ροή ειδήσεων

Δεκάδες θύματα στις ασκήσεις τα τελευταία χρόνια - 23χρονος στην Ρόδο το 2001



Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων ζητεί την απαγόρευσή τους με πραγματικά πυρά...

«Εδώ και 20 χρόνια απαιτούμε την απαγόρευση των ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Ομως οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων γράφουν τις εκκλήσεις μας στα παλιά τους τα παπούτσια. Τώρα μαζεύουμε νεκρούς και κομματιασμένους συναδέλφους από τα πεδία βολής» υπογραμμίζει για το ατύχημα στο πεδίο ασκήσεων Γλαφυρών στον Βόλο η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, η οποία θυμίζει πως ήταν η σημερινή κυβέρνηση που κλιμάκωσε τις στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά. «Αυτά τα παιδιά έπεσαν στο καθήκον, που δεν εκτελείται μονάχα την ώρα που σε χρειάζεται η πατρίδα αλλά και αυτές τις στιγμές που τα παλικάρια μας εκπαιδεύονται για να είναι έτοιμα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Είναι πιο «έτοιμοι» οι φαντάροι αν υποβάλλονται σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά;

• Στις 14 Μαΐου 2001 κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εκπαιδευτική άσκηση σε στρατόπεδο στη Ρόδο, ο 23χρονος λοχίας Αδάμ Αδαμίδης τραυματίστηκε θανάσιμα από έκρηξη χειροβομβίδας σε αποθήκη πυρομαχικών.

• Στις 2 Σεπτεμβρίου 2003 ο έφεδρος 5ετούς υποχρέωσης λοχίας Στ. Φακάκης, 23 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα από έκρηξη χειροβομβίδας κατά τη διάρκεια άσκησης. Λίγες ημέρες αργότερα, θεωρώντας εαυτόν υπεύθυνο, αυτοκτόνησε ο επικεφαλής της άσκησης αξιωματικός.

• Στις 9 Μαρτίου 2005 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας (βολή με τουφέκι) στο Πεδίο Βολής Θήβας, ο 20χρονος στρατιώτης Μαρτζούκος Μάριος του Κωνσταντίνου από την Κέρκυρα, που υπηρετούσε στο ΚΕΠΒ Θήβας, τραυματίστηκε θανάσιμα.

• Τον Νοέμβριο του 2009 τραγικό θάνατο βρήκε ένας μόνιμος υπολοχαγός της Εθνικής Φρουράς από έκρηξη χειροβομβίδας την οποία κρατούσε στα χέρια του.
Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις «τροχαίων» ατυχημάτων (με θανάτους και τραυματισμούς) κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων. Τελευταία περίπτωση ο 20χρονος πεζοναύτης Στάθης Κρόκος που σκοτώθηκε στις 5 Ιουνίου 2013 μετά την πτώση ενός απαρχαιωμένου τεθωρακισμένου Μ113 σε χαράδρα.

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/10/14 21:17

    ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΓΙΑ ΚΑΠΡΙΤΣΙΟ, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΥΕΘΑ ΛΟΓΩ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΠΟΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/10/14 22:41

    Το σωστό είναι να κάνουμε ασκήσεις με σφεντόνες πατριώτη . Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να χάνονται παλικάρια εν καιρό ειρήνης αλλά πρέπει να είμαστε κατάλληλα εκπαιδευμένη ,και μόνο ένας τρόπος υπάρχει ,πραγματικά πυρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *