ροή ειδήσεων

Όλο το σχέδιο για την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων

Επανεκκίνηση της επιχείρησης αποκρατικοποιήσεων με άμεση προτεραιότητα τα Περιφερειακά Αεροδρόμια...
της χώρας, φιλοδοξεί να επιτύχει από τις αρχές Σεπτεμβρίου η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Μέχρι τώρα καταγράφηκαν πολλές καθυστερήσεις και παρατάσεις αν και ειδικά για τα αεροδρόμια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από κορυφαίους ομίλους από όλο τον κόσμο και η επιτυχία του εγχειρήματος θεωρείται εξασφαλισμένη.

Παρόλα αυτά, δεν στάθηκε ακόμη ικανό να ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης προσφορών που τώρα παίρνει μετάθεση για Σεπτέμβριο ενώ η Τρόικα απαιτεί να κλείσει άμεσα το ζήτημα, βλέποντας ότι τίθενται και πάλι εκτός στόχων τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Για τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον ο γαλλικός κολοσσός της Vinci σε κοινοπραξία με τον ελληνικό όμιλο, Ελλάκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα, οι ελβετοί της Zurich Airport σε κοινοπραξία με τον ελληνοκυπριακό όμιλο J&P Άβαξ, οι γερμανοί της Fraport με τον ελληνικό όμιλο Κοπελούζου, η αργεντίνικη Corporacion America σε κοινοπραξία με τη ΜΕΤΚΑ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Aeroports De La Cote d Azur και η Advent International. Τα αεροδρόμια πρόκειται να παραχωρηθούν για 40 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης για άλλα 10 έτη, δηλαδή συνολικά 50 έτη.

Οι δύο συστάδες των προς παραχώρηση αεροδρομίων, που προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ είναι η εξής:

- Η πρώτη ομάδα αποτελείται από τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Χανίων, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς, Ακτίου και Καβάλας.

Προαιρετικά ο επενδυτής τη συγκεκριμένης ομάδας μπορεί να επιλέξει και όποιο επιθυμεί από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Αγχιάλου.

- Η δεύτερη συστάδα απαρτίζεται από τους αερολιμένες Ρόδου, Κω, Σκιάθου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σάμου και Μυτιλήνης. Προαιρετικά ο επενδυτής της συγκεκριμένης ομάδας μπορεί να προσθέσει στις επιλογές του και κάποιον από τους εξής αερολιμένες: Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.

Πάντως η «μάχη» για την πίτα των άνω των 18 εκατ. επιβατών τον χρόνο προμηνύεται σκληρή, δεδομένης και της «έκρηξης» αφίξεων τουριστών στους περισσότερους περιφερειακούς αερολιμένες.

Από τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, την Κω, την Κέρκυρα και τα Χανιά προβλέπεται ότι περνούν περισσότεροι από 13 εκατ. επιβάτες, απορροφώντας το 71% της επιβατικής κίνησης. Για τα συγκεκριμένα αεροδρόμια προβλέπεται επένδυση αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών.

Οι αερολιμένες Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλονιάς, Ακτίου και Καβάλας είναι αναπτυσσόμενοι μεσαίου μεγέθους και απαιτούν την πραγματοποίηση έργων υποδομής ύψους 95 εκατ. ευρώ. Βάσει των δεδομένων του 2013, ο αριθμός των αφίξεων στα συγκεκριμένα αεροδρόμια διαμορφώθηκε περίπου στα 4 εκατομμύρια.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/8/14 22:47

    Πουλειστε τα να τελειωνουμε με τα αεροδρομια μπας και δουμε ασπρη μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *