ροή ειδήσεων

Γιατί ο Μπαρόζο πετάει τρόφιμα στα σκουπίδια;



Βάλια Μπαζού
Γιατί αυτό προστάζει το λόμπι των εταιρειών τροφίμων! Η ιστορία ξεπερνά κάθε φαντασία...
αφού κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα έδινε εντολή να «θαφτεί» πρόταση για την ανάλειψη σχεδίου δράσης προκειμένου να μειωθεί ο τεράστιος όγκος τροφίμων που οδηγούνται άθικτα καθημερινά στις χωματερές.
Και όμως ο Μπαρόζο λίγο πριν αποχαιρετήσει το «θρόνο» της ΕΕ, όπως αποκάλυψε το neweurope φρόντισε να ικανοποιήσει τα λόμπι των εταιρειών τροφίμων σε πείσμα της κοινής λογικής.
Τα στοιχεία που κινητοποίησαν ευρωβουλευτές αλλά και κατώτερα στελέχη της Κομισιόν προέκυψαν από έρευνα της ίδιας της Επιτροπής που αποκάλυπτε ότι κάθε χρόνο κάθε ευρωπαίος πολίτης πετάει στα σκουπίδια 180 κιλά τρόφιμα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα στις χωματερές οδεύει το 1/3 της τροφής που παράγεται στην Ευρώπη πάνω από 90 εκατομμύρια τόνοι.
Ενώ λοιπόν το σχέδιο δράσης βρισκόταν στη διαδικασία κατάρτισης με στόχο να υιοθετηθεί ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων, ο Μπαρόζο έδωσε εντολή τον Μάιο λίγο πριν τις ευρωεκλογές στον Επίτροπο Περιβάλλοντος να «θάψει» την πρόταση.
Η πρόταση προέβλεπε ως στότχο ότι όλα τα κράτη μέλη θα έπρεπε να θέσουν σε εφαρμογή στρατηγικές έτσι ώστε να μειωθεί κατά 30% μέχρι το 2025 η ποσότητα των τροφίμων που πετάγεται στα σκουπίδια.
Τα στελέχη της Επιτροπής δεν παραδέχονται βέβαια ότι η πρόταση μπήκε στο συρτάρι και υποστηρίζουν ότι απλώς ο Μπαρόζο θεώρησε πολύ σοβαρό το θέμα για να δεσμεύσει τη νέα Επιτροπή.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *