάλαια for ever!

Μπορεί η Αστυπάλαια να ανήκει στα Δωδεκάνησα, ως προς το τοπίο όμως αλλά και το lifestyle των διακοπών... κρυφοκοιτάζει, όπως και η… συντοπίτισσά της Πάτμος, προς τις Κυκλάδες.

Στην Αστυπάλαια επιστρέφουμε διαρκώς αναζητώντας την ανάμνηση των πιο ατμοσφαιρικών φοιτητικών μας διακοπών… Και η αλήθεια είναι πως κάθε φορά τη βρίσκουμε σχεδόν απαράλλακτη. Μπορεί τα προ εικοσαετίας υποτυπώδη ενοικιαζόμενα στο Λιβάδι, τα μόνα που είχαμε βρει φτάνοντας αυγουστιάτικα χωρίς κρατήσεις, να αντικαθίστανται σταδιακά με τα παραδοσιακά αστυπαλιώτικα σπίτια με τις ονειρεμένες ταράτσες ή τα minimal chic ξενοδοχεία, η εμπειρία όμως του νησιού έχει αλλάξει ελάχιστα. Ο δρόμος για τα Καμινάκια, την ομορφότερη ίσως παραλία του, παραμένει χωμάτινος και… αρωματισμένος με θυμάρι, η πυκνή γεύση της ψαρόσουπας της Λίντας μετά το μπάνιο ίδια μέσα στα χρόνια, τα ανεμοδαρμένα ξενύχτια στο Κάστρο –στο ομώνυμο διαχρονικό μπαρ– μαγικά, η αίσθηση ψυχικής ανάτασης μετά το μπάνιο στα ανοιχτά, ανάμεσα στα κυκλαδίτικα βράχια, μοναδική… Κυκλαδίτικα γράψαμε; Λάθος, η Αστυπάλαια ανήκει στα Δωδεκάνησα, ως προς το τοπίο όμως αλλά και το lifestyle των διακοπών κρυφοκοιτάζει, όπως και η… συντοπίτισσά της Πάτμος, προς τις Κυκλάδες.




Εδώ δεν θα έρθετε αν θέλετε εύκολα προσβάσιμες λευκές αμμουδιές ή σαφάρι αξιοθέατων. Η εμπειρία της Αστυπάλαιας αρχίζει και τελειώνει στη Χώρα και στις βουτιές στις κρυστάλλινες θάλασσές της – πολλές από αυτές με θέα στη Χώρα! Όχι ότι δεν θα σταματήσουμε να θαυμάσουμε το περιστύλιο και τα ψηφιδωτά του ναού της Αρτέμιδος ( τώρα Αγία Βαρβάρα ) έξω από τη Μαλτεζάνα ή δεν θα πάρουμε το καϊκάκι από το ξεχασμένο στο χρόνο ψαροχώρι Βαθύ για να επισκεφθούμε τη Σπηλιά του Δράκου με τους σταλαγμίτες ( μπορεί να δείτε και δελφίνια ή ακόμη και φώκιες στη διαδρομή! ). Οι ημέρες όμως εδώ περνούν ως επί το πλείστον αργά, ακολουθώντας το… ρητό «επανάληψη μήτηρ πάσης χαλάρωσης»! Θα πιείτε ένα δεύτερο ή κι έναν τρίτο καφέ στη Χώρα, στο «Αρχιπέλαγος» ( 2243061889 ), ένα στέκι-θεσμός με ωραία θέα και αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, ή στο «Καφέ Μελτέμι» ( 2243061479 ) με τα καταπληκτικά γλυκά, όπως τα αιθέρια πουγκιά με δυόσμο και κοπανιστή ή με χλωρή μυζήθρα και κανέλα, περιχυμένα με μέλι. Θα φάτε λίγο χώμα αναζητώντας τα Καμινάκια ή τις Βάτσες και θα ξεχαστείτε με τις ώρες στην παραλία, θα πιάσετε τραπέζι και δεν θα θέλετε να σηκωθείτε από τον «Αστρόπελο» στο Λιβάδι, το αρχετυπικό λιμανάκι με τα αρμυρίκια, όπου θα τσιμπολογήσετε γαριδάκι συμιακό στο τηγάνι και καλόγνωμες αλλά και μαγειρευτά-λουκούμι με θέα στο ομορφότερο κάδρο της Χώρας.




Το σούρουπο, αν δεν ξεχαστείτε στη βεράντα του ξενοδοχείου, ραντεβού στο παραδοσιακό «Καφενείο του Μουγκού» στη Χώρα ( σχεδόν απέναντι από το δημαρχείο, 2243061535 ), όπου θα δοκιμάσετε νόστιμους μεζέδες υπό τον ήχο του κομπολογιού και του ζαριού. Αξίζει να χαθείτε στα σοκάκια της Χώρας ( το Κάστρο της είναι από τα ομορφότερα στο Αιγαίο ), ανάμεσα στα σπιτάκια με τις ξύλινες εξωτερικές σκάλες και τα καφασωτά ξύλινα κάγκελα. Μια ωραία βόλτα για ένα δροσερό απογευματάκι είναι από τη Χώρα στον Πέρα Γιαλό από τα φαρδιά σκαλοπάτια: με σημείο εκκίνησης το καφενείο, περάστε ανάμεσα από τα πανέμορφα λευκά σπιτάκια με αυλές με μπουκαμβίλιες – το βράδυ, μάλιστα, το μονοπάτι μοσχοβολάει νυχτολούλουδο. Στον Πέρα Γιαλό μην ξεχάσετε να περάσετε από το sui generis παλαιοπωλείο του Κώστα Βαϊκούση. Επιστρέφοντας στο Κάστρο, εκτός από το ομώνυμο μπαρ που ακουμπάει τα φωτισμένα τείχη, σημειώστε το… after «Πανόραμα» με την ωραία θέα αλλά και τα «Μύλος» και «Άρτεμις».


Μαγικά τα νερά στα ακατοίκητα νησάκια Κουτσομύτης και Κουνούπα

Στην Αστυπάλαια αυτό που παθαίνουμε συνήθως είναι ότι κολλάμε σε μια παραλία και δύσκολα ξεκινάμε για την επόμενη. Αξίζει όμως ένα πρωί να ξυπνήσετε λίγο πιο νωρίς για να πάρετε το καΐκι «Πλούμι» ( 6945965158 ) του έξω καρδιά καπετάν Αντώνη για τα ακατοίκητα νησάκια Κουτσομύτης και Κουνούπα με τα καταπληκτικά νερά και τη λευκή άμμο. Ψάχνοντας τη γεύση του νησιού, το ντόπιο κατσικάκι ( γεμιστό στον ξυλόφουρνο ή στα κάρβουνα ) συναγωνίζεται με το φρέσκο ψάρι, όμως η πιο ευχάριστη έκπληξη είναι το σαφράν που αρωματίζει τις τυρόπιτες και τα κίτρινα παξιμαδάκια^ όχι, δεν έρχεται από την Κοζάνη, αλλά μαζεύεται κάθε Νοέμβριο από την αστυπαλιώτικη φύση. Ιδιαίτερη εμπειρία αποτελούν και τα τοπικά πανηγύρια: το πιο διάσημο καλοκαιρινό είναι αυτό της Πορταΐτισσας, όπου συμμετέχει σύσσωμο το νησί, με τα ταψιά με το λαμπριάτη ( αρνί γεμιστό ) και τα καζάνια με τα γιαπράκια να μοιράζονται στους πιστούς υπό τους ήχους βιολιών και λαούτων. Κι ένα tip: στην επιστροφή για την Αθήνα –αλλά και καθημερινά για την παραλία–, πάρτε λίγη Αστυπάλαια μαζί σας σταματώντας για κιτρινοκούλουρα στο φούρνο της Μαρουλιώς στον Πέρα Γιαλό.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *