ροή ειδήσεων

Απέραντο γηροκομείο η Ελλάδα



Μέχρι το 2020, 13 χώρες θα είναι υπερ-γερασμένες – με πάνω από 20% του πληθυσμού τους...
να είναι άνω των 65 ετών – σύμφωνα με μια έκθεση της Υπηρεσίας Επενδυτή της Moody’s. Αυτός ο αριθμός θα έχει ανέβει σε 34 κράτη μέχρι το 2030....

Σήμερα, μόνο τρεις χώρες ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία: η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία.

«Πλέον, θα ζούμε τις συνέπειες της δημογραφικής μετάβασης», προειδοποιούν οι Έλενα Ντούγκαρ και Μαντχάβι Μπόκιλ, συγγραφείς της έκθεσης. «Ο ανεπανάληπτος ρυθμός γήρανσης θα έχει μια σημαντική αρνητική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη τις επόμενες δύο δεκαετίες, σε όλες τις ηπείρους».

Αυτό το φαινόμενο αναμένεται να αφαιρέσει περίπου 1% από τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία.

Διαβάστε ακόμη: Η εκκωφαντική πτώση μιας επιχειρηματικής δυναστείας

Όπως αναφέρει το CNN Money, η Ελλάδα μαζί με τη Φιλανδία είναι οι δύο επόμενες χώρες που θα μπουν στο κλαμπ των «υπερ-γερασμένων» χωρών του χρόνου. Άλλες οχτώ χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται η Γαλλία και η Σουηδία, θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση μέχρι το 2020.

Ο Καναδάς, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν «υπερ-γεράσει» μέχρι το 2025, ενώ οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν το 2030.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η Σιγκαπούρη και η Κορέα θα ανήκουν στην ίδια κατηγορία μέχρι το 2030, ενώ και η Κίνα θα αντιμετωπίσει επίσης «σοβαρές πιέσεις από τη γήρανση του πληθυσμού της».

Η γήρανση του πληθυσμού συνιστά πρόβλημα επειδή λιγοστεύει ο αριθμός των εργαζομένων που τροφοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη και υποστηρίζουν τους συνταξιούχους.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι αυτή η δημογραφική τάση θα οδηγήσει σε μείωση της αποταμίευσης των νοικοκυριών, και άρα και σε μείωση της παγκόσμιας επένδυσης.

Όμως, οι αρνητικές επιδράσεις θα μπορούσαν να μετριαστούν αν ενθαρρυνθεί η μετανάστευση – ώστε να διευρυνθεί το εργατικό δυναμικό – και γίνουν επενδύσεις στην τεχνολογία – ώστε ο εργαζόμενος να γίνει πιο παραγωγικός.

Άλλα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και την ενθάρρυνση των γυναικών που ασχολούνται με τα οικιακά και την ανατροφή των παιδιών να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Πηγή: fortunegreece.com

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *