ροή ειδήσεων

Σπάνιες Γαίες στην Ελλάδα – Συνεργασία με Κίνα


H ανταλλαγή τεχνογνωσίας και επιστημονικών γνώσεων για την αξιοποίηση των Σπάνιων Γαιών... βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης με κινεζική αντιπροσωπεία υπό τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, Ζου Τσιαολί.

Οι Σπάνιες Γαίες (Rare Earth Elements -REE)θεωρούνται «στρατηγικά μέταλλα», καθώς πρακτικά δεν υπάρχει βιομηχανική εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας που να μην τις περιλαμβάνει. Ενδεικτικά αναφέρονται, κράματα αεροδιαστημικής, ελαφροί μαγνήτες, μπαταρίες ηλεκτροκίνητων/ υβριδικών αυτοκινήτων, ηλεκτρονικά στοιχεία, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά στοιχεία, κ.ά.

Λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης, αλλά και της περιορισμένης διάθεσης τους, η Ε.Ε. έχει συμπεριλάβει τις REE στην ομάδα των 14 κρίσιμων ορυκτών, με βιομηχανικές ανάγκες, τις οποίες αδυνατεί να καλύψει σήμερα ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι, η ζήτηση παγκοσμίως για σπάνιες γαίες θα ανέλθει σε 200.000 τόνους το έτος 2015, από 130.000 που ήταν το 2010.

Η αποστολή της Κινεζικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών, κατά την επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού, Li Keqiang, τον περασμένο Ιούνιο στη Ρόδο.

Ο Γιάννης Μανιάτης έκανε ειδική μνεία στην Ελλάδα και τη συμπεριέλαβε στις χώρες πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχτεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία για να παράξει σπάνιες γαίες μαζί με τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Γροιλανδία.

Ο Κινέζος Πρέσβης εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον της κινεζικής αποστολής για μελλοντική συνεργασία με την ελληνική πλευρά όσον αφορά τον τομέα του ορυκτού πλούτου.

Σημειώνεται ότι στην αποστολή της Κινέζικης Αντιπροσωπείας συμμετείχαν, ο Long Baolin από την Γεωλογική Υπηρεσία της Κίνας, o Liu Ming στέλεχος της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, ο Wang Denghong του Ινστιτούτου Ορυκτών Πηγών, ο Xiong Wenliang του Ινστιτούτου Πολλαπλών Χρήσεων Ορυκτών Πηγών, καθώς και οι εκπρόσωποι της κρατικής εταιρίας China Minmetals Corporation, Wang Jionghui και Liu Yunfei.

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γ.Γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κων/νος Μαθιουδάκης, οι Διευθυντές των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, ο Πρόεδρος του ΙΓΜΕΜ Βασίλης Κωστόπουλος και στελέχη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών, καθώς και ο καθηγητής του ΕΜΠ, Γιάννης Πασπαλιάρης.

econews

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *