ροή ειδήσεων

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι κίνδυνοι και το κισμέτ

Του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού

Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο... λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από παθήσεις του πνεύμονα, της καρδιάς και από καρκίνο. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, γεγονός πράγματι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Καίτοι προηγούμενες μελέτες υποστηρίζουν ότι κυρίως τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια είναι αυτά που πλήττονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως τις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής, νεότερες μελέτες εστίασαν περισσότερο στο θέμα των αρρυθμιών της καρδιάς και της πνευμονικής εμβολής.

Μια ανάλυση των δεδομένων από Αγγλία και Ουαλία (2003-2009), που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επίσημο περιοδικό της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, το «Heart», υποστηρίζει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι περισσότερο επικίνδυνη για ηλικίες άνω των 75 ετών και πλήττει περισσότερο τις γυναίκες. Η εκδήλωση αρρυθμιών της καρδιάς και ειδικότερα κολπικής μαρμαρυγής είναι εμφανής, έστω και εάν η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι προσωρινή.

Αντίθετα, στη μελέτη αυτή δεν ενοχοποιείται η ατμοσφαιρική ρύπανση για την πρόκληση εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως γινόταν σε προηγούμενες μελέτες, αλλά για την πρόκληση πνευμονικής εμβολής.

Ομως ανεξάρτητα από τι υποστηρίχθηκε σε προηγούμενες και τι στη σημερινή μελέτη, η καταστροφική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι αναμφισβήτητη.

Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα άτομα και ειδικά τα παιδιά που ζουν σε στενούς δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία. Το αλλεργικό βρογχικό άσθμα και γενικά οι παθήσεις των πνευμόνων είναι αυτές που πλήττουν κυρίως τα παιδιά αυτά.

Πριν από μερικές δεκαετίες υπήρξε μεγάλη αμφισβήτηση του κατά πόσον η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει. Το περίφημο «νέφος των Αθηνών» ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δέσποζε επί μήνες στα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων εφημερίδων της χώρας. Οι γιατροί απεργούσαν με αίτημα τη λήψη σειράς μέτρων από το υπουργείο Υγείας για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ώστε να σωθούν οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων.

Τότε το υπουργείο Υγείας, με τα πιο υπεύθυνα χείλη, διαβεβαίωνε πως δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας γιατί δεν υφίσταντο τότε επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει. Σήμερα όμως τα γεγονότα είναι τραγικά. Δεν υπάρχει επιστημονικό περιοδικό που να μην ασχολείται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και να μην κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Το περίεργο όμως είναι ότι όταν όλα τα επιστημονικά περιοδικά δημοσιεύουν σειρά εργασιών και άρθρων που περιγράφουν τους κινδύνους από την ατμοσφαιρική ρύπανση, για τους οποίους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθημερινά προειδοποιεί, στη χώρα μας έχει σταματήσει κάθε διαμαρτυρία γιατί όπως φαίνεται όλοι έχουν αποδεχθεί το «κισμέτ», το πεπρωμένο.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας από το κάπνισμα. Στο θέμα αυτό, η Ελλάδα εμφανίζεται ως η μόνη χώρα στον κόσμο που ουσιαστικά έχει καταστρατηγήσει τον αντικαπνιστικό νόμο. Θλιβερή παγκόσμια πρωτοπορία.

Η παράδοση του ανθρώπου στη μοίρα του είναι ίσως το πιο ανησυχητικό γεγονός.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *