ροή ειδήσεων

Ένας Έλληνας στους πλουσιότερους Αμερικάνους


Ο γνωστός επιχειρηματίας Τζον Κασιματίδης, που από μικρός ονειρευόταν να γίνει ένας νέος Αριστοτέλης Ωνάσης, ξεχώρισε και το 2014....

Στη λίστα με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής περιλαμβάνεται για ακόμα μια χρονιά το όνομα του Έλληνα ομογενή Τζον Κατσιματίδη, ο οποίος χάρη στην πλούσια επιχειρηματική του δραστηριότητα ξεχώρισε και φέτος.

Ειδικότερα στη λίστα που κατήρτισε το Forbes για το 2014, ο κ. Κατσιματίδης κατέλαβε την 280η θέση έχοντας στην κατοχή του, μεταξύ άλλων, 400 βενζινάδικα, τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ τροφίμων της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα, την ομογενειακή εφημερίδα «The Hellenic Times», αλλά και εταιρίες Real Estate. Παράλληλα κατετάγη τρίτος ανάμεσα στους επτά συνολικά πλουσιότερους Έλληνες επιχειρηματίες της Αμερικής.

Μολονότι μεγάλωσε σε μία φτωχή συνοικία του Χάρλεμ η περιουσία του σήμερα ξεπερνά τα 2,3 δις δολάρια, επιβεβαιώνοντας με τη δράση του την άποψη που θέλει την Αμερική να αποτελεί τη «Γη της Επαγγελίας», ακόμα και για τους ξένους.

Το 1949 όταν η οικογένειά του έλαβε την απόφαση να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ από την Ελλάδα εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε βοηθώντας τον πατέρα του στο μπακάλικο στο οποίο εργαζόταν τα βράδια. Ωστόσο, το επιχειρηματικό δαιμόνιο κυλούσε ανέκαθεν μέσα στις φλέβες του αφού, όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν σε συνεντεύξεις του, ονειρευόταν από μικρός να γίνει σαν τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Και ενώ δούλευε ως εργάτης σε σούπερ- μάρκετ, φοιτούσε παράλληλα στο πανεπιστήμιο NYU, χωρίς ωστόσο στο τέλος να καταφέρει να πάρει το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, το οποίο είναι ένα από τα δέκα καλύτερα των Η.Π.Α., τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα αλλά και επιχειρηματία της χρονιάς το 1997. Σήμερα, είναι μέλος της επιτροπής διοίκησης του δημοτικού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ έχει κάνει πολλές δωρεές σε διάφορα ιδρύματα, στην εκκλησία αλλά και στο δημοκρατικό κόμμα.

Τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει πολλάκις τα μέσα ενημέρωσης είτε με τις επενδυτικές του δραστηριότητες είτε με την ενασχόληση του με τα κοινά. Το 2013 επιχείρησε, χωρίς όμως επιτυχία να εκλεγεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ενώ πρόσφατα σε δηλώσεις του στο New Greek TV, παραδέχτηκε ανοιχτά ότι έχει καταθέσει πρόταση για την απόκτηση του ξενοδοχείου Χίλτον στην Αθήνα.

Όντας πνεύμα ανήσυχο δεν επαφίεται στις δάφνες του και αναζητά διαρκώς την επαφή με τους κατοίκους της Νέας Υόρκης μέσα από τη δική του ραδιοφωνική εκπομπή κάθε Κυριακή πρωί, αφού όπως λέει δεν είναι παρά ο «δισεκατομμυριούχος της διπλανής πόρτας».

Σήμερα στις επιχειρήσεις του, οι οποίες καταγράφουν τζίρους άνω των 3 δισ. δολαρίων, απασχολεί περισσότερους από 8.500 εργαζομένους. Επιπρόσθετα, ο κ. Κατσιματίδης μαζί με τη σύζυγό του Μάργκο έχουν αναπτύξει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο παρέχοντας ενεργό στήριξη στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και σε μία σειρά από αμερικανικά ερευνητικά ιδρύματα, ενώ είναι οι κύριοι χρηματοδότες του Ιδρύματος Υποτροφιών Κατσιματίδη της Σχολής Επιχειρήσεων Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *