ροή ειδήσεων

Πως να προφυλαχθείτε από τον καύσωνα


Απορρύθμιση στο καρδιαγγειακό και θερμορυθμιστικό σύστημα του οργανισμού προκαλούν... οι υψηλές...θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ευρείας χρήσεις φάρμακα για την καρδιά, την πίεση, τη διούρηση και την ψυχική υγεία, υπογραμμίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενόψει του καύσωνα, ο διακεκριμένος παθολόγος - υπερτασιολόγος Φάνης Δρόσος.

Ο κ. Δρόσος, με 30χρονη κλινική εμπειρία ως διευθυντής στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνιστά μεγάλη προσοχή στα ευπαθή άτομα, μείωση των δραστηριοτήτων τους, παραμονή στο σπίτι «ει δυνατόν με κλιματισμό και υπό αυτές τις συνθήκες να μην μένουν μόνοι τους οι ηλικιωμένοι».

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστά σε όσους παίρνουν φάρμακα για την καρδιά και την υπέρταση «διότι έχουν μεγάλη αποβολή ιδρώτα και η μείωση των υγρών του οργανισμού υποκρύπτει τον κίνδυνο θρομβώσεων.

Επίσης, κάποιοι εξ αυτών ίσως χρειαστεί να μειώσουν τα χάπια για την υπέρταση επειδή τα περισσότερα δημιουργούν αγγειοδιαστολή με ενδεχόμενη μείωση της πίεσης.

Ακόμη, πρέπει να προσέχουν όσοι παίρνουν ηρεμιστικά, διότι τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν πολύ το θερμορυθμιστικό κέντρο του εγκεφάλου και στον μεγάλο καύσωνα του 2007 είχαμε πολλές απώλειες ανθρώπων και νεαρών ατόμων που έπαιρναν ψυχοφάρμακα.

Επιπλέον, απαιτείται υψηλή προσοχή σε όσους παίρνουν διουρητικά, διότι υπάρχει μεγάλη απώλεια υγρών και με την επιβάρυνση των φαρμάκων αυτών απορρυθμίζεται τελείως το καρδιαγγειακό σύστημα και η υπέρταση τους».

Όλα αυτά τα άτομα, προσθέτει ο κ. Δρόσος, οφείλουν να βρίσκονται σε επαφή με τον καρδιολόγο και τον υπερτασιόλογο και κυρίως να μην είναι μόνα τους με αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τα φάρμακα τις υπέρτασης, διευκρινίζει, προκαλούν διαταραχές και η απώλεια υγρών επηρεάζει το κάλιο και το νάτριο, γι αυτό πρέπει να γίνονται ρυθμίσεις στα φάρμακα και να καταναλώνεται λίγο περισσότερο αλάτι.

Τα συμπτώματα της υπονατρίωσης είναι η ζάλη, η αστάθεια, μια ληθαργική κατάσταση και υπνηλία. Δυστυχώς, εκδηλώνονται συχνά με τα καινούργια φάρμακα για την υπέρταση και στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται άμεσα μια βιοχημική εξέταση αίματος ελέγχου του καλίου του νατρίου, των ηλεκτρολυτών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα μέτρησης και ρύθμισης της πίεσης

Αναφερόμενος στη σημασία της σωστής ρύθμισης της υπέρτασης, ο κ. Δρόσος μιλά για το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα μέτρησης και ρύθμισης της πίεσης εξ αποστάσεως που εφαρμόστηκε το 2008 στο νοσοκομείο, με επιτυχία.

«Παρακολουθούσαμε τηλεϊατρικά περίπου 100 αρρώστους, από όλους τους νομούς της χώρας και καταγράφαμε, περιοδικά, μέσω τηλεφώνου την πίεση τους, για τουλάχιστον τρεις μήνες».

Υποστηρίζει ότι η υπέρταση δεν ρυθμίζεται με ένα χόλντερ που τοποθετείται για μια ημέρα «αλλά με τη συνεχή μέτρηση και καταγραφή της πίεσης πρωί, μεσημέρι, βράδυ για 7 - 10 ημέρες ώστε να υπάρξει σωστό αποτέλεσμα».

Ωστόσο, το πρόγραμμα σταμάτησε το 2009 λόγω της έλλειψης ιατρικού δυναμικού και «έκτοτε είμαστε εν αναμονή. Τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός υφίστανται έτοιμα προς λειτουργία» δηλώνει ο κ Δρόσος συμπληρώνοντας ό,τι «το ίδιο ισχύει και για το κέντρο τηλεϊατρικής το οποίο έχουμε στο νοσοκομείο και δεν έχει λειτουργήσει καθόλου».

Αυτό, διευκρινίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «ξεκίνησε από το 2004 και ήταν έτοιμο προς εφαρμογή το 2009 επί υπουργίας του κ Αβραμόπουλου αλλά δυστυχώς αδρανοποιήθηκε.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο από το νοσοκομείο, μπορούμε να παρακολουθούμε μέσω μιας κάμερας οποιοδήποτε άρρωστο σε όποιο απομακρυσμένο χωριό ή νησί βρίσκεται και να παρέχουμε μια δεύτερη γνώμη στον εκεί αγροτικό ή όποιο άλλο γιατρό χρειάζεται βοήθεια.

Για την υλοποίηση του προγράμματος αρκεί η πολιτική βούληση και η εθελοντική προσφορά μας. Με τη χρήση του, όχι μόνο θα ενισχυθεί η ιατρική γνώμη στην Περιφέρεια αλλά θα μειωθούν πολυδάπανες και συχνά βασανιστικές μετακινήσεις ασθενών από τα νησιά προς την Αθήνα. Αυτό το σύστημα μπορεί να λειτουργεί και στα ατμοπλοϊκά καράβια ούτως ώστε όταν κάποιος πάθει κάτι να συνδεθεί με το κέντρο τηλεϊατρικής για άμεση γνώμη ή βοήθεια».

«Πιστεύω πως είναι ένα σημαντικό επίτευγμα την χρήση του οποίου θα επιβαρυνθούμε εμείς εθελοντικά σε μια προσφορά προς την Υγεία και τους συνανθρώπους μας» δηλώνει ο κ. Δρόσος, σημειώνοντας ότι προτίθεται να λειτουργήσει προσωπικά το πρόγραμμα, ως μια προσφορά του προς τους συνανθρώπους μας.
Real.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *