ροή ειδήσεων

Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στην νησιωτική χώρα ζητά η τρόικα



Πιέσεις για κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας , αλλά και για την...υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή στα επίπεδα του 19% ή του 21% δέχεται η κυβέρνηση από την τρόικα.
Βάσει της τελευταίας επικαιροποίησης του Μνημονίου η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να παρουσιάσει εντός του καλοκαιριού ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του ΦΠΑ, να το νομοθετήσει έως τον Οκτώβριο και να το θέσει σε ισχύ από την 1-1-2015.
Το θέμα το επανέφεραν στις 13 Οκτωβρίου οι επικεφαλής της τρόικας κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου ενημέρωσαν του υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα στο τομέα του ασφαλιστικού και του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in.gr, ήδη από τις 7 Οκτωβρίου , μια ημέρα πριν αποχωρήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ από την Αθήνα, επανέφεραν προς συζήτηση το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στην νησιωτική χώρα.
Η τρόικα θεωρεί πως οι κατά 30% μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο (5%, 9% και 16%) ενθαρρύνουν την παραβατικότητα και πρέπει να εκλείψουν.
Ακόμη, οι δανειστές ζητούν καθολική αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος ΦΠΑ - ισχύει από το 1987 - με ενοποίηση κλιμακίων που θα οδηγήσουν στην υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21%.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Χριστόδουλος Στεφανάδης μελετούν το θέμα ήδη από τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει στις αλλαγές που ζητά η τρόικα, διαμηνύοντας μάλιστα πως οι συνθήκες δεν είναι «ώριμες» για μια τέτοια αλλαγή.
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες Πέμπτη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι απώλειες εσόδων από τη μη είσπραξη ΦΠΑ στην Ελλάδα ανήλθαν το 2012 σε 6,6 δισ. ευρώ ή στο 33% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων, όταν οι συνολικές απώλειες εσόδων από ΦΠΑ στην ΕΕ ήταν 177 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ των κρατών μελών.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/10/14 00:26

    Γιατί έχετε δει εσείς όφελος από μειωμένο ΦΠΑ? Εκτός από 2 καταστήματα που υπολογίζουν σωστά τις τελικές τιμές μειωμένα, όλοι οι άλλοι πουλάνε μεν με μειωμένο ΦΠΑ, αλλά οι τελικές τιμές είναι τιμές Αθήνας φουσκώνοντας την τιμή προ ΦΠΑ. Το ίδιο πληρώνουμε και η διαφορά φυσικά πάει στην τσέπη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *