ροή ειδήσεων

Γιατί είναι ταφόπλακα στον Ελληνισμό το Αζέρικο αέριο;


Του Γιώργου Παπαγεωργίου
Βλέπουν το τυρί, δεν βλέπουν όμως την φάκα η απλά τους οδηγούν εκεί και αυτοί σαν πρόβατα πάνε εκεί; Όσο και να προσπαθούν να...
προβάλουν ως επιτυχία της Ελληνικής πολιτικής την διασύνδεση με το Αζέρικο αέριο, θα δείτε πως θα αποδειχθεί η ταφόπλακα του Ελληνισμού.


Είναι η πολλοστή φορά από αυτό το βήμα που μας δίνει η τεχνολογία, του ακόμα ελεύθερου blogging, έχουμε πει πως ο αγωγός TAP " Εμείς φωνάζουμε να μη γίνει ο αγωγός TAP! και τώρα κάνουν συλλαλητήριο ενάντια στην όδευση του...."

Δείτε λοιπόν την φωτογραφία που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ρωσία δείτε με τι χρώμα είναι το Αζερμπαϊτζάν και θα καταλάβετε που πάμε και τι στόχο έχουν!



Και διαβάστε στην συνέχεια πως παρουσιάζει το ΑΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) την επίσκεψη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν.

Kατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αζερμπαϊτζάν, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, προώθησε τον ρόλο της χώρας ως «μεταφορέα» φυσικού αερίου, «καθώς είναι αποφασισμένος να καθιερώσει έναν σταθερό ρόλο για την Ελλάδα ως ενεργειακού παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το περιοδικό «Forbes».

Όπως σημειώνεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός «άδραξε την ευκαιρία» να προωθήσει την εικόνα της Ελλάδας ως «μεταφορικού κόμβου», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, «τη διευρυμένη αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού αποθήκευσης φυσικού αερίου που διαθέτει, καθώς και τις βελτιώσεις στις υποδομές των λιμένων της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «υπογράμμισε πρόσφατα την εγχώρια δυναμική παραγωγής και έκανε λόγο για ύπαρξη 4,7 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου στα εγχώρια ύδατα (ποσότητα που θα μπορούσε μελλοντικά να καλύψει το 25% της ευρωπαϊκής ζήτησης).

Τόσο το μέγεθος όσο και η δυνατότητα για μια τέτοια παραγωγή αμφισβητήθηκαν, τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό, η δυνατότητα της χώρας ωστόσο να δράσει ως μεταφορέας έχει ενισχυθεί εξαιτίας πλειάδας περιφερειακών παραγόντων».

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «την περασμένη εβδομάδα η Βουλγαρία ξεκίνησε συνομιλίες με την Αθήνα, ώστε να αντιμετωπισθεί η μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αστάθειας και βίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Reuters, ο προσωρινός υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Βασίλ Στόνοφ δήλωσε ότι "Εργαζόμαστε με την Ελλάδα για την αλλαγή (της οδού) του φυσικού αερίου, μέσω ενός υπαρκτού αγωγού φυσικού αερίου, καθώς θα μπορούσαμε έτσι να δεχτούμε επιπλέον ποσότητες μεταξύ 1 και 3 εκατ. κ.μ. ημερησίως"».

Επίσης, αναφέρεται ότι «τα τρία τελευταία χρόνια, η Αθήνα έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για να δηλώσει την παρουσία της κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ενεργειακού πυρετού που έχει εκδηλωθεί στην Α. Μεσόγειο. Υπέβαλε προσφορά για ένα σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει 8 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πρόκειται για αέριο προερχόμενο από τα οικόπεδα που ελέγχουν η Κύπρος και το Ισραήλ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ευρώπη θα συνδεθεί με το οικόπεδο Λεβιάθαν του Ισραήλ διά μέσω της Ελλάδας (μέσω του αγωγού IGI Ποσειδών που διαχειρίζεται η ιταλική Edison και η ελληνική ΔΕΠΑ)».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «ο Αντώνης Σαμαράς και οι Έλληνες υπέρμαχοι του ρόλου της Ελλάδας ως μεταφορέα εκτιμούν ότι μια συντονισμένη προσπάθεια από την ΕΕ προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης των επιλογών εισαγωγής ενέργειας, θα εστιάσει την προσοχή σε παραγωγούς όπως το Αζερμπαϊτζάν».

Πηγή

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *