ροή ειδήσεων

Βουλευτής των ΑΝΕΛ ζητά να αναβιώσει ο... Κολοσσός της Ρόδου -Τι ακριβώς προτείνει



Μετά την πρόταση του Βασίλη Καπερνάρου για τη μετατροπή του αεροδρομίου Καλαμάτας... σε βάση εκτόξευσης επανδρωμένων πυραύλων στο Διάστημα για τουριστικούς λόγους, ένας ακόμη βουλευτής των ΑΝΕΛ πρωτοτυπεί ζητώντας να αναβιώσει ο... Κολοσσός τη Ρόδου!

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστα Δαμαβολίτης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ζητεί την υποστήριξη και την ουσιαστική συμβολή του υπουργείου Πολιτισμού, για την προώθηση και υλοποίηση της αναβίωσης του αρχαίου θαύματος του Κολοσσού της Ρόδου.


Συγκεκριμένα, προτείνει την κατασκευή ενός σύγχρονου οικοδομήματος, που θα δώσει πνευματική πνοή στους κατοίκους του νησιού, προσφέροντας παράλληλα κίνητρα εναλλακτικού τουρισμού και συνεισφέροντας στην πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

«Πρόκειται για μια καινοτόμο ιδέα, που στόχο έχει την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς με τα πλέον σύγχρονα μέσα, συμβάλλοντας με μοναδικό τρόπο στην ανάκαμψη της χώρας» σχολιάζει ο βουλευτής στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα.



Ο Κώστας Δαμαβολίτης

Ολόκληρη η ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ έχει ως εξής:

«Ο Κολοσσός της Ρόδου αποτελούσε ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Κατασκευάστηκε προς τιμήν του θεού Ήλιου, ως ευγνωμοσύνη των Ρόδιων, μετά την επιτυχή τους αντίσταση εναντίον του Μακεδόνα στρατηγού, Δημήτριου του Πολιορκητή.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε (μπρούτζινα φύλλα) προερχόταν από τον πολιορκητικό πύργο του Δημητρίου, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο, πως μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου, μπορεί να προκύψει ένα έργο τέχνης, έμβλημα της ειρήνης και της ελευθερίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Κολοσσός της Ρόδου υπήρξε πηγή έμπνευσης για τον Γάλλο γλύπτη Bartholdi, για την κατασκευή του Αγάλματος της Ελευθερίας.

Το άγαλμα υπήρξε μοναδικό επίτευγμα αισθητικής και μηχανικής, αφού λόγω του μεγέθους του υπήρχαν πολλά προβλήματα στατικότητας που έπρεπε να επιλυθούν προτού αρχίσει η κατασκευή. Ο Κολοσσός αποτέλεσε πόλο έλξης για ανθρώπους απ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο, ενώ ακόμα και όταν κατέρρευσε μετά από ένα σεισμό, προκαλούσε δέος στους επισκέπτες.

Ένα άλλο θαύμα του αρχαίου κόσμου, η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας καταστράφηκε μετά από φωτιά τερματίζοντας έτσι τη λειτουργία της μετά από αιώνες.

Όμως, το 2002, ολοκληρώθηκε η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και ξαναλειτούργησε μετά από 1.360 χρόνια.

Έτσι, το σύμβολο της γνώσης του αρχαίου κόσμου αναβίωσε μέσα από προσπάθειες της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, της Unesco και πολυάριθμων χορηγών.

Οι αρχιτέκτονες του οικοδομήματος δεν είχαν ως στόχο να κατασκευάσουν ένα πιστό αντίγραφο της αρχαίας βιβλιοθήκης, αλλά να δημιουργήσουν ένα έργο αντάξιο του παρελθόντος, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες.

Πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις σημερινές απαιτήσεις, εκτός από τη βιβλιοθήκη, κατασκεύασαν τρία μουσεία, πλανητάριο, αίθουσες διαλέξεων κα.

Πέρα από την αναβίωση της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, υπάρχουν παραδείγματα όπου οικοδομήματα με καινοτόμες αρχιτεκτονικές ιδέες έχουν γίνει σύμβολα των πόλεών τους, όπως για παράδειγμα η Όπερα του Σύδνεϋ, ο Ολυμπιακός Ηλιακός Πύργος στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το μουσείο Guggenheim στην πόλη Μπιλμπάο της Ισπανίας.

Τα οικοδομήματα αυτά συνδυάζουν όχι μόνο τη σπουδαία αισθητική αλλά και τη χρηστικότητα των δομών τους. Έτσι, για παράδειγμα δύο εκατομμύρια θεατές παρακολουθούν τις παραστάσεις της Όπερας κάθε χρόνο.

Αναλόγως, μπορούμε μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό να χρησιμοποιήσουμε και να αναδείξουμε στοιχεία του πολιτισμού μας.

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση και λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια στη Ρόδο, έφτασε η στιγμή της αναβίωσης του Κολοσσού.

Η κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος μέσα από διεθνή διαγωνισμό, σε συνδυασμό με τα τεχνικά επιτεύγματα του 21ου αιώνα μπορούν να δημιουργήσουν ένα αντίστοιχο θαύμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του νησιού στην Ανατολική Μεσόγειο, το έργο μπορεί να επανακτήσει το ρόλο του αρχαίου αγάλματος, ως σύμβολο ειρήνης και ελευθερίας στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων. Η συλλογή των οικονομικών πόρων μπορεί να γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco, από διεθνείς οργανισμούς, Ιδρύματα Ελληνισμού, την Ελληνική Πολιτεία κ.ά.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1) Διατίθεσθε να υποστηρίξετε το εγχείρημα της αναβίωσης του Κολοσσού της Ρόδου;

2) Διατίθεσθε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλιστούν όλοι οι οικονομικοί πόροι μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Unesco, της Ελληνικής Πολιτείας, διεθνών οργανισμών και Ιδρυμάτων Ελληνισμού;

3) Διατίθεσθε να συμβάλετε στη δημιουργία επιτροπής, αποτελούμενη από εξέχουσες προσωπικότητες, που στόχο θα έχει τη διαφάνεια των διαδικασιών και τη διασφάλιση διεθνούς κύρους;».


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος24/10/14 18:15

    Κύριε Δαμαβολίτη, εγώ ξέρω ότι οι "σώφρονες" πολιτικοί (και όχι οι ονειροπαρμένοι) πρώτα αρχίζουν από τα θεμέλια ένα σπίτι και μετά πάνε στην οροφή. Εμείς εδώ (και εσείς φυσικά) δεν κατορθώσατε να μαζέψετε τα σκουπίδια από τον δρόμο, να φτιάξετε υποδομές πολιτισμένου κράτους μέλους της ΕΕ και ζητάτε να φτιάξετε τον Κολοσσό (φαντάζομαι τερατούργημα) αφού δεν ξέρετε με τι έμοιαζε στην αρχαιότητα. Ασχοληθείτε πρώτα με τους γύφτους, το λιμάνι που 40 χρόνια ακόμα δεν είναι έτοιμο, την μαρίνα, το καρνάγιο, την ΔΕΗ, τους κράχτες και τα δάση από τις παράνομες πινακίδες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια δεξιά και αριστερά, την ανυπαρξία υγιεινής μέριμνας (νοσοκομείο, ασθενοφόρα), τους δρόμους καρμανιόλες και μετά βάλτε μπροστά τον Κολοσσό (που δεν ξέρετε πως ήταν). Προσγειωθείτε πιά στην πραγματικότητα γιατί εκεί μέσα στο κυνοβούλιο πετάτε στα σύννεφα με τους τρελούς μισθούς που παίρνετε.
    Ορφανίδης Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/10/14 09:18

      ΣΩΣΤΟΣ ΕΙΣΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑ ΠΕΙ ΠΡΩΤΟΝ ΟΠΟΙΣ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΟΣΣΟ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΘΑ ΞΕΣΚΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑ . Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ.ΟΧΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ( ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ) ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΡΕΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΛΑ ΜΑΣ ΕΧΕΟΥΝ ΧΑΝΤΑΚΩΣΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/10/14 17:39

      "Πάντα οι άλλοι φταίνε".... εμείς ποτέ!!!!!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος25/10/14 17:44

      Εχεις διανοηθεί πόσοι γύφτοι θα μαζεύονται κάτω από τον Κολοσσό για να ζητιανεύουν? Και που θα τον στήσουν? με ποιές υποδομές στάθμευσης, οδικής πρόσβασης και τις τόσες άλλες βοηθητικές υποδομές (τουαλέτες, καταστήματα. γραφεια πληροφοριών κτλ?

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *