ροή ειδήσεων

Φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων αποκαλύπτουν και οι έλεγχοι του Ιουλίου


Ολους τους χωράει ο μεγάλος «μπαξές» της φοροδιαφυγής. Από τους συνήθεις ύποπτους.... γιατρούς, δικηγόρους και offshore, μέχρι και σπάνια «άνθη», όπως αγροτοσυνδικαλιστές, ανεπάγγελτους και σωματεία φορτοεκφορτωτών. Τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, και μάλιστα μόνο του Ιουλίου, είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Διακίνηση εικονικών φορολογικών στοιχείων, μη έκδοση αποδείξεων, αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και μεταβιβάσεις πολυτελών ακινήτων, που δηλώθηκαν με μικρότερο τίμημα, είναι μερικά από τα ευρήματα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ. Στις έρευνες περιλαμβάνονται και έξι πελάτες της τράπεζας HSBC, που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχαν, βεβαίως, και τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών για τις εισπράξεις από τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα και τους ελεύθερους επαγγελματίες... Η Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με τον νέο νόμο θα αναστέλλει ή θα απενεργοποιεί τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου μετά τη διάπραξη φορολογικών αδικημάτων.

Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα του ΣΔΟΕ τον Ιούλιο είναι πάντως εντυπωσιακά:

Επιχειρήσεις

• Δέκα επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές συνολικού ύψους 3.109.600,00 ευρώ προκειμένου να αποφύγουν την απόδοση του ΦΠΑ και να μειώσουν ισόποσα τα κέρδη τους.

• Τέσσερις επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 31.636.146,00 ευρώ. Για τις συναλλαγές αυτές δεν καταβλήθηκε κανένας φόρος, ενώ από τους λήπτες χρησιμοποιήθηκαν για τον παράνομο συμψηφισμό ΦΠΑ και τη μείωση των φορολογητέων κερδών.

• Επιχείρηση εμπορίας υποδημάτων και απομιμήσεων κοσμημάτων δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία και κατ’ αυτόν τον τρόπο απέκρυψε έσοδα 891.634,00 ευρώ.

• Εταιρεία εκτελωνιστών έλαβε πλαστά και εικονικά παραστατικά ενώ ταυτοχρόνως εξέδωσε άλλα, μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία για πώληση εμπορευμάτων συνολικής αξίας 1.995.056,90 ευρώ.

• Εντοπίσθηκαν παραποιημένα στοιχεία μισθοδοσίας σε σύλλογο... εργατών θαλάσσης και φορτοεκφορτωτών, με αποτέλεσμα τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ύψους 117.253,00 ευρώ.

• Ατομική επιχείρηση με έδρα τη Ρόδο δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία για την κατασκευή εξοχικών κατοικιών σε έξι αλλοδαπούς πελάτες ύψους 1.267.800,00 ευρώ.

Γιατροί

• Ενας ιατρός κατά τα έτη 2005-2013 δεν εξέδωσε αποδείξεις για υπηρεσίες συνολικού ύψους 1.051.167,00 ευρώ.

• Ιατρός με έδρα στον Πειραιά δεν δικαιολογεί προσαύξηση περιουσίας κατά 343.237,00 ευρώ.

• Ψυχίατρος αύξησε την περιουσία του κατά 246.513,00 ευρώ χωρίς να δικαιολογείται από τα δηλούμενα εισοδήματά του.

• Ιατρός ρευματολόγος με έδρα στην περιοχή της πρωτεύουσας δεν δικαιολογεί προσαύξηση της περιουσίας του κατά 570.918,00 ευρώ.

• Οι αμοιβές που ελάμβαναν ιατροί και άλλοι εργαζόμενοι στα απογευματινά ιατρεία που λειτουργούσαν σε νοσοκομείο δεν εμφανίζονταν στις φορολογικές δηλώσεις. Εντοπίσθηκαν 123 περιπτώσεις και το ύψος των αδήλωτων εισοδημάτων ανέρχεται στο ποσό των 3.220.000,00 ευρώ και αφορά τα έτη 2006-2011.

Δικηγόροι

• Δύο δικηγόροι, κατά τα έτη 2005-2011, δεν εξέδωσαν αποδείξεις για υπηρεσίες συνολικού ύψους 289.000,00 και 234.370,00 ευρώ αντιστοίχως.

• Δικηγόρος Αθηνών δεν δικαιολογεί προσαύξηση περιουσίας κατά 3.642.489,00 ευρώ.

• Δικηγόρος εν ενεργεία ασκούσε παρατύπως πωλήσεις αυτοκινήτων. Ο δε αριθμός των συναλλαγών αυτών ανέρχεται σε 541.

Φυσικά πρόσωπα

• Ανεπάγγελτος που διαμένει στην περιοχή Καλαμπάκας Τρικάλων δεν δικαιολογεί προσαύξηση της περιουσίας του κατά 1.346.501 ευρώ.

• Αγρότης-αγροτοσυνδικαλιστής παρουσιάζει αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας του κατά 714.642 ευρώ.

• Ιδιώτης-μέλος Ν.Π., κάτοικος Αιγάλεω, παρουσιάζει αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας του κατά 343.184 ευρώ.

• Ιδιώτης κάτοικος Αμαρουσίου δεν δικαιολογεί αύξηση περιουσίας κατά 118.869, ευρώ.

• Μεταβίβαση πολυτελών ακινήτων στη Βούλα Αττικής δηλώθηκε με τίμημα μικρότερο του πραγματικού κατά 1.863.000 ευρώ με συνέπεια τη μη καταβολή του φόρου μεταβίβασης, που αναλογεί σε αυτή τη διαφορά.

• Δωρεά χρηματικού ποσού 2.347.762 ευρώ δεν δηλώθηκε, με συνέπεια να μην καταβληθεί ο αναλογούν φόρος. Η δωρεά διαπιστώθηκε από την επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών.

• Φυσικό πρόσωπο, ο ρόλος του οποίου στις προμήθειες του Δημοσίου ερευνάται δικαστικά, απέκρυψε ποσό 17.264.522 ευρώ, το οποίο διακινήθηκε μέσω των τραπεζικών του λογαριασμών.

Οffshore

• Εξωχώρια εταιρεία (offshore) ιδιοκτησίας ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπέβαλε δηλώσεις και κατ’ αυτόν τον τρόπο απέφυγε να καταβάλει στο Δημόσιο φόρους και τέλη συνολικού ύψους 2.736.838 ευρώ.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος13/8/14 17:06

    Δεν πρόκειται αυτή η χώρα να βγει από την κρίση στον αιώνα τον άπαντα! Μόνο όταν ο Ελληνας αποκτήσει φορολογική συνείδηση (παντελώς άγνωστη λέξη για αυτόν), ίσως κάτι γίνει μετά από 50-100 χρόνια! Αντε Ελληνάρες μου πατριωτάρες μου και όχι σε κάθε εθνική εορτή να υψώνετε την Ελληνική σημαία στα μπαλκόνια σας..... και από την άλλη να φοροδιαφεύγετε του κερατά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *