ροή ειδήσεων

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον τάφο της Αμφίπολης. Τα δύο σενάρια.


Οι ανασκαφές που διεξάγονται στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην... Αρχαία Αμφίπολη είναι πολύ κοντά στο να ανακαλύψουν έναν μεγάλο αρχαιολογικό τάφο.
Οπως τονίζουν οι ειδικοί τα ευρήματα θα φέρουν την Ελλάδα στο προσκήνιο και η ανακάλυψη τους θα φέρει στη χώρα ένα νέο κύμα τουρισμού.

Ποια είναι τα δύο πιθανά σενάρια για τα ευρήματα

Οι αρχαιολόγοι αν και είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δηλώσεις τους δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την ανακάλυψη. Ο ταφικός περίβολος που βρέθηκε, χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μέγα Αλεξάνδρου. Ηδη τα σενάρια που ακούγονται πολύ έντονα για τα εντυπωσιακά ευρήματα είναι δύο:

1) Πρόκειται για τον τάφο της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Ρωξάνης και το γιό του Αλέξανδρο Δ'. , Σύμφωνα με τους αρχαολόγους «κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης». Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξανδρος Δ' (323 π.Χ. - 311 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας, γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, πριγκίπισσας της Βακτριανής. Γεννήθηκε μετά το θάνατο του πατέρα του το 323 π.Χ. και αναγνωρίστηκε Βασιλιάς μετά του Φιλίππου του Αρριδαίου, υπό την κηδεμονία πρώτα του Περδίκκα και αργότερα του Αντίπατρου, αλλά μετά το θάνατό του υπέστη με τη μητέρα του Ρωξάνη πολλές περιπέτειες. Tελικά δολοφονήθηκε με διαταγή του Κασσάνδρου μαζί με τη μητέρα του, το 311 π.Χ. σε ηλικία 12 ετών στην Αμφίπολη που ήταν φυλακισμένος.

2) Μπορεί να πρόκειται για το μεγαλοπρεπή τάφο κάποιου πολύ σημαντικού στρατηγού της εποχής. Καθώς κάτι παρόμοιο -τόσο μεγαλοπρεπές- δεν έχει βρεθεί στο παρελθόν. Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν πως στην περιοχή της Αμφίπολης μετά το θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του μεγάλου στρατηλάτη έφτασαν στην περιοχή. Κάποιοι απο αυτούς θανατώθηκαν εδώ, οπότε δεν μπορούν να αποκτήσουν το ενδεχόμενο κάποιος από αυτούς να έχει ταφεί εδώ.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους όλα θα αποκαλυφθούν μόλις ολοκληρωθεί η ανασκαφή, ενώ το πιο σημαντικό είναι ο τάφος που ανακαλύφθηκε να μην συληθεί, καθώς αν αποδειχθεί πως είναι άθικτος, τότε οι θησαυροί που θα βρεθούν μέσα σε αυτόν θα είναι ανεκτίμητοι!

Να σημειωθεί πως χθες την Αρχαία Αμφίπολη επισκέφθηκαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του, αλλά και ο υπουργόςΠολιτισμού Κώστας Τασούλας.

«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της Ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι». Τέλος χαρακτήρισε αυτό που είδε ως «ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ. Σαμαράς σε χθεσινές του δηλώσεις.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *