ροή ειδήσεων

Τα 14 μίλια που στραγγαλίζουν την Τουρκία



Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.... με τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας δημιουργούν την εντύπωση σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους ότι η Άγκυρα λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει μεθοδεύει για μια ακόμη φορά την εξαγωγή της κρίσης στο Αιγαίο.

Κάποιοι μάλιστα μιλούν για πρόβα τζενεράλε προκειμένου να στηθεί σκηνικό Ιμίων, καθώς η τουρκική ηγεσία επιχειρεί να πατήσει πόδι στην πιο πλούσια ίσως περιοχή κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και δη στο τρίγωνο Κρήτη-Καστελόριζο-Κύπρος.

Μάλιστα σύμφωνα με τους χάρτες που δεν αμφισβητούνται από κανένα εκτός από την Τουρκία η ΑΟΖ που οριοθετείται στο τρίγωνο Καστελόριζο – Ρω - Στρογγύλη αποτελεί επί της ουσίας ελληνικό θαλάσσιο σύνορο που εφάπτεται με την Κυπριακή ΑΟΖ σε μια γραμμή 14 ναυτικών μιλίων, δηλαδή 26-27 χιλιόμετρα, τα οποία σημειωτέον είναι και ευρωπαϊκή ΑΟΖ από την στιγμή που Ελλάδα και Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ



Η Τουρκία από την πρώτη στιγμή, το 1982 δεν έχει υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ακριβώς για να μπορεί να αμφισβητεί τα ύδατα με την Ελλάδα και και την Κύπρο και γνωρίζοντας ότι το Καστελόριζο είναι ένα κατοικήσιμο νησί και άρα διαθέτει ΑΟΖ. Το πρόβλημα συνεπώς κατά τον πατέρα της ΑΟΖ, καθηγητή Θοδωρή Καρυώτη είναι ότι το Καστελόριζο έχοντας δική του ΑΟΖ αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας, με την Αίγυπτο και την Κύπρο, δηλαδή η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο!

Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία έχει ζητήσει από την Αίγυπτο να μη λάβει υπόψη το Καστελόριζο, στις διαπραγματεύσεις της με την Ελλάδα, ωστόσο το Κάιρο δεν δέχθηκε τις τουρκικές αυτές διεκδικήσεις και είναι έτοιμο να δεχθεί ότι το Καστελόριζο διαθέτει ΑΟΖ.


Αυτό θα φανεί στην επικείμενη πολύ σημαντική συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου όπου αν υπάρξει συμφωνία θα είναι μια μεγάλη νίκη της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, η οποία μπορεί να δώσει σημαντικές ανάσες στο εσωτερικό μέτωπο για την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός να σημειωθεί ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Λευκωσία και από κει μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη θα μεταβούν στο Κάιρο για την κρίσιμη αυτή συνάντηση, ενώ εντός του Νοεμβρίου την Κύπρο θα επισκεφθεί σύμφωνα με πληροφορίες και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει μετά και την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΥΕΘΑ, το αρραγές εθνικό μέτωπο στον άξονα Αθήνας-Λευκωσίας.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *