ροή ειδήσεων

Αντίδοτο στους Ρώσους ψάχνουν οι ξενοδόχοι


Αντίδοτο στις ρωσικές απώλειες αναζητούν τώρα οι ξενοδόχοι και ειδικά όσοι μέχρι σήμερα...
δούλευαν σχεδόν αποκλειστικά με Ρώσους τουρίστες, σε περιοχές όπως η Ρόδος, τα Χανιά και το Ηράκλειο, η Κως και η Χαλκιδική. Όπως σημειώνουν στο Capital.gr παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς της Ρόδου, η μοναδική διέξοδος προκειμένου να γεμίσουν του χρόνου τα ξενοδοχεία είναι η στροφή προς τις αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας που δείχνουν ισχυρά σημάδια ανάκαμψης την τελευταία διετία. Πολλοί μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες διερευνητικές επαφές με tour operators του εξωτερικού με σκοπό να κλείσουν συμβόλαια συνεργασίας για τα επόμενες σεζόν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ζήτηση από τη ρωσική αγορά μετά τις αλλεπάλληλες πτωχεύσεις των ταξιδιωτικών γραφείων και τη σημαντική πτώση της αγοραστικής ικανότητας των Ρώσων αναμένεται να μειωθεί δραματικά τους επόμενους μήνες. Μόλις χτες ο ταξιδιωτικός οργανισμός Versa ανακοίνωσε επίσημα από την ιστοσελίδα του πως αναστέλλει τη λειτουργία του τμήματος εξερχόμενου τουρισμού. Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά γραφεία της Αγίας Πετρούπολης που λειτουργούσε εδώ και 15 χρόνια και πέρσι είχε έρθει πρώτο σε κερδοφορία.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι ξενοδόχοι, η κρίση στον τουριστικό κλάδο της Ρωσίας βρίσκεται ακόμη στην αρχή και η ανάκαμψή δεν θα είναι εύκολη, εκτιμώντας παράλληλα πως η κίνηση προς την Ελλάδα το 2015 μπορεί να συρρικνωθεί ακόμη και κατά 50%. Έτσι όσοι φιλοξενούσαν Ρώσους τουρίστες θα πρέπει να τώρα να αναζητήσουν έσοδα στις δυτικές αγορές.

Ο τελικός απολογισμός των επιχειρηματιών του τουρισμό για το μέγεθος των απωλειών που προκάλεσαν οι αναστολές λειτουργίας των ρωσικών πρακτορείων αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα. Εντούτοις τα νέα δεν είναι ευοίωνα. Μόνο από την κατάρρευση του tour operator Labirint στις αρχές του Αυγούστου, οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχασαν περισσότερα από οκτώ εκατ. ευρώ. Τα «κανόνια» των Neva και Labirint είχαν τη μεγαλύτερη επίπτωση, καθώς επηρέασαν 17 χιλ. και 40 χιλ. Ρώσους πελάτες τους αντίστοιχα.

Ο χρόνος όμως για τη σύναψη συμβολαίων με δυτικές αγορές φαίνεται να πιέζει. Η πτώση της ζήτησης από τη Ρωσία δεν αγγίζει μόνο τους ελληνικούς προορισμούς, καθώς απώλειες καταγράφονται επίσης στην Ισπανία. Γερμανοί, Άγγλοι αλλά και Σκανδιναβοί εξελίσσονται πλέον σε πολύτιμες και πολλά υποσχόμενες πηγές τουριστικών εσόδων και ο ανταγωνισμός για την απόκτηση μεριδίων δείχνει ότι θα είναι πιο έντονος από ποτέ. Τα πρώτα μηνύματα για την πορεία της ζήτησης αρχίζουν να φαίνονται ήδη από το Νοέμβριο, ενώ η μεγάλη μάχη για την προσέλκυση τουριστών ξεκινά από τον Ιανουάριο.

Το ενδιαφέρον πάντως για την προσέλκυση Ρώσων τουριστών δεν έχει βέβαια «παγώσει», εντούτοις, όπως εξηγούν οι ξενοδόχοι, οι κανόνες των συμφωνιών θα πρέπει να αλλάξουν. Επισημαίνουν για παράδειγμα πως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να εισπράττουν τα χρήματά τους πριν από τις αφίξεις των πελατών τους. Μόνο με αυτό τον τρόπο δεν θα έχουν ζημιές από τις πτωχεύσεις των τουριστικών πρακτορείων.

Την ίδια ώρα, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η φορολογική αντιμετώπιση των τιμολογίων που έχουν ήδη εκδοθεί επί πιστώσει από ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας προς τους πτωχεύσαντες τουριστικούς οργανισμούς, ενώ εκκρεμεί η εξόφλησή τους. Πολλά είναι τα ξενοδοχεία που λειτουργούσαν με συμβάσεις αποκλειστικότητας με πρακτορεία που έκλεισαν (Windrose, Labint, Solvex, South Cross κ. ά). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου της Ελλάδος η τυχόν δικαστική διεκδίκηση των απαιτήσεων κοστίζει υπερβολικά και οι πιθανότητες δικαστικής ευόδωσης της διαδικασίας, είναι μηδαμινές. Το ΞΕΕ ζήτησε μάλιστα με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών να εξαιρείται από τα έσοδα του ξενοδοχείου η επισφαλής απαίτηση και να εκπίπτει από το εισόδημα της χρήσης την οποία αφορά. Αν δεν γίνει αυτή η ρύθμιση, τα αποτελέσματα για τη βιωσιμότητα των μονάδων μπορεί να είναι καταστροφικά.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/9/14 22:32

    TΤα μόνα αντίμετρα είναι καλύτερες υποδομές. Μπορεί να έχουμε ωραία ξενοδοχεία κούκλα μέσα αλλά έξω "πανούκλα". Τα αγριόχορτα και τα σκουπίδια είναι πλέον το σήμα κατατεθέν της Ρόδου μαζί με τους γύφτους ζητιάνους και τους κράχτες. Ο σύλλογος ξενοδόχων πέρα βρέχει. Αντί να πιέσουν για καλύτερες υποδομές, ο καθένας κοιτάζει πως να φάει τον άλλον. Εργα καρκινοβατούν επί δεκαετίες και κανείες δεν ενδισφέρεται. Οι τοπικοί βολευτές τηρούν σιγή ιχθύως....... και τους ξαναψηφίζουν τα πρόβατα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *