ροή ειδήσεων

Τουρισμός: Ο χάρτης των «μπεστ σέλερ» του Αυγούστου

Πού εξαφανίστηκαν τα δωμάτια τον Αύγουστο και σε ποιους δημοφιλείς προορισμούς υπάρχουν ακόμα ελεύθερα καταλύματα.... Τι δείχνουν τα στοιχεία για το «πορτοφόλι» των τουριστών. Η «ανθρωπογεωγραφία» των ξένων επισκεπτών.

«Βουλιάζουν από κόσμο τα ελληνικά νησιά»! Αν αναζητούσατε το δημοσιογραφικό κλισέ του καλοκαιριού, μόλις το βρήκατε!

Δεν θα μπορούσε άλλωστε κάποιος να το αντικρούσει εύκολα, με τον ελληνικό τουρισμό να καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ αφίξεων το τελευταίο 16μηνο. Πολύ περισσότερο που φέτος αναμένεται να κάνουν διακοπές στη χώρα μας λίγο περισσότεροι από 19 εκατ. ξένοι επισκέπτες (+1 εκατ. σε σχέση με πέρυσι). Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τους επιβάτες κρουαζιέρας, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 2-2,2 εκατ., «περαστικούς» (transit) στην πλειοψηφία τους από τα ελληνικά νησιά.

Το θέμα είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός πήρε πολύ γρήγορα μπόι, με ορατό τον κίνδυνο να μην αντέχει το (νέο) αυξημένο βάρος του. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής του, ως το 2021, ο ελληνικός τουρισμός υπολογιζόταν να φθάσει σε αυτές τις επιδόσεις το 2017-2018!

Τι σημαίνει αυτό: οι «καλεσμένοι» όχι μόνο είναι περισσότεροι, αλλά ήρθαν και νωρίτερα απ' ό,τι τους περίμενε η χώρα. Και το κυριότερο, ήρθαν σχεδόν όλοι μαζί! Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι «στριμώχνονται» στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

Πώς θα μπορούσαν, λοιπόν, να μη βουλιάζουν από κόσμο συγκεκριμένα δημοφιλή νησιά, σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αφού η περίφημη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου (ξανα)έχασε το αεροπλάνο και δεν ήρθε στη χώρα μας μαζί με τους ξένους τουρίστες;

Οι εκρηκτικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τους τελευταίους 16 μήνες έφεραν την ίδια στιγμή στην επιφάνεια με ανάγλυφο τρόπο το τεράστιο χάσμα που έχει προκληθεί μεταξύ των κύριων τουριστικών περιοχών και των «άλλων», οι οποίες συντηρούνταν σε μεγάλο βαθμό από τους Έλληνες πελάτες.

Ακόμα και στους δημοφιλέστερους προορισμούς, ωστόσο, οι επιχειρηματίες του χώρου διαπιστώνουν ότι οι ξένοι τουρίστες μπορεί να καταφθάνουν κατά κύματα, αλλά ξοδεύουν ολοένα και λιγότερα για να έρθουν στη χώρα μας.

Η επιβεβαίωση έρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Στα στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου για το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς διαπιστώνεται αύξηση των εισπράξεων 10,6%. Αυτή, όμως, σύμφωνα με την ΤτΕ ΕΛΛ -1,23%, αποδίδεται στη συνολική αύξηση των αφίξεων κατά 17%. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα χρήματα που ξοδεύει κάθε ξένος που επισκέπτεται τη χώρα μας (μέση κατά κεφαλήν δαπάνη- ΜΚΔ) μειώθηκαν κατά 30 ευρώ ή 5,4%.

Αν συνυπολογίσουμε και τη σημαντική μείωση των «ανοιχτοχέρηδων» Ρώσων επισκεπτών (τουλάχιστον 10-20%) και αντίστοιχα κατά 12,6% των εισπράξεων από τους λιγότερους Γερμανούς τουρίστες, εύκολα αντιλαμβανόμαστε γιατί οι επαγγελματίες του χώρου δεν τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση ακόμα και στις περιοχές με την υψηλότερη κίνηση.




Ποιες περιοχές βουλιάζουν τον Αύγουστο

Η εικόνα που μεταφέρουν οι επαγγελματίες του χώρου από τις διάφορες περιοχές ποικίλλει, ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκονται και τα καταλύματα που υπάρχουν.

Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και στις περιοχές όπου, θεωρητικά, δεν πέφτει καρφίτσα υπάρχουν... άνυδρες νησίδες με μισοάδεια ξενοδοχεία. Όπως και το αντίστροφο, καθώς σε περιοχές με χαμηλή για την εποχή κίνηση υπάρχουν μονάδες που δεν έχουν διαθέσιμο δωμάτιο αυτήν την περίοδο.

Για να έχουμε μια ενδεικτική εικόνα, όσο γίνεται κοντά στην πραγματικότητα, για την κίνηση στις διάφορες περιοχές, χρησιμοποιήσαμε τον ιστότοπο Booking.com μέσω του οποίου διαθέτουν τα δωμάτιά τους τα περισσότερα ελληνικά ξενοδοχεία και πολλά συμπληρωματικά καταλύματα.

Οι αναζητήσεις που κάναμε αφορούσαν κρατήσεις για διαμονή την περίοδο αιχμής στο διάστημα 4-10 Αυγούστου (6 διανυκτερεύσεις).

Τα ενδεικτικά αποτελέσματα της αναζήτησης (επισημαίνουμε ότι πρόκειται για ενδεικτικά στοιχεία αφού δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθεί με άλλον τρόπο η εικόνα) έδειξαν ότι ακόμα και στις περιοχές που θεωρητικά βουλιάζουν από κόσμο υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια. Εννοείται ότι αυτά είναι συνήθως πανάκριβα.

Από τους γνωστότερους προορισμούς την καλύτερη επίδοση δείχνει να επιτυγχάνει η Σαντορίνη αφού δεν υπάρχει δωμάτιο ούτε για δείγμα στο 91% των ξενοδοχείων που τα διαθέτουν προς πώληση μέσω του Booking.com.

Για την ακρίβεια εμφανίζονται να υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα δωμάτια σε μόλις 62 καταλύματα από το σύνολο των 723 μονάδων που διέθεταν δωμάτια μέσω του συγκεκριμένου ιστότοπου.

Στη Μύκονο άφαντα είναι τα δωμάτια στο 89% των μονάδων του νησιού, ενώ υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα σε μόλις 33 από τις 326 μονάδες που δέχονται κρατήσεις μέσω του ιστότοπου.

Σε μία από τις καλοκαιρινές μητροπόλεις της Ελλάδας, τη Ρόδο, τα δωμάτια έχουν κάνει φτερά στο 73% των μονάδων του νησιού, ενώ υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στο 27% των ξενοδοχείων (σε 148 από το σύνολο των 566 καταλυμάτων της Ρόδου που δέχονται κρατήσεις μέσω Booking.com).

Την ίδια στιγμή, σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Κρήτης, όπου λειτουργεί μεγάλο μέρος του ξενοδοχειακού δυναμικού, δωμάτια φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα σχεδόν στις μισές μονάδες (της περιοχής) στο 45%. Στο Λασίθι σχεδόν το 65% των ξενοδοχείων εμφανίζεται να έχει διαθέσει τα δωμάτιά του, αλλά στο 35% των μονάδων υπάρχουν ακόμα πολλά αδιάθετα δωμάτια.

Κι ενώ ο ανατολικός τουριστικός πόλος της Κρήτης δείχνει να έχει πολλά αδιάθετα δωμάτια, δεν συμβαίνει το ίδιο στην άλλη άκρη του νησιού. Τα Χανιά εμφανίζονται περιζήτητα καθώς έχουν εξαφανιστεί τα δωμάτια στο 89% των ξενοδοχείων που προσφέρονται μέσω της γνωστής ιστοσελίδας κρατήσεων Booking.com.

Στη Χαλκιδική εμφανίζονται να έχουν διαθέσει όλα τα δωμάτιά τους σχεδόν το 80% των ξενοδοχείων για τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ το ίδιο συμβαίνει με το 83% των μονάδων στην Κέρκυρα, με το 87% των ξενοδοχείων στη Ζάκυνθο, με το 85% των μονάδων στη Νάξο και με το 82% των ξενοδοχείων της Πάργας.

Καρφίτσα δεν θα πέφτει τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου στη Σίφνο όπου τα δωμάτια είναι κλεισμένα στο 96% των μονάδων (μέσω Booking.com πάντα). Το ρεκόρ πληρότητας διεκδικεί φέτος η Μήλος όπου σχεδόν το 98% των δωματίων εμφανίζονται να είναι, ήδη, κλεισμένα και μέσω του Booking.com μπορεί να βρει κανείς δωμάτια σε μόλις 3 από τα 151 καταλύματα που ήταν αρχικά διαθέσιμα για κρατήσεις στον ιστότοπο.

Σημειώνουμε, ωστόσο, και πάλι πως τα στοιχεία είναι ενδεικτικά καθώς καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο αλλά και σε συγκεκριμένες περιοχές του ίδιου προορισμού.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ευρύτερη περιοχή της Κυλλήνης στην οποία έχουν εξαφανιστεί τα δωμάτια στο 86% των καταλυμάτων όταν στην Αχαΐα και στην Ηλεία ικανοποιητική κίνηση φέρεται να έχει σχεδόν ένα στα τρία καταλύματα.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην Πρέβεζα όπου στο σύνολο του νομού μόλις μία στις τέσσερις μονάδες φαίνεται να καταγράφει υψηλές πληρότητες, ενώ την ίδια στιγμή στην Καστροσυκιά έχουν εξαφανιστεί τα δωμάτια στο 90% των μονάδων.

Ένα από τα φετινά μπεστ σελερ θα είναι και πάλι η Μεσσηνία όπου σε επίπεδο νομού το 80% των δωματίων είναι, ήδη, κλεισμένα, αλλά σε ορισμένες περιοχές η πληρότητα αγγίζει το 100%.

Η Αθήνα προσελκύει ύστερα από χρόνια μεγάλο όγκο τουριστών αφού η τουριστική κίνηση εμφανίζει αύξηση άνω του 30% και η πληρότητα των ξενοδοχείων πλησιάζει το 70% και σε συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας αγγίζει το 100%.

Στο σύνολο της Αττικής, ωστόσο, σχεδόν 6 στα 10 ξενοδοχεία εμφανίζονται με αρκετά ελεύθερα δωμάτια σύμφωνα με την αναζήτηση που κάναμε στο Booking.com.





Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *