επικαιρότητα

Προκλητικός ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου: Τα γλυπτά ήρθαν νόμιμα- Δεν τα επιστρέφουμε στην ΕλλάδαΜε ένα κυνικό τελεσίγραφο, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, τελειώνει τις...
όποιες συζητήσεις γίνονται γύρω από την ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Μιλώντας σήμερα στα βρετανικά ΜΜΕ, ο ΜακΓκρέγκορ, ξεκαθαρίζει, ότι τα "μάρμαρα" θα μείνουν εκεί που είναι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της London Evening Stanbdard και όπως μεταδίδει το iefimerida.gr, ο κ. ΜακΓκρέγκορ απορρίπτει τις προσπάθειες που γίνονται εσχάτως από την ελληνική κυβέρνηση, την Αμάλ Κλούνεϊ και την ΟΥΝΕΣΚΟ, για να επιστραφούν τα γλυπτά στο φυσικό τους χώρο.
Μιλώντας στους Βρετανούς δημοσιογράφους επανέλαβε την πάγια θέση του μουσείου ότι αυτά περιήλθαν στην κατοχή του από τον Λόρδο Έλγιν που ενήργησε με νόμιμο τρόπο στις αρχές του 19ου αιώνα και ότι η παρουσία τους στο Βρετανικό Μουσείο ήταν «μέγιστο δημόσιο όφελος» για τον παγκόσμιο πολιτισμό.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ περίπου το 1/3 των μαρμάρινων ανάγλυφων που κοσμούσαν το Ναό του Παρθενώνα, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο και άλλα τόσα στην Αθήνα. Ο κ. ΜακΓκρέγκορ σημειώνει: «Πάρα πολλά δεν υπάρχουν πια. Οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης της καλλιτεχνικής οντότητας, πολλώ δε μάλλον αν τα επιστρέψουμε στο ερειπωμένο κτίριο από το οποίο προήλθαν».
Μιλώντας στους Times o MακΓκρέγκορ επισήμανε πως είναι ανοιχτός για συζητήσεις με την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά δεν θα προβάλει το επιχείρημα πως είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Μαρμάρων. «Αν συμβεί αυτό, τότε οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα γλυπτά δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο χρησιδανείου, ενώ, έτσι και αλλιώς, οι Έλληνες δεν ενδιαφέρεται για το δανεισμό τους ούτως ή άλλως, σημειώνει το άρθρο. «Αυτό είναι λυπηρό, διότι αυτά τα γλυπτά ανήκουν σε όλους. Είναι σημαντικό να μπορεί να τα δει κανείς σε διαφορετικά σημεία».
Επιπροσθέτως σημείωσε πως τα έργα, επίσημα, δεν ανήκει στην βρετανική κυβέρνηση, αλλά στο Βρετανικό Μουσείο που είναι οι διαχειριστές και νόμιμοι υπόχρεοι έναντι του κοινού.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/11/14, 3:56 μ.μ.

    Παλιοκλέφτες με το κολονήσι σας.
    Αν δεν είχατε κατακλέψει όλο τον πλανήτη, δεν θα είσασταν πουθενά παλιοαδερφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

S M S

θα τους διώξει όλους τους παλιούς στο δήμο...
ή θα μάθει πρώτα από αυτούς και μετά...

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης