ροή ειδήσεων

Πτώχευσε ο ρωσικός tour operator Neva – “Φέσια” σε πράκτορες σε Ρόδο, Κρήτη

Ηχηρή σε επίπεδο συμβολισμών αλλά με μικρές επιπτώσεις στο σύνολο της ελληνικής αγορά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φαίνεται πως είναι η πτώχευση... του ρωσικού τουρ οπερέιτορ Neva. Η υπόθεση, ωστόσο, ενδέχεται να αποδειχθεί μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις (όχι μόνο τουριστικές) πόνταραν σε νέα πλημμυρίδα Ρώσων τουριστών για δεύτερη συνεχή χρονιά αλλά, με βάση πηγές ρωσικών τουρ οπερέιτορ, η κίνηση εμφανίζει πτώση της τάξης του 20% ακόμα και τον Ιούλιο.

Αν διατηρηθεί, μάλιστα, η μείωση των Ρώσων τουριστών σε Κρήτη, Χαλκιδική και Κέρκυρα στα τρέχοντα επίπεδα του 20%, έμπειρα στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οι απώλειες για τον ελληνικό τουρισμό φέτος ενδέχεται να αγγίξουν ακόμα και τις 250.000. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, οι Ρώσοι που θα έλθουν φέτος στην Ελλάδα ενδέχεται να μην ξεπεράσουν το 1,1 εκατ. επισκέπτες έναντι 1,3 εκατ. πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής τουριστικής αγοράς επισημαίνουν το ενδεχόμενο πρόσθετων αναταράξεων για τον ελληνικό τουρισμό καθώς η ταξιδιωτική αγορά της Ρωσίας βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, μαίνεται ο πόλεμος μεριδίων μεταξύ των τουρ οπερέιτορ και αρκετοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί αλλά και αεροπορικές εταιρείες πιέζονται ασφυκτικά. Με ορατό το ενδεχόμενο, όπως υποστηρίζουν, να σπάσει κάποιος από τους αδύναμους κρίκους της αγοράς τους αμέσως επόμενους μήνες.

Η κατάρρευση του Neva δεν ήχησε ως κεραυνός εν αιθρία στη ρωσική και στην ελληνική ταξιδιωτική αγορά. Ο άλλοτε ισχυρός ταξιδιωτικός οργανισμός ακολουθούσε φθίνουσα πορεία την τελευταία πενταετία και φερόταν να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα τουλάχιστον την τελευταία τριετία. Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, εμφανιζόταν να χρωστά σε τοπικούς ταξιδιωτικούς πράκτορες σε προορισμούς όπως η Κρήτη και η Ρόδος.

Για τα προβλήματα, μάλιστα, που αντιμετώπιζε υποστηρίζεται πως είχαν ενημερωθεί με σχετική επιστολή οι ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, ιδιοκτήτες τοπικών ταξιδιωτικών γραφείων της Κρήτης και της Ρόδου φέρονται να είχαν προειδοποιηθεί προ διμήνου από παράγοντες της ρωσικής αγοράς να κινηθούν άμεσα για να διασφαλίσουν τα χρήματα που τους οφείλονταν καθώς το Neva αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και δεν φαινόταν να έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει οικονομική στήριξη.

Οι φήμες στη ρωσική αγορά για την κατάσταση του Neva πύκνωσαν προ τριημέρου όταν δημοσιεύματα έκαναν λόγο για Ρώσους τουρίστες που έμειναν εκτός ξενοδοχείων στη Ρόδο εξαιτίας οφειλών του ρωσικού τουρ οπερέιτορ προς τοπικό πράκτορα.

Η αναγγελία της πτώχευσης είχε αναρτηθεί χθες στην ιστοσελίδα του Neva. Σε χθεσινή συνέντευξή τους εκπρόσωποί του υποστηρίχθηκε πως συνέδεσαν την κατάρρευση του τουρ οπερέιτορ με τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις εκτός Ρωσίας των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας απ’ όπου το γραφείο αντλούσε σημαντικό μέρος της πελατείας του.

Ο ταξιδιωτικός οργανισμός Neva είχε δημιουργηθεί το 1990 και είχε εξαιρετική φήμη στην Αγία Πετρούπολη που αποτελούσε μαζί με την Ουκρανία τις δύο βασικές δεξαμενές άντλησης πελατείας του. Δεν κατάφερε, ωστόσο, να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στη Μόσχα.

Η φθίνουσα πορεία του επιταχύνθηκε την τελευταία τριετία και πέρυσι, με βάση στελέχη της αγοράς, εκτιμάται ότι δεν διακίνησε περισσότερους από 10.000 Ρώσους επισκέπτες στη χώρα μας. Το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας του κατευθυνόταν στην Τουρκία και στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτήν την περίοδο οι πελάτες του που βρίσκονταν σε διάφορες χώρες δεν ξεπερνούσαν τις 6.000, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με κάποιες πηγές, δεν υπερβαίνουν τους 1.000.

Ο Neva, πάντως, είχε κατατεθειμένες εγγυήσεις ύψους 450 εκατ. ρουβλίων και στελέχη της αγοράς θεωρούν πως οι πελάτες του δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα υπάρξουν επιπτώσεις για τους προμηθευτές του (ταξιδιωτικοί πράκτορες, ξενοδοχεία).
bankwars.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *