ροή ειδήσεων

Al Bowlly: Ο πρώτος Έλληνας ποπ-σταρ | βιντεο



Με καταγωγή από τη Ρόδο και αυστραλιανές ρίζες
Ως Έλληνες έχουμε συνηθίσει στο γεγονός ότι πολλοί συμπατριώτες μας έχουν γίνει...
«αστέρια» της διεθνούς σκηνής. Υπάρχουν οι επιφανείς όπως η Μαρία Κάλλας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ντέμης Ρούσος, η Νάνα Μούσχουρη, ο Yianni. Μετά υπάρχουν οι λιγότερο επιφανείς λόγω αλλαγών στο όνομα ή επειδή είναι μισοί Έλληνες, όπως ο George Michael, ο Cat Stevens, οι Andrews Sisters, ο Tony Orlando, για να αναφέρουμε μερικούς. Όλοι αυτοί ακολούθησαν τα βήματα του άντρα που αναφέρεται ως ο πρώτος ποπ σταρ του κόσμου - Al Bowlly.

Ο Albert Alick Bowlly ήταν ο διασημότερος τραγουδιστής της δεκαετίας του 1920 και του ‘30. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έκανε πάνω από 1.000 δίσκους, οι οποίοι με δεδομένες τις πρωτόγονες τεχνικές ηχογράφησης εκείνων των χρόνων ήταν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Τον αποκαλούσαν διάσημο αισθηματικό τραγουδιστή της Ευρώπης, ή πρέσβη του τραγουδιού. Ο Al Bowlly ήταν ο πρώτος τραγουδιστής που χρησιμοποίησε μικρόφωνο και ενισχυτές για να προβάλει την προσωπικότητά του και ο Τύπος τον ονόμασε «ο κατακτητής Al Bowlly». Ήταν ο πρώτος δημοφιλής Βρετανός τραγουδιστής που έκανε σόλο βαριετέ εμφάνιση, ο πρώτος που προσκλήθηκε να κάνει σόλο εμφάνιση στο BBC, και ο πρώτος που προσκλήθηκε να δουλέψει στην Αμερική.

Το αρχικό του όνομα δεν ήταν Bowlly και ο πατέρας του καταγόταν από το ιστορικό νησί της Ρόδου.

Η ιστορία του ξεκινά με τον πατέρα του Alick Pauli από τη Ρόδο. Από τις λίγες διαθέσιμες πληροφορίες μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι το όνομα του ήταν Αλέξανδρος (Άλεξ) Παυλής ή Παύλου. Το όνομά του πιθανότατα σμικρύνθηκε και αγγλοποιήθηκε από κάποιον κυβερνητικό υπάλληλο, όταν έκανε αίτηση για διαβατήριο, όπως έγινε και με τα ονόματα άλλων μεταναστών σε παρόμοιες περιστάσεις, χωρίς την άδειά τους. Το 1892 έφυγε από τη Ρόδο και μετανάστευσε στην Αυστραλία. Έφτασε στο Περθ τον ίδιο χρόνο. Το ταξίδι για την Αυστραλία ήταν πολύ μεγάλο εκείνα τα χρόνια, γεγονός που επέτρεπε να δημιουργηθούν σοβαρές φιλίες ανάμεσα στους επιβάτες. Στο πλοίο ο Alick συνάντησε και ερωτεύτηκε μία συνεπιβάτη, χριστιανή από το Λίβανο, την Miriam Ayoub που μετανάστευε επίσης στην Αυστραλία.

Στο Αυστραλιανό Ληξιαρχείο Γάμων (1788-1950) ο αριθμός καταχώρησης 103 δείχνει ότι ο Alick Pauli παντρεύτηκε την Miriam Ayoub στο Περθ το 1892. Το Περθ ήταν ένα περίεργο μέρος για να αποφασίσουν οι νεόνυμφοι Alick και Miriam Pauli να μείνουν. Το 1892 το Περθ ήταν μία πολύ μικρή πόλη που είχε ιδρυθεί από την Αγγλική Κυβέρνηση μόλις 63 χρόνια πριν, επειδή φοβήθηκαν ότι οι Γάλλοι μπορεί να εγκαθίδρυαν εκεί αποικία. Ο πληθυσμός του Περθ ήταν 38.000 κάτοικοι, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες ήταν ελάχιστες και η δουλειά δυσεύρετη. Το 1892 ήταν ένα σημείο καμπής για το Περθ γιατί ανακαλύφθηκε χρυσός και ο πληθυσμός του αυξήθηκε.

Ο Alick και η Miriam δεν ενδιαφέρονταν για την εξόρυξη χρυσού κι έτσι έφυγαν από το Περθ και κατευθύνθηκαν στο Lourenço Marques (το σημερινό Maputo) η πρωτεύουσα της τότε πορτογαλικής αποικίας της Μοζαμβίκης. Όταν έκαναν αίτηση για ταξιδιωτικά έγγραφα στο Περθ ένας αδιάφορος υπάλληλος έκανε λάθος στο όνομα και έγραψε το Pauli σε Bowlly. Όλα τα έγγραφα ήταν στα αγγλικά και αφού ο Alick μπορούσε να μιλάει και να διαβάζει μόνο Ελληνικά, το λάθος πέρασε απαρατήρητο και το επώνυμο έγινε μόνιμο όταν έφτασαν στη Μοζαμβίκη. Ενόσω ο Alick ήταν εκεί ξεκίνησε μία επιχείρηση ως εισαγωγέας-εξαγωγέας. Επίσης, ξεκίνησε τη δημιουργία της οικογένειάς του και στις 7 Ιανουαρίου του 1899, γεννήθηκε το τέταρτο παιδί τους, ο Albert. Στις αρχές του 1900 η οικογένεια μετακόμισε στο Pietermaritzburg, στη Νότια Αφρική. Το 1903 έγιναν πολιτογραφημένοι πολίτες της Νότιας Αφρικής και μετακόμισαν στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Καθώς ο Albert μεγάλωνε δεν έδειχνε ενδιαφέρον για το σχολείο και το παράτησε στα 14 για να εκπαιδευτεί σαν κουρέας στο κουρείο του θείου του. Αυτό ήταν επίσης μία προσωρινή δουλειά καθώς το όνειρό του ήταν να γίνει διασκεδαστής. Έκανε μαθήματα φωνητικής και κιθάρας και σύντομα κατάφερε να βρει δουλειά παίζοντας κιθάρα, μπάντζο και γιουκαλίλι. Στην ηλικία των 22 χρόνων τού προσφέρθηκε δουλειά από τον αρχηγό συγκροτήματος, τον Edgar Adler. Εκείνες τις μέρες οι τραγουδιστές ήταν κανονικά μέλη μίας μεγάλης μπάντας «Big Band» και ο αρχηγός της μπάντας ήταν ο «σταρ». Συχνά ο τραγουδιστής δεν αναφερόταν καθόλου. Ο Albert προοριζόταν να τα αλλάξει όλα αυτά.

Το 1923 η μπάντα του Edgar Adler ξεκίνησε μία περιοδεία στη Ροδεσία, την ανατολική Αφρική, την Ινδία, και την εξωτική Σουραμπάγια, στην ανατολική Ιάβα. Όταν o Edgar Adler επέστρεψε ο Albert δεν έκανε το ίδιο. Για την ακρίβεια δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στη Νότια Αφρική. Αντιθέτως δέχθηκε μία δουλειά με την ορχήστρα του Jimmy Lequine στην Καλκούτα και έκανε πάλι περιοδεία στην Άπω Ανατολή ως ο τραγουδιστής της μπάντας. Τελικά πήγε στο Βερολίνο όπου τραγούδησε με πολλές διάσημες μπάντες. Εκεί ξεκίνησε να φτιάχνει δίσκους που ενίσχυσαν τη φήμη του ως τραγουδιστή.

Τον Ιούλιο του 1928 πήγε στο Λονδίνο και έγινε μέλος της μπάντας του ξενοδοχείου Savoy ως τραγουδιστής και κιθαρίστας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν τόσο δημοφιλής που οι άνθρωποι πήγαιναν στο ξενοδοχείο μόνο για να τον ακούσουν να τραγουδά. Η παραγωγή δίσκων του αυξήθηκε όπως μεγάλωσε και η δημοτικότητά του. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής ως καλλιτέχνης που έγραφε δίσκους και ο κόσμος άρχισε να ψάχνει για δίσκους που είχαν τη φωνή του μέσα. Εκείνα τα χρόνια οι τραγουδιστές δεν αναφέρονταν στις ηχογραφήσεις. Αν υπήρχε κάποια αναφορά γενικά θα αναφερόταν ως φωνητική επωδός από τον Al Bowlly. To 1931 ηχογράφησε πάνω από 200 επωδούς. Ο Al Bowlly έγινε ο «σταρ» της μπάντας.
ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΦΑΤΟΥΡΟΥ
http://neoskosmos.com/



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *