ροή ειδήσεων

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 3 Καλύμνιων ψαράδων στην Αίγυπτο



Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 3 Καλύμνιων ψαράδων που συνελήφθησαν στην Αίγυπτο... με την κατηγορία της παράνομης εισόδου και αλιείας.

Μια περιπέτεια που κράτησε περισσότερο από 40 ημέρες και από χθες Δευτέρα (20 Οκτωβρίου 2014) απόγευμα, παίρνει και ουσιαστικά τέλος ,αφού ήδη με το σκάφος τους αναχώρησαν από Αίγυπτο και επιστρέφουν στην Κάλυμνο.
Συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου 2014 ενώ το αλιευτικό σκάφος «Άρχοντας Μ» Νηολογίου Καλύμνου 524, κυριότητας Μιχαήλ Καρδούλια του Νικολάου, στο οποίο επέβαιναν ως πλήρωμα 3 Καλύμνιοι ψαράδες έπλεε σε διεθνή ύδατα σε απόσταση 20 και πλέον ναυτικών μιλίων από τις Αιγυπτιακές ακτές ,στις έντεκα το βράδυ σκάφος της Αιγυπτιακής ακτοφυλακής το ακινητοποίησε για έλεγχο και στη συνέχεια μετέφερε το σκάφος μαζί που τους επιβαίνοντες στη Ναυτική Βάση EL SALUM.

Να σημειώσουμε ότι το σκάφος είχε νόμιμη «Άδεια Αλίευσης» από τις Ελληνικές Αρχές με ισχύ από 1/1/2014 έως 31/12/2014 για την αλιεία των ειδών Ξιφίας και μακρύπτερος τόνος με τα αλιευτικά εργαλεία LLD,LHP,LTL στα Εθνικά και Διεθνή ύδατα Μεσογείου.
Οι τρεις Καλύμνιοι ναυτικοί οδηγήθηκαν στη φυλακή όπου κρατήθηκαν για 3 ημέρες και μετά την παρουσία τους ενώπιον δικαστηρίου, αφέθηκαν ελεύθεροι.
Βέβαια η αποφυλάκιση τους ήταν μία θετική εξέλιξη χωρίς όμως αυτό να αποτελεί τη ζητούμενη λύση αφού η Αιγυπτιακή Ακτοφυλακή δεν αποδέσμευε το σκάφος καθόσον θα έπρεπε να διερευνήσει αν ο εξοπλισμός του ήταν συμβατός και προβλεπόμενος για αλιευτικό σκάφος.
Μία διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα που δεν ήταν εύκολο να εκτιμηθεί σε πόσο χρόνο θα ολοκληρωνόταν.
Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας προκύπτει ότι άμεση ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Ομοσπονδίας αλιευτικών συλλόγων Γιώργου Κατσοτούρχη.
Βέβαια τα πράγματα δεν ήσαν τόσο εύκολα ,όσο αρχικά φαινόντουσαν ιδιαίτερα με την επιστροφή του σκάφους.
Η σύζυγος του Καπετάνιου και ιδιοκτήτη του σκάφους κα Δέσποινα Καρδούλια μετά από συνεννόηση με τον σύζυγο της Μιχάλη Καρδούλια, επισκέφθηκε τον τέως Δήμαρχο Δημήτρη Διακομιχάλη, ζητώντας τη συνδρομή του, γνωρίζοντας ότι και κατά το παρελθόν είχε χειριστεί με επιτυχία παρόμοιες περιπτώσεις .
Ο τέως Δήμαρχος Δ.Διακομιχάλης, που από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσε την υπόθεση και είχε επικοινωνήσει ήδη τις οικογένειες των 3 ναυτικών, άμεσα ενεργοποιήθηκε έχοντας δίπλα του τον Αντώνη Κουντούρη, συνεργάτη του και γνώστη παρομοίων θεμάτων από την θητεία του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .
Αρχικά ο Δ.Διακομιχάλης ενημερώνει τον Υπουργό Εξωτερικών Ε. Βενιζέλο, τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κούρκουλα , και επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον πρέσβη στο Κάιρο Χριστόδουλο Λάζαρη, με τον Πρόξενο κ. Καποδίστρια στην Αλεξάνδρεια, αλλά και με τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, του οποίου στη συνέχεια η παρέμβαση του ήταν ουσιαστική.
Για κάθε ενέργεια του, επί καθημερινής βάσεως επικοινωνούσε με το καπετάνιο Μιχάλη Καρδούλια τον οποίο ενημέρωνε για την εξέλιξη και για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθούσε.
Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου ο Δ.Διακομιχάλης μεταβαίνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον Αντώνη Κουντούρη και το Γιάννη Καρδούλια , αδερφό του καπετάνιου .
Την Τρίτη συναντούν τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ.Κούρκουλα και το διευθυντή του Διπλωματικού του γραφείου, πρέσβη κ. Αθανασίου, ενημερώνοντας τους αναλυτικά για τις ενέργειες που απαιτούνταν για να ξεμπλοκάρει το θέμα.
Την Τετάρτη ο Δ. Διακομιχάλης μαζί με το Βουλευτή Δωδεκανήσου Δ. Κρεμαστινό επισκεφτήκαν τον Υπουργό Εξωτερικών Ε. Βενιζέλο ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι θα έθετε το θέμα επίσημα στον ομόλογο του, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε στην Αίγυπτο στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2014 , πράγμα που έγινε.
Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου το Δ.Διακομιχάλη ενημερώνουν από το Γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών, ότι ο Αρχηγός της ακτοφυλακής της Αιγύπτου, υπέγραψε την σχετική απόφαση προκειμένου να επιστραφεί το σκάφος στους Καλύμνιους ψαράδες και να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν.Μετά από την διεκπεραίωση κάποιων τυπικών διαδικασιών,οι 3 Καλύμνιοι ψαράδες με τη συνοδεία του Προξένου παρέλαβαν το σκάφος που φυλασσόταν στο ναύσταθμο και χθες τις απογευματινές ώρες αναχώρησαν για να επιστρέψουν στην Κάλυμνο.
Τέλος καλό όλα καλά, απλά κρίναμε απαραίτητο να παραθέσαμε αναλυτικά τα παραπάνω στοιχεία , επειδή τις τελευταίες ημέρες πολλά ακούστηκαν για διάφορους που δήθεν «κατόπιν ενεργειών τους» τακτοποίησαν το θέμα.
kalymnos-news.gr/

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *