ροή ειδήσεων

Έρχονται τα ηλεκτρονικά... τεφτέρια



Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και να τεθεί σε ισχύ...



νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) που φιλοδοξεί να λύσει τον... γόρδιο δεσμό των διασταυρώσεων και των συμψηφισμών της επιστροφής φόρου με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Προωθούνται οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός συστήματος συμψηφισμών της επιστροφής φόρου με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμείαΟι ασφαλιστικοί φορείς περιμένουν την είσπραξη 150 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία συμψηφισμών, την ώρα που η αδυναμία ηλεκτρονικών ελέγχων προκαλεί καθυστέρηση και στην επιστροφή φόρων σε μισθωτούς, αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχους που δεν χρωστούν πουθενά. Η νέα ΚΥΑ θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τη δημιουργία Βάσης Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Εισφορών στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε., εταιρεία του Υπουργείου Εργασίας που είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της κοινωνικής ασφάλισης. Σε αυτήν τη βάση θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και οι ασφαλισμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξάρτητα από το εάν αυτές έχουν ρυθμιστεί ή όχι. Σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα δημιουργηθεί μηχανισμός online ενημέρωσης της βάσης αυτής, η οποία, μέχρις ότου ολοκληρωθεί, θα επικαιροποιείται ανά 15νθήμερο.
Το Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διαδικασία ελέγχου ύπαρξης ή μη οφειλών στα Ταμεία θα υποβάλλει στην ΗΔΙΚΑ το αρχείο δικαιούχων επιστροφής φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ. Εφόσον λάβει σήμανση ότι ο δικαιούχος υπόκειται σε διαδικασία συμψηφισμού, η υπόθεση θα εκκαθαρίζεται από την αρμόδια κάθε φορά ΔΟΥ.

Η διαδικασία
Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος της εκάστοτε ΔΟΥ θα αποκτά πρόσβαση στη Βάση Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών της ΗΔΙΚΑ, θα καταχωρεί στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του δικαιούχου επιστροφής και θα βλέπει μεταξύ άλλων:
-όλα τα στοιχεία του (είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε εταιρεία)
-το ποσό της οφειλής
-τα Ταμεία στα οποία χρωστάει
-τους λογαριασμούς IBAN στους οποίους θα κατατεθεί το παρακρατηθέν ποσό προς συμψηφισμό
-την πιθανή κατανομή του ποσού σε περισσότερα ασφαλιστικά Ταμεία καθώς και
-το ποσό που απομένει μετά τον συμψηφισμό, για επιστροφή.
Στη συνέχεια, το Υπουργείο Οικονομικών θα αποδίδει τα παρακρατούμενα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ταμείων και θα αποστέλλει ημερησίως στις αρμόδιες διευθύνσεις και στην ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικό αρχείο με τα αποδιδόμενα ποσά ανά ΑΦΜ. Με την καταχώρηση στην εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ των εντολών μεταφοράς και τη διασταύρωσή τους από το ημερήσιο αρχείο του ΥΠΟΙΚ, θα ολοκληρώνεται ο συμψηφισμός και το σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα αφαιρεί από τις συνολικές οφειλές τα συμψηφισθέντα ποσά.
Τα Ταμεία με τη σειρά τους θα ενημερώνουν τα πληροφοριακά τους συστήματα για το νέο υπόλοιπο του οφειλέτη. Όσο για τους δικαιούχους επιστροφής - οφειλέτες, αυτοί θα ενημερώνονται τελευταίοι, ηλεκτρονικά, μέσω του Τaxisnet.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *