ροή ειδήσεων

Εκτεταμένη ρύπανση από λύματα στο Πρασονήσι...



...από τα τροχόσπιτα που έχουν κατακλύσει την πανέμορφη περιοχή!!! ...


- Δεν είδαμε οικολόγους και "οικολόγους" να διαμαρτύρονται


Τη λήψη μέτρων αστυνόμευσης για την απομάκρυνση τροχόσπιτων από την παραλία του Πρασονησίου ζήτησε αρμοδίως η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου μετά και από έκθεση «βόμβα» της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», το μαγευτικό τοπίο στο «Πρασονήσι», ένα από τα θαύματα της φύσης, ένας από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς στο νησί της Ρόδου, τελικά κινδυνεύει να μετατραπεί σε χωματερή όχι μόνο για πετρέλαιο, με την επικείμενη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής, αλλά και από τους χιλιάδες επισκέπτες, που ρίχνουν λύματα κατά μήκος της ακτογραμμής!
Μετά από αναφορά του προέδρου της τοπικής κοινότητας Κατταβιάς κ. Νίκου Ζαννετάκη, που προκάλεσε και εισαγγελική επέμβαση, επενέβη και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
Ο κ. Ζαννετάκης κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, παράνομη αποβολή λυμάτων, από παράνομα εγκατεστημένα τροχόσπιτα, στην περιοχή του Πρασονησίου, με αναφορά του προς τον εισαγγελέα. Είχε καταγγείλει ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι λύματα καταλήγουν σε λάκκους κάτω από τα τροχόσπιτα, ή στη γύρω περιοχή, χωρίς να υφίστανται καμία επεξεργασία.
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού διενήργησε αυτοψία στην περιοχή και διαπίστωσε ότι σε εκτεταμένο μέτωπο, στην αμμώδη επιφάνεια και εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης, έχουν σταθμεύσει σε διπλή σειρά πολλά τροχόσπιτα για προσωρινή διαμονή των κατόχων τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αλλοδαποί επισκέπτες. Στο χώρο αυτό δεν υφίσταται η οποιαδήποτε υποδομή για την εξυπηρέτησή τους, με αποτέλεσμα η όλη κατάσταση να παραπέμπει σε λειτουργίες μιας «αυθαίρετης κατοικημένης περιοχής προσωρινής διαμονής».
Και μόνο από αυτό το γεγονός, η περιβαλλοντική επιβάρυνση τόσο στο αισθητικό όσο και στο λειτουργικό σκέλος (στερεά – υγρά απόβλητα κλπ) είναι προφανής. Πέραν των τροχόσπιτων, σε διάσπαρτα σημεία, αλλά και εντός του οικοσυστήματος των κέδρων, που φύονται στις αμμοθίνες στη δυτική πλευρά, υπάρχουν εγκατεστημένες σκηνές δίχως και πάλι οποιαδήποτε υποδομή, επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το οικοσύστημα, αλλά και δημιουργώντας μια ακόμη πηγή ρύπανσης. Έτσι, είναι σαφές ότι η όλη κατάσταση υποβαθμίζει περιβαλλοντικά μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «natura 2000» και επί πλέον στην πλειοψηφία της είναι αιγιαλίτιδα ζώνη εντός της οποίας δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους δραστηριότητες – εγκαταστάσεις.
Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου επενέβη στο θέμα και εξέδωσε το ακόλουθο έγγραφο: «ΘΕΜΑ: «Ρύπανση από τροχόσπιτα στην περιοχή «Πρασονήσι» Ν. Ρόδου». ΣΧΕΤ.: 1. Το με αρ. πρωτ. 1016/49/2-α/03-07-14 έγγραφο του Α.Σ. Γενναδίου Ρόδου. 2. Το με αρ. πρωτ. 5582/24-7-14 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλ. & Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών εγγράφων, στα οποία γίνεται αναφορά στη ρύπανση από σταθμευμένα τροχόσπιτα στην περιοχή «Πρασονήσι» Ν. Ρόδου εντός της κοινοχρήστου ζώνης αιγιαλού και παραλίας του Δημοσίου, σας ενημερώνουμε τα κάτωθι: Τα τροχήλατα οχήματα που φέρουν αριθμό κυκλοφορίας διευθετούνται και αστυνομεύονται από την Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα από το Τμήμα Τροχαίας αλλά και από το τοπικό Αστυνομικό Σταθμό. Δεδομένου λοιπόν ότι ο υπό κρίση κοινόχρηστος χώρος δεν αποτελεί οριοθετημένο χώρο στάθμευσης, τα προαναφερθέντα οχήματα είναι παρανόμως σταθμευμένα. Η παράνομη λοιπόν στάθμευση και η αστυνόμευση αυτής, όπως προαναφέρουμε, είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας δεδομένου δε ότι ο υπό κρίση χώρος είναι κοινόχρηστος χώρος αιγιαλού και παραλίας ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και χώρος εκτός συναλλαγής. Δεδομένου του κοινόχρηστου χαρακτήρα του, καλείστε για την άμεση απομάκρυνση των οχημάτων αυτών ως έχοντες αρμοδιότητα. Παρακαλούμε για την ενημέρωση της υπηρεσίας μας για τις ενέργειές σας δεδομένου ότι ο εν λόγω χώρος είναι διοίκησης, διαχείρισης και προστασίας του Υπουργείου Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά τις σκηνές ελεύθερου κάμπινγκ που περιγράφεται στο β’ σχετικό έγγραφο, σας ενημερώνουμε ότι λόγω της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου αλλά και της φύσης της εγκατάστασης στο κοινόχρηστο, προτείνουμε την ανάρτηση πινακίδων από το Δήμο στην περιοχή, στις οποίες να αναγράφεται ότι απαγορεύεται το ελεύθερο κάμπινγκ, αλλά και την απομάκρυνση των ήδη εγκατεστημένων από το Αστυνομικό Σταθμό, δεδομένου ότι στον υπό κρίση χώρο δεν υπάρχει χωροθετημένο-αδειοδοτημένο κάμπινγκ».
Πηγή:www.dimokratiki.gr 

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/9/14 08:56

    Και μετά το έγγραφο της Κτημ.Υπηρεσίας Δημοσίου τί έγινε? Πήγε η Αστυνομία και τους έδιωξε?
    'Η έστω οι οικολόγοι/"οικολόγοι"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/9/14 09:19

    Αντι να δημιουργήσετε υποδομές για να έρθουν κι άλλοι, εσείς θέλετε να τους διώξετε. Μου φαίνεται ότι δεν έχετε παραδείγματα των συνεπειών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/9/14 10:29

    Αυτοί όλοι οι δήθεν(οι)κολόγοι αλλά και αρμόδιοι φορείς, βλέπουν ότι τόσα χρόνια αυτό το μέρος αναπτύσσεται σαν ένα από τα καλύτερα σημεία προσέλκυσης σέρφερ και άλλων τουριστών και αντί να χτίσει υποδομές "ανθρώπινες" και να νοικιάζει ακόμα οριοθετημένους χώρους για τα τροχόσπιτα, πέρα βρέχει...... και τρία πουλάκια κάθονται....... Εμείς η "πλούσια" χώρα σε οικονομία και σε αραλήκι και "φτωχοί" τω πνεύματι, είμαστε απλοί θεατές των εξελήξεων και όταν ξένοι έρχονται να μας τα πάρουνε, τότε ΞΥΠΝΑΜΕ...... κατόπιν εορτής φυσικά. Πού είναι οι "κοινοτάρχες", οι "βολευτές", οι "πρόεδροι", οι ανύπαρκτοι "περιφερειάρχες" και οι άλλοι καρεκλοκένταυροι? Υυυυυυυπνος.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/9/14 09:18

    αυτοι οι οικολογοι χρονια τα λενε αυτα τα προβληματα αλλα δεν ιδρωνει το αυτι κανενος. 100 χιλιαρικα πηρε ο δημος φετος απο ομπρελες,σχολες, καντινες απο το πρασονησι. Τι εκανε ο δημος για αυτα τα προηματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *