ροή ειδήσεων

"Ανταλλάσσω ακίνητο με άδεια ταξί"


Του Δημήτρη Δελεβέγκου
«Παραθαλάσσιο σπίτι 55 τ.μ. και BMW Χ5 του 2006 ανταλλάσσεται με μονοκατοικία...
σε κοντά στην Αθήνα». «Κλειστό γκαράζ ανταλλάσσεται με άδεια ταξί». «Διαμέρισμα 72 τ.μ. στη Ρόδο με παλαιό διαμέρισμα ή κατάστημα σε Ψυρρή, Θησείο η Μοναστηράκι». Είναι ορισμένες μόνο από τις εκατοντάδες πλέον αγγελίες που δημοσιεύονται σε εφημερίδες και ιστότοπους, με τον αριθμό τους να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο όσο η κτηματαγορά παραμένει στην... εντατική.

Η τεράστια ανέργια σε συνδυασμό με τα φορολογικά βάρη που έχει πέσει σε κάθε λογής ακίνητο οδηγούν ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες να προσφεύγουν στον αντιπραγματισμό. Δεν ζητούν χρήματα καθώς προτιμούν να αλλάξουν το ακίνητό τους με κάποια άλλη -πιο προνομιακή ιδιοκτησία- ή ακόμη και με άλλου είδους περιουσιακά στοιχεία, όπως οι άδειες ταξί!

Την αυξανόμενη τάση της πώλησης, μέσω ανταλλαγής, πιστοποιούν μεσίτες, ενώ δημοφιλείς ιστότοποι αγγελιών φιλοξενούν αυτή τη στιγμή περισσότερες από 500 αγγελίες που στηρίζονται στην αντιπραγματική οικονομία.

Ενδεικτικά, σε ορισμένες αγγελίες, ανταλλάσσουν:

- γκαράζ 13 τ.μ. αξίας 12.000 ευρώ με άδεια ταξί.

-οικόπεδο 500 τ.μ. στην Εύβοια, κοντά στη θάλασσα είτε με άλλο οικόπεδο είτε με αυτοκινούμενη τροχοβίλα.

-δύο διαμερίσματα στην Λαμία (55 και 65 τ.μ.), δευτέρου ορόφου, κατασκευής 1970 με αντίστοιχης αξίας μονοκατοικία, διαμέρισμα, μαγαζί ή άλλο ακίνητο στην Αθήνα.

-τρία διαμερίσματα σε Αργυρούπολη, Αθήνα και Σούνιο, συνολικής αξίας 250.000 ευρώ με σπίτι αντίστοιχης αξίας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

-νεόδμητη μεζονέτα στη Βούλα 250 τ.μ., κατασκευής 2012, που τιμάται προς 900.000 ευρώ, με αντίστοιχο ακίνητο σε Μύκονο ή οικόπεδο στα βόρεια και Νότια προάστια.

- διαμέρισμα 76 τ.μ. στην Αθήνα, τρίτου ορόφου, κατασκευής 1971, αξίας 65.000 ευρώ, με μονοκατοικία σε Αθήνα, Πειραιά, Σαλαμίνα, Κόρινθο και Χίο.

- οροφοδιαμέρισμα 80 τ.μ. στην Κάρυστο, δευτέρου ορόφου με θέα, αξίας 40.000 ευρώ, με τέσσερα υπόγεια ή ημιυπόγεια διαμερίσματα (τουλάχιστον 30 τ.μ. και αξίας 10.000 ευρώ το καθένα μαζί με το φόρο μεταβίβασης στην Αθήνα.

-ημιτελής μονοκατοικία 325 τ.μ. στην Κόρινθο, κατασκευής 2013, σε οικόπεδο 5.000 τ.μ., με θέα στη θάλασσα, αξίας 450.000 ευρώ, με μεζονέτες στη βορειοανατολική Αττική.

- διαμέρισμα 72 τ.μ. στη Ρόδο με παλαιό διαμέρισμα ή κατάστημα σε Ψυρρή, Θησείο η Μοναστηράκι.

- διαμέρισμα στο Ν.Ψυχικό με ακίνητο στην Αίγινα.

Δύσκολη η ανταλλαγή

Όπως, όμως, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η διάθεση στην αγορά μέσω ανταλλαγής ακινήτων αποτελεί σημείο των καιρών, σε μία στιγμή που ολοένα και περισσότεροι παραχωρούν στο Δημόσιο τις ιδιοκτησίες τους με αντάλλαγμα τη διαγραφή των οφειλών τους. Ωστόσο, πόσο εύκολο είναι το εγχείρημα;

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr οι ειδικοί, αυτού του είδους οι συναλλαγές δύσκολα στέφονται με επιτυχία, κυρίως επειδή είναι δύσκολη η ταύτιση των εκτιμήσεων των συναλλασσόμενων για τις αξίες των ακινήτων που ανταλλάσουν, αφού δεν υπάρχουν συγκριτικά δεδομένα στην αγορά.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες συνήθως δεν δέχονται να μεταφερθούν οι εγγυήσεις τους στις νέες ιδιοκτησίες που προκύπτουν από τις ανταλλαγές.

Σε αντίθεση με τις «κλασικές» αγοραπωλησίες όπου τα περισσότερα έξοδα επιβαρύνουν τον αγοραστή, στην ανταλλαγή ακινήτου, πληρώνει τόσο ο αγοραστής όσο και ο πωλητής, μιας και οι δύο πλευρές ταυτόχρονα πωλούν και αγοράζουν.

dimitris.delevegos@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *